6 °C Budapest

Elszabadultak az árak a Balatonon: pörög a nyaralópiac

2018. május 8. 13:03

Jelentősen fellendült a balatoni nyaralók piaca, Füreden és Siófokon összesen kb. 900 új lakás épül, itt 450 ezer-1,4 millió Ft/négyzetméter között mozognak az árak. A használt családi házak piacán is Füred és Siófok van az élen, nagyságrendileg 250 ezer Ft/m2 átlagárral.

Erősen nyitott az idei szezon: a lakáspiaci fellendülés elérte a "második otthonok", a nyaralók piacát. Élénk az érdeklődés a Balaton keleti medencéjében lévő központi településeken, azaz Balatonfüreden és Siófokon. Az érdeklődők nagyobb része vízparti, vízpart közeli, amennyiben anyagi forrásai engedi, újépítésű társasházakat szeretne venni, melyek kínált négyzetméterára a fővárosi újépítésű lakásokkal megegyező. A vízparti ingatlanok 1 millió Ft/m2, a tőle távolabbi inkább 500-600 ezer Ft/m2.

A nagy érdeklődés miatt, ezért a tóparti és újépítésű szegmensben

akár 10 százalékot meghaladó emelkedésre is számítani kell a következő hónapokban

- így aki vásárolni szeretne annak nem érdemes tovább várnia. Kisebb az érdeklődés a nyugati medencében, de ez jó hír a kevésbé tehetőseknek, nekik érdemes itt körülnézni. A déli parton például Balatonlellén és a szomszédos településeken akár 30 százalékkal olcsóbban lehet vásárolni, ugyanakkor Budapestről időben csak 30 perc tovább utazást jelent vonattal és autóval egyaránt.

Szinte csak magyarok vásárolnak a magyar tengernél, a kevés külföldi elsősorban prémium termékeket keres (pl. újépítésű, tóparti apartman). A fővárosiak sokan vannak, de országszerte akadnak vásárlók.

Balatoni fejlesztések

Balatonfüred és Siófok a legkeresettebb, itt épül a legtöbb új apartman-projekt. Az Otthon Centrum újlakás piaci felmérése szerint a két városban összesen 28 projektben több, mint 900 lakás építése van folyamatban.

Siófokon 17 projektben, mintegy 700 lakás építése zajlik. A legnagyobb lakásszámú projekt a Panoráma liget, amely a part mellett fog megépülni és közel 150 apartmant tartalmaz. Siófokon az árak négyzetméterenként 450 ezertől indulnak és a vízpart mellett elérik a bűvös egy millió Ft/m2-t. Az északi parton, Balatonfüreden 11 beruházás van folyamatban, összesen 210 lakással. A városban a legnagyobb lakásszámú projekt a Carina Residence (64 apartman). Ez nemcsak a legnagyobb, de egyben a legdrágább is, hiszen a projekt fejlesztője 1,4 millió forintos négyzetméteráron, luxus apartmanként hirdeti az üdülőket. A városban található többi projektben 500 ezertől 1,2 millió Ft/m2 áron vásárolható újépítésű lakás. Az alacsonyabb ár egyértelműen utal a vízpartól való nagyobb távolságra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Akadnak fejlesztések a nyugati medencében is, de jellemzően kevesebb és alacsonyabb lakásszámban, elsősorban a déli part nagyobb településein, városaiban, a tóparton vagy közvetlen közelében. A Nyugati medencében épülő projektek közül kiemelkedő az OTP ingatlan Zrt által fejlesztett Lelle Resort Balatonlellén, a tóparton összesen 151 lakással, míg Fonyódón, szintén a tóparton 19 lakásos társasház épül. Keszthelyen a vízparton épülő Royal Homes lakópark érdemel említést. Az öt ütemből álló, egyenként 35 lakásból álló projekt utolsó ütemének átadását 2022-re tervezi a beruházó.

Balatoni használt ingatlanok

A használt ingatlanok piacán a legfelkapottabb város továbbra is Siófok és Balatonfüred. A két városban a legmagasabbak az ingatlanárak, jelenleg Füred kicsit drágább, ahol a családi házak négyzetméterára éppen meghaladta a 250 ezer forintot, míg Siófok kicsivel alatta maradt (243 ezer forint). A tópart közelében az átlagnál magasabb, attól távolabb már jóval alacsonyabb árak jellemzőek. A nyugati medencében, a két várostól távolodva csökken a családi házak négyzetméterára és a legtöbb településen 150 ezer Ft/m2 az elmúlt egy évben kialakult ár, de Badacsonyban és környékén, ennél magasabb, 190 ezer forintos fajlagos ár volt a meghatározó.

A társasházi lakások tömegesen csak a tópart három legnagyobb városában Siófokon, Balatonfüreden és Keszthelyen fordulnak elő. Itt azonban a családi házakhoz képest nagyobb különbség volt tapasztalható az utóbbi hónapokban. Amíg Siófokon és Füreden 400 ezer Ft/m2 fajlagos áron már lehetett lakást vásárolni, addig Keszthelyen mindössze 200 ezer Ft/m2 volt az átlagár az idei év első négy hónapjának adatai alapján. Az árnövekedés mértéke mindkét használt lakás szegmens esetében a keleti medencében a nagyobb: a központi településeken akár a 20-30 százalékot is meghaladta az elmúlt egy évben, addig a fővárostól távolabb eső, kisebb településeken, a növekedés mértéke egy számjegyű maradt.

2018 első negyedévében a legdrágább balatoni nyaraló 55 millióért kelt el

 az Otthon Centrum kínálatában. A hét szobás nyaraló az északi part kedvelt településén, a Balaton parttól pár lépésre 2 éve várta új tulajdonosát, mint kiderült nem hiába. A part menti felkapott üdülőhelyeken jellemzően 21-35 milliós ártartományban keltek el üdülőingatlanok: az első negyedév során értékesített 2-4 szobás nyaralókhoz kisebb-nagyobb telek is tartozott. Ezért az árért jellemzően szerényebb állapotú, az 1960-as, 1970-es években épült ingatlanokat kaptak a vásárlók. Ugyanakkor 3 millió forint alatt is volt nyaraló adás-vétel a Balaton környékén is, igaz a vízparttól messze. Leginkább Vas, Zala, Komárom-Esztergom megyében találunk jellemzően kis alapterületű, 1-2 helyiségből álló, vályog vagy könnyűszerkezetes nyaralókat, 700-1000 m2-es telekkel.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem