A mai napig fennmaradt egy ősi mezopotámiai sörrecept, amely modern italként kezdhetett új életet.
Miért székely a székelykáposzta és az eredeti székelykáposzta milyen húsból készül? A székelykáposzta gerslivel vagy rizzsel az igazi? Ez a székelykáposzta recept segít megfőzni!
A székelykáposzta túlzás nélkül az egyik legfinomabb magyaros fogás, amit kicsik és nagyok egyaránt imádnak. Na de miért székely a székelykáposzta és honnan származik a káposztafőzés hagyománya? Cikkünkben elárulunk minden titkot a székelykáposzta eredete, főzése kapcsán, például megtudhatod, hogy a székelykáposzta milyen húsból készül és meddig fő, illetve, hogy a székelykáposzta rizzsel vagy gerslivel az igazi?
Hirtelen pénzre van szükséged? Nézd meg a bankok kölcsönajánlatait Pénzcentrum kalkulátorát!
A székelykáposzta eredete
Gyakori kérdés, hogy a székelykáposzta miért székely? A tévhittel ellentétben a székelykáposzta nem Székelyföldről származik, sőt, egészen különleges története van! A székelykáposzta eredete az 1800-as évekig nyúlik vissza, ugyanis ekkor, Petőfi korában találták föl és nevezték el. A székelykáposzta "legendája" szerint Petőfi Sándor és barátja, Székely József vármegyei főlevéltáros 1846-ban ebédelni indultak a pesti Gránátos utcai Komló-kertbe, ám mire odaértek, az ételek nagyrésze már elfogyott. Ekkor Székely József megkérte a kocsmárost, hogy keverjék össze nekik a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet; ezzel új ételt komponáltak. A monda szerint Petőfinek annyira ízlett az így alkotott pörköltes káposzta, hogy legközelebb is "Székely-káposztát" rendelt.
Az igazi székelykáposzta milyen húsból készül?
A székelykáposzta, ha a Székely-Petőfi hagyományhoz hűek akarunk maradni, kötelező jelleggel disznóhúsból készül, ezen belül a tipikus pörkölthúsokat ajánljuk. A székelykáposzta készüljön lehetőleg sertéslapockából, csülökből (ha kifejezetten zsírosan szeretjük) vagy combból!
A székelykáposzta rizzsel vagy gerslivel az igazi?
A székely káposzta és a hozzá kapcsolódó szokások nem regionális alapokon nyugszanak, így a hagyományos székelykáposzta recept nem határozza meg, hogy a székelykáposzta gerslivel (árpagyönggyel) vagy rizzsel készüljön. A következő recept elkészíthető mindkét variációban, attól függően, hogy a család melyik alapanyagot kedveli inkább (de ugyanígy ki is hagyhatjuk). Mindkét székelykáposzta recept elkészítése során ugyanazzal a mennyiséggel számoljunk!
A hagyományos székely káposzta recept
A székelykáposzta hozzávalói:
- 1 kg sertéscomb vagy lapocka (vagy kicsontozott csülökhús)
- 1 kg savanyú káposzta
- 7 dkg zsír
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 fej hagyma
- 2 db tv paprika
- 2 db paradicsom
- tk őrölt kömény
- 2 ek őrölt pirospaprika
- 5 dl tejföl
- só, szemesbors ízlés szerint
- 2 db babérlevél
A székely káposzta elkészítése:
- A zsíron üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, a paradicsomot és paprikát, ezzel elkészítve a sertéspörkölt első lépéséül szolgáló lecsós alapot.
- A lecsós alaphoz hozzáadjuk az egyformára kockázott sertéshúst és a fűszereket, majd jól összekeverjük. Lefedve félkészre főzzük (minimum 30 perc).
- A székelykáposzta recept következő lépése a savanyúkáposzta hozzáadása. Ha a székelykáposzta rizzsel vagy gerslivel készül, ekkor kell hozzáadnunk tetszés szerint valamelyik alapanyagot. A rizs vagy a gersli legyen alaposan átmosva, de ne főzzük elő!
- Fedjük le a székelykáposztát további 20-30 percre, időnként kóstoljunk! Ha kevés alatta a lé, vízzel pótolhatjuk.
- Tálaláskor a kész székelykáposzta tetejére tegyünk egy kanál tejfölt és kínáljunk mellé friss kenyeret bőségesen!
A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
-
Folytatódik az árcsökkentési program a Lidlben: mutatjuk, milyen akciók érkeztek
A magyar vásárlók különösen árérzékenyek, még mindig megnézik, hogy mire, mennyit költenek.
-
Erre most még kevesen gondolnak, amikor hitelt vesznek fel
Fáy Zsolttal, a MagNet Bank elnökével beszélgettünk.
-
Videó: bejutottunk a SPAR üzemébe, ahol évi 20 millió kg húst dolgoznak fel
Jelenleg több mint 360 ember dolgozik az üzemben.
-
Élethelyzetek, amiben kivédhető az anyagi kockázat (x)
Az elmúlt években különösen sok elbizonytalanító körülménnyel kellett szembenéznünk.
- Másképp járnak a reptéri BKK-járatok a következő napokban
- Rájöttek, mi okozhatta az áradást hozó dubaji felhőszakadást
- Késelés lett a társasházi vita vége
- Nem minden kérdésben ragaszkodnak a lengyelek a vétójoghoz
- Szijjártó Péter: megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása
- Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben