16 °C Budapest

Ezek a falvak járnak jól a falusi csokkal: máshol egy sufnira sem futja

2019. május 24. 05:36

Mintegy 150 milliárd forint értékben összesen 30 ezer család részesülhet falusi csok támogatásban három év alatt, amely 2500 településen igényelhető, elemzői jóslatok szerint. A Pénzcentrum utánajárt, hogy ahol igénybe vehető a falusi csok, ott az egyes megyék szerint mekkora ingatlant tudnak vásárolni az otthonteremtési kedvezményből az igénylők. Az ingatlanárak között hatalmas szakadék van, Győr-Moson-Sopron megyében egy 5000 fő alatti településen messze sokkal magasabbak a négyzetméterárak, mint Baranyában vagy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Mintegy 150 milliárd forint értékben összesen 30 ezer család részesülhet falusi csok támogatásban három év alatt a Takarék Csoport elemzői szerint. A pénzintézet eddigi tapasztalatai alapján a falusi csok újabb lendületet adhat a helyi családok gyermekvállalásának és otthonteremtésének, és segítheti a helyi, főként építőipari vállalkozások fejlődését. Mivel a falusi csok támogatásának összege minden megyében ugyanannyi, ezért az ingatlanok négyzetméterárai alapján kitűnik, hol járunk a legjobban a csok a felvétellel. A tanyákra is kiterjedő falusi csok-nak köszönhetően az egygyermekes családok 600 ezer forint, a kétgyermekes családok 2 millió 600 ezer forint, a háromgyermekes családok pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak használt lakás vásárlására vagy annak korszerűsítésére, bővítésére.

Vásárlási cél esetén - új építésű lakás kivételével - legfeljebb a támogatási összeg fele vehető igénybe. 3 gyermekesek esetében 10 millió forint értékű használt ház vásárlása esetén tehát maximum 5 millió forint lesz felhasználható a vételár kiegyenlítésére, a fennmaradó 5 millió forintot pedig felújításra, korszerűsítésre lehet költeni. Ha a vásárlásra csak 4 millió forintot költ a család, akkor a fennmaradó 6 millió forint felhasználható lesz a rendeletben meghatározásra kerülő felújítási és korszerűsítési munkálatok elvégzésére. Amennyiben a támogatott személyek kizárólag korszerűsítésre szeretnék felhasználni a kedvezményt, úgy fenti támogatási összegek fele lesz elérhető.

 

A program 2019. július 1-jével indul és három évig, 2022. június 31-ig lesz elérhető a vissza nem térítendő támogatás. Az egyes megyékben a falusi csok igénylésére jogosult településeken a négyzetméterárakat az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont adatai alapján, a járási átlagos négyzetméterárakat alapul véve átlagoltunk megyei szinten. Az így kapott átlagos megyei négyzetméterárakat kerekítve közüljük a cikkben. A vállalt gyermekek számától függően igényelhető csok összegét pedig elosztottuk az átlagos igatlanárral, így derült ki, melyik megyénkben éri meg leginkább igényelni a falusi csokot, és mennyi négyzetméterre elég a támogatás összege.

A magánszemélyek által feladott hirdetések és érdeklődések száma országos szinten 71 százalékkal növekedett a falusi CSOK hatására az elmúlt 3 hónapban. A legnagyobb mértékű növekedés Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Heves, Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt tapasztalható, ahol megduplázódott a kereslet

- mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője annak kapcsán, hogy jelentősen élénkült a vidéki kereslet az intézkedés bejelentése óta. 

Bács-Kiskun megye

A dél-alföldi megyében az átlagos négyzetméterár a járásonként vizsgált átlagos eladási számok alapján kerekítve 150 ezer forint, de megyén belül is lehetnek nagy eltérések. Míg a falusi csokra jogosult Bácsbokodon, Foktőn, Hercegszántón, vagy Sükösdön 40-60 ezer forint/nm körül mozognak, addig például a Kecskeméthez közeli Jakabszálláson, Nyárlőrincen, Városföldön bőven a duplája is lehet.

Falusi CSOK Bács-Kiskun megye: az érintett települések statisztikai mutatói!

Az ingatlan eladási árakat természetesen nagyban befolyásolja, újépítésű-e az ingatlan, hol helyezkedik el a megyén belül, milyen munkalehetőség van a környéken, és még számos tényező, általánosságban az derül ki a számadatokból, hogy Bács-Kiskun megyében közepesen járnak jól a falusi csok igénylők. Új építésű ingatlan megvásárlásakor 3 vagy több gyermek vállalása esetén 66 négyzetméterre, 2 gyermek vállalása esetén 17 négyzetméterre, 1 gyermek vállalása esetén pedig 4 négyzetméterre elég a vásárlásra fordítható csok összege.

Baranya megye

A dél-dunántúli megyében az átlagos négyzetméterár a járásonként vizsgált átlagos eladási számok alapján kerekítve 130 ezer forint, viszont amíg a Pécshez közeli, falusi csokra jogosult Görcsönyben és Hosszúhetényben 100-120 ezer forint/nm-el lehet számolni, addig a határmenti Beremendben csaknem fele ennyivel.

Falusi CSOK Baranya megye: az érintett települések statisztikai mutatói!

Baranya megyében valamivel többre elég a csok összege, mint Bács-Kiskun megyében, de még így is csak a középesen járnak jól az itteni falusi csok igénylők: új építésű ingatlan megvásárlásakor 3 vagy több gyermek vállalása esetén 76 négyzetméterre, 2 gyermek vállalása esetén 20 négyzetméterre, 1 gyermek vállalása esetén pedig 5 négyzetméterre elég a vásárlásra fordítható csok összege.

Békés megye

A dél-alföldi megyében az átlagos négyzetméterár a járásonként vizsgált átlagos eladási számok alapján kerekítve 110 ezer forint, viszont a határmenti Méhkeréken ugyanakkora összegből kétszer akkora ingatlant vehetünk, mint a Békéscsabához közel eső Szabadkígyóson.

Falusi CSOK Békés megye: az érintett települések statisztikai mutatói!

Békés megyében valamivel többre elég a csok összege, mint Bács-Kiskun és Baranya megyében: új építésű ingatlan megvásárlásakor 3 vagy több gyermek vállalása esetén 90 négyzetméterre, 2 gyermek vállalása esetén 23 négyzetméterre, 1 gyermek vállalása esetén pedig 5 négyzetméterre elég a vásárlásra fordítható csok összege.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Az észak-magyarországi megyében az átlagos négyzetméterár a járásonként vizsgált átlagos eladási számok alapján kerekítve 105 ezer forint. Azonban megyén belül elég nagy eltérések mutatkoznak: míg a Miskolchoz közeli Nyékládházán, vagy például a főút mentén fekvő Sajóecseden és Sajóivánkán 130-150 ezer forint is lehet a négyzetméterár, addig Ormosbányán vagy Rudabányán már 30-40 ezer forint/nm áron vehetünk ingatlant. 

Falusi CSOK Borsod-Abaúj-Zemplén megye: az érintett települések statisztikai mutatói!

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelentősen többre elég a csok összege, mint a legtöbb megyében, a harmadik helyen áll a megyék ragsorában aszerint, hogy hány négyzetméterre lenne itt elég a felvehető falusi csok összege. Új építésű ingatlan megvásárlásakor 3 vagy több gyermek vállalása esetén 96 négyzetméterre, 2 gyermek vállalása esetén 25 négyzetméterre, 1 gyermek vállalása esetén pedig 6 négyzetméterre elég a vásárlásra fordítható csok összege.

Csongrád megye

A dél-alföldi megyében az átlagos négyzetméterár a járásonként vizsgált átlagos eladási számok alapján kerekítve 130 ezer forint, csakúgy, mint Baranyában. De amíg a határmenti Apátfalván 30-50 ezer forint között mozog a négyzetméterár, a Szegedhez közelebb eső Röszkén, vagy Tiszaszigeten 2-3-szor annyi forint/nm kiadásra kell számítani ingatlanvásárláskor. 

Falusi CSOK Csongrád megye: az érintett települések statisztikai mutatói!

Csongrád megyében közepesen járnak csak jól a csok igénylők: új építésű ingatlan megvásárlásakor 3 vagy több gyermek vállalása esetén 77 négyzetméterre, 2 gyermek vállalása esetén 20 négyzetméterre, 1 gyermek vállalása esetén pedig 5 négyzetméterre elég a vásárlásra fordítható csok összege.

Fejér megye

A közép-dunántúli megyében az átlagos négyzetméterár a járásonként vizsgált átlagos eladási számok alapján kerekítve 180 ezer forint, tehát jóval magasabb, mint a legtöbb megyében. Ebből az következik, hogy aki itt szeretne ingatlant venni csokból, a támogatás összege kevesebb négyzetmétert fedez majd a házból/lakásból. 

Falusi CSOK Fejér megye: az érintett települések statisztikai mutatói!

Természetesen ez is függ a település elhelyezkedésétől és sok más tényezőtől: Kálózon, Kislángon vagy Vértesacsán például 50-70 forint/nm-ért kelnek el az ingatlanok, míg Szabadbattyánban akár ennek triplájáért is. Az átlagos eladási árak alapján új építésű ingatlan megvásárlásakor 3 vagy több gyermek vállalása esetén Fejér megyében 55 négyzetméterre, 2 gyermek vállalása esetén 14 négyzetméterre, 1 gyermek vállalása esetén pedig 3 négyzetmétert fedez a felvehető csok összege.

Győr-Moson-Sopron megye

A nyugat-dunántúli megyében járnak a legrosszabbul a falusi csok igénylői, ugyanis itt a legmagasabb az átlagos négyzetméterár a járásonként vizsgált átlagos eladási számok alapján: 240 ezer forint/nm. Ezáltal új építésű ingatlan megvásárlásakor 3 vagy több gyermek vállalása esetén csak 41 négyzetméterre, 2 gyermek vállalása esetén 11 négyzetméterre, 1 gyermek vállalása esetén pedig 2 négyzetméterre elég a vásárlásra fordítható csok összege, fele akkora ingatlanra, mint pl. Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Falusi CSOK Győr-Moson-Sopron megye: az érintett települések statisztikai mutatói!

A Mosonmagyaróvár melletti Kimlén például még ennél is többe kerülnek az ingatlanok, négyzetméterenként 300 ezer forint van az átlagáruk, míg Téten fele annyiért is vehetünk ingatlant, mint a megyei átlagár.

Hajdú-Bihar megye

Sokkal jobb a csok igénylők helyzete az észak-alföldi megyében, itt az átlagos négyzetméterár a járásonként vizsgált átlagos eladási számok alapján kerekítve 95 ezer forint, ennél már csak Nógrád megyében olcsóbbak az ingatlanok. Hencidán, Bojton, Kismarján, Konyáron viszont például az átlagos négyzetméter ár csak fele a megyeinek. Akadnak azonban olyan helyek, például a Debrecenhez közeli Mikepércs, ahol a megyei átlag másfélszerese is lehet a négyzetméterár. 

Falusi CSOK Hajdú-Bihar megye: az érintett települések statisztikai mutatói!

Hajdú-Bihar megyében jól járnak a csok igénylők: új építésű ingatlan megvásárlásakor 3 vagy több gyermek vállalása esetén 104 négyzetméterre, 2 gyermek vállalása esetén 27 négyzetméterre, 1 gyermek vállalása esetén pedig 6 négyzetméterre elég a vásárlásra fordítható csok összege.

Heves megye

Az észak-magyarországi megyében 110 ezer forint az átlagos négyzetméterár a járásonként vizsgált átlagos eladási számok alapján kerekítve, így a 4. legjobb megyénk csok igénylés szempontjából. Akadnak természetesen olyan helyek, mint Egerszólát, Gyöngyössolymos, Maklár, Mátraszentimre, ahol ennél 20-30 ezer forinttal is magasabb lehet a négyzetméterár. Viszont egyes helyeken pedig mint Tarnazsadány, Tarnaszentmiklós, Mezőszemere vagy Kőmlő, a megyei átlagár harmada is lehet a négyzetméterár. 

Falusi CSOK Heves megye: az érintett települések statisztikai mutatói!

Heves megyében jól járnak a csok igénylők: új építésű ingatlan megvásárlásakor 3 vagy több gyermek vállalása esetén 92 négyzetméterre, 2 gyermek vállalása esetén 24 négyzetméterre, 1 gyermek vállalása esetén pedig 6 négyzetméterre elég a vásárlásra fordítható csok összege.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Az észak-alföldi megyében csak kicsit jobb a helyzet, mint Csongrádban vagy Baranyában: az átlagos négyzetméterár a járásonként vizsgált átlagos eladási számok alapján kerekítve 125 ezer forint. Így új építésű ingatlan megvásárlásakor 3 vagy több gyermek vállalása esetén 80 négyzetméterre, 2 gyermek vállalása esetén 21 négyzetméterre, 1 gyermek vállalása esetén pedig 5 négyzetméterre elég a vásárlásra fordítható csok összege.

Falusi CSOK Heves megye: az érintett települések statisztikai mutatói!

Eltérések a települések között természetesen itt is lehetnek: például Abádszalókon, vagy Tószegen kétszer annyit is elkérnek az ingatlanok négyzetméteréért, mint Öcsödön, Cibákházán, vagy Kuncsorbán. 

Komárom-Esztergom megye

Kevésbé szerencsés, aki a közép-dunántúli megyében igényelné a falusi csokot: az átlagos négyzetméterár a járásonként vizsgált átlagos eladási számok alapján kerekítve 180 ezer forint, éppúgy, mint Fejér megyében. 

Falusi CSOK Komárom-Esztergom megye: az érintett települések statisztikai mutatói!

Míg Bábolnán, Almásfüzitőn, Szomódon 140-200 ezer forintos négyzetméterárakkal számolhatunk, addig Bajnán, vagy Tokodon átlagosan csak a felével. Új építésű ingatlan megvásárlásakor ha a járási eladások átlagát nézzük 3 vagy több gyermek vállalása esetén 55 négyzetméterre, 2 gyermek vállalása esetén 14 négyzetméterre, 1 gyermek vállalása esetén pedig 3 négyzetméterre elég a vásárlásra fordítható csok összege.

Nógrád megye

A falusi csok igénylők abszolút nyertesei lehetnek a Nógrád megyeiek, ugyanis itt a legalacsonyabb az átlagos négyzetméterár, 85 ezer forint, tehát sokkal több négyzetmért fedezhet a megvásárolandó ingatlanból a falusi csok összege. Eltérések településenként persze itt is vannak: Egyházasgergén, Mátraverebélyen, Nógrádmegyeren vagy Rimócon 25-45 ezer forint/nm-re lehet számítani, míg Rétságban, Nőtincsen, Nógrádban 100 ezer forint feletti négyzetméterárakkal találkozni. 

Falusi CSOK Nógrád megye: az érintett települések statisztikai mutatói!

Nógrád megyében új építésű ingatlan megvásárlásakor ha a járási eladások átlagát nézzük 3 vagy több gyermek vállalása esetén 119 négyzetméterre elég a csok összege, duplájára, mint Somogy megyében. Két gyermek vállalása esetén 31 négyzetméterre, egy gyermek vállalása esetén pedig 7 négyzetméterre elég a vásárlásra fordítható csok összege.

Pest megye

A Nógrádtól délre eső megyében teljesen fordított a helyzet, bár még mindig Vasban és Győr-Moson-Sopron a legkevésbé szerencsések a csok-igénylők, de Pest is dobogós helyen van a magas ingatlanárakban. Az átlagos négyzetméterár a járásonként vizsgált átlagos eladási számok alapján kerekítve 200 ezer forint, de természetesen ennél 100-120 ezerrel is találunk alacsonyabb árakat például Törtelen, Tápióbicskén, vagy Jászkarajenőn. 

Falusi CSOK Pest megye: az érintett települések statisztikai mutatói!

Pest megyében új építésű ingatlan megvásárlásakor ha a járási eladások átlagát nézzük 3 vagy több gyermek vállalása esetén csak 49 négyzetméterre elég a csok összege, 2 gyermek vállalása esetén 13 négyzetméterre, egy gyermek vállalása esetén pedig 3 négyzetméterre elég a vásárlásra fordítható csok összege.

Somogy megye

A dél-dunántúli megye szintén nem a szerencsések közé tartozik csok-igénylés szempontjából, mert viszonylag magasak a négyzetméterárak: az átlagos négyzetméterár a járásonként vizsgált átlagos eladási számok alapján kerekítve 170 ezer forint. Új építésű ingatlannál így 3 vagy több gyermek vállalása esetén 58 négyzetméterre, 2 gyermek vállalása esetén 15 négyzetméterre, egy gyermek vállalása esetén pedig 3 négyzetméterre futja a csok összegéből.

Falusi CSOK Pest megye: az érintett települések statisztikai mutatói!

Somogyban a Balaton jelentősen befolyásolja a négyzetméterárakat, így az olyan településeken, mint Fonyód, Balatonfenyves, vagy Balatonszentgyörgy másfélszerese is lehet a négyzetméterár a megyei átlagnak, viszont más helyeken, mint Nágócs, Nemesdéd, Bábonymegyer sokszor a harmada sincs.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Az észak-alföldi megyében az átlagos négyzetméterár a járásonként vizsgált átlagos eladási számok alapján kerekítve 115 ezer forint, viszont Tiszadadán, Porcsalmán, Szakolyon, vagy Érpatakon ugyanakkora összegből akár kétszer akkora ingatlant vehetünk, mint Ajakon, Csengeren, Kemecsén, Máriapócson, vagy Záhonyban. 

Falusi CSOK  Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: az érintett települések statisztikai mutatói!

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében valamivel többre elég a csok összege, mint sok megyénkben: új építésű ingatlan megvásárlásakor 3 vagy több gyermek vállalása esetén 88 négyzetméterre, 2 gyermek vállalása esetén 23 négyzetméterre, 1 gyermek vállalása esetén pedig 5 négyzetméterre elég a vásárlásra fordítható csok összege.

Tolna megye

Kevésbé szerencsés, aki a dél-dunántúli megyében igényelné a falusi csokot: az átlagos négyzetméterár a járásonként vizsgált átlagos eladási számok alapján kerekítve 165 ezer forint, éppúgy, mint Veszprém megyében. Természetesen Tolnában is vannak 70-100 ezer forinttal alacsonyabb négyzetméterárak az átlagnál például Szedresen, Őcsényben, vagy Hőgyészen. 

Falusi CSOK Tolna megye: az érintett települések statisztikai mutatói!

Új építésű ingatlan megvásárlásakor ha a járási eladások átlagát nézzük 3 vagy több gyermek vállalása esetén 61 négyzetméterre, 2 gyermek vállalása esetén 16 négyzetméterre, 1 gyermek vállalása esetén pedig 4 négyzetméterre elég a vásárlásra fordítható csok összege.

Vas megye

A nyugat-dunántúli megyénk a második legkedvezőtlenebb ingatlanárak szempontjából: itt a csokigénylők ugyanakkora összegből kevesebb négyzetméterre futja majd a támogatásból. Az átlagos négyzetméterár a járásonként vizsgált átlagos eladási számok alapján kerekítve 205 ezer forint, tehát új építésű ingatlan megvásárlásakor 3 vagy több gyermek vállalása esetén csak 48 négyzetméterre, 2 gyermek vállalása esetén 13 négyzetméterre, 1 gyermek vállalása esetén pedig 3 négyzetméterre elég a vásárlásra fordítható csok összege.

Falusi CSOK Vas megye: az érintett települések statisztikai mutatói!

Veszprém megye

A közép-dunántúli megye még mindig a kevésbé szerencsések közé tartozik: feleannyi négyzetmétert tudunk megvásárolni a falusi csokból itt, mint Nógrád megyében. Az átlagos négyzetméterár a járásonként vizsgált átlagos eladási számok alapján kerekítve 165 ezer forint, mint Tolnában. 

Falusi CSOK Veszprém megye: az érintett települések statisztikai mutatói!

A Balaton közelsége, a település nagysága, infrastruktúrája itt is döntő lehet, hogy mennyiben térnek el egymástól a négyzetméterárak ezen belül. Badacsonytomajban, Balatonfőkajáron, Balatonkenesén, vagy Herenden 200 ezer forint/nm-es ingatlanárakkal kell számolnunk, míg Takácsiban, Pápateszéren, Nemesgörzsönyben, vagy Kemenesszentpéteren a megyei átlagár feléért is akadnak ingatlanok. 

Veszprém megyében új építésű ingatlan megvásárlásakor 3 vagy több gyermek vállalása esetén csak 60 négyzetméterre, 2 gyermek vállalása esetén 16 négyzetméterre, 1 gyermek vállalása esetén pedig 4 négyzetméterre elég a vásárlásra fordítható csok összege.

Zala megye

A nyugat-dunántúli megyében még Veszprémmel szemben is kissé hátrányban vannak a csok igénylők a magasabb ingatlanárak miatt, ami a Balaton és a határ közelségéből egyaránt adódhat: az átlagos négyzetméterár a járásonként vizsgált átlagos eladási számok alapján kerekítve 175 ezer forint. Így új építésű ingatlan megvásárlásakor 3 vagy több gyermek vállalása esetén csak 57 négyzetméterre, 2 gyermek vállalása esetén 15 négyzetméterre, 1 gyermek vállalása esetén pedig 3 négyzetméterre elég a vásárlásra fordítható csok összege.

Falusi CSOK Zala megye: az érintett települések statisztikai mutatói!

Bár nem mindegy, hogy Zalaszentlászlón, vagy mondjuk Balatonmagyaródon szeretnénk ingatlant vásárolni a falusi csok felhasználásával, hiszen 100 ezer forint különbség is lehet az ingatlanárakban.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem