11 °C Budapest

Alattomos népbetegség támad karácsony előtt: így gyűrd le 3 egyszerű lépésben

2020. november 24. 18:03

Valljuk meg őszintén, ez az év senkinek sem volt könnyű, és a sűrűje még előttünk van: a karácsony, és a vele járó összes stressz, és akkor a koronavírus-járvány okozta extra megpróbáltatásokról még nem is beszéltünk! Vannak azonban olyan technikák, amelyek segítségével csökkenthetjük a káros hatásait, összeszedtük most a leghatékonyabbakat.

Szó szerint nyakunkon a karácsonyi szezon: az ünnepeket megelőző időszakhoz rengeteg tennivaló társul, az ajándékbeszerzéstől kezdve, a karácsonyi menü megtervezésén és elkészítésén át a karácsonyfa feldíszítéséig. Mindent meg kell szervezni előre: az utazást, az időbeosztást, szabadságokat, és hogy mit mikor kell intézni. Ez legyünk őszinték, rengeteg stresszel jár, de hogy mekkorával, az a Pénzcentrum legutóbbi kutatásából kiderült:

A válaszadók egyharmada mindent stresszként él meg, nem is csoda, hiszen a stressz mindannyiunk életében jelen van, nem csak a munkahelyi, de magánéleti színtereinkben is: kiváltó oka, nem csak a sok munka, vagy a megfeszített tempó lehet, de gyakran magánéleti gondok miatt is tartósan feszültebbek vagyunk. 

Ez a fajta "aggódós", negatív stressz azonban megakadályozza, hogy szellemileg, fizikailag és érzelmileg a maximumot nyújtsuk a környezetünknek és persze önmagunknak. Persze ettől függetlenül nincs teljesen stresszmentes élet, ne is vágyjunk rá, éppen ezért fontos tudni, miképp kezeljük. Aki ismeri a technikákat, és eleget gyakorolja őket, az egyre könnyebben fog tudni megbirkózni vele.

Pozitív öngyógyítás

Legyünk őszinték, mindannyian beszélünk magunkkal. Néha hangosan tesszük mindezt, de legtöbbször csak a fejünkben játszódik le. Az önmagunkkal való beszéd lehet pozitív ("meg tudom csinálni" és "minden rendben lesz") vagy negatív ("soha nem leszek jobb" vagy "olyan hülye vagyok"). A negatív gondolatok növelik a stressz a szervezetünkben, ellenben a pozitív mondatok segíthetnek megnyugodni és kordában tartani a feszültséget. Egy kis gyakorlással megtanulhatod a negatív gondolatokat pozitívakra cserélni. Például:

  • Ezt nem tudom megtenni - A lehető legjobban fogom csinálni. Menni fog
  • Minden rosszul megy - Ezt a problémás szituációt csak akkor tudom jól kezelni, ha apró lépésenként haladok.
  • Utálom ezt! - Szerencsére tudom, hogy kell kezelni az ilyen helyzeteket.
  • Nem hiszem el, hogy megint elrontottam - Emberből vagyok, és mindannyian hibázunk. Ki tudom javítani.

Ahhoz, hogy valóban működjön a módszer, gyakorold minden nap pozitív beszéd - autóban, íróasztalánál, lefekvés előtt, vagy bármikor, amikor negatív gondolatokat észlelsz. Nagyszerű gyakorlat a gyerekeknek is!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 10 leghatásosabb stresszmegállító módszer:

A vészhelyzeti stresszmegállítók olyan cselekvések, amelyek segítenek a stressz pillanatnyi elhárításában. Szükség lehet rájuk különböző éles helyzetekben. Íme néhány ötlet:

  • Számolj el 10-ig, mielőtt szólnál vagy reagálnál
  • Vegyél néhány lassú, mély lélegzetet, amíg nem érzed, hogy a tested kissé ellazul.
  • Menj sétálni, még akkor is, ha csak a mellékhelyiségig és vissza. Segíthet megtörni a feszültséget, és lehetőséget ad a dolgok átgondolására.
  • Ha nem sürgős ügyről van szó, aludj rá egyet és veselkedj neki ismét holnap. Ez különösen jól működik stresszes e-mailek és közösségi trollok esetén.
  • Távolodj el a helyzettől, és kezeld később, ha a dolgok lenyugodtak.
  • A nagy problémákat szeleteld fel apróbb részekre. Csak egy-egy lépést tegyél meg alkalmanként, ahelyett, hogy mindent egyszerre próbálnál megoldani.
  • Kapcsolj be zenét vagy egy inspiráló podcastot, ami segít megbirkózni a dugó-dühvel.
  • Tarts szünetet, simogass meg egy kutyát, vagy ölelje meg valakit.
  • Aktivizáld magad. A testmozgás remek ellenszere a stressznek.

Amikor a stressz miatt érzed magad rosszul, egyszerűen muszáj olyan tevékenységet keresned, amitől felvidulsz. Akár 10-15 perc is elég lehet. A következő tevékenységek segíthetnek:

  • Rajzolj, színezz, festess vagy játssz hangszeren.
  • Készíts fotóalbumot: a kellemes emlékek nyugtatóan hatnak.
  • Olvass el egy jó könyvet, novellát vagy egy érdekes cikket.
  • Találkozz egy barátoddal, akár az online térben is.
  • Sportolj!
  • Végezz olyan hobbit, mint a varrás, a kötés vagy az ékszerkészítés.
  • Játssz gyerekeiddel vagy háziállataiddal - lehetőleg a szabadban.
  • Hallgass zenét, vagy nézzen meg egy inspiráló előadást. Online.
  • Sétálj a természetben.
  • Vegyél egy pihentető fürdőt, és érezd, ahogy a stresszt kimossa belőled.
  • Meditálj vagy jógázz.
  • Dolgozz a kertben, vagy végezz házfelújítási munkát.
  • Menj el futni vagy biciklizni, hogy kitisztítsd a fejedet.

A legfontosabb az, hogy találd meg az általad legkedveltebb tevékenységet és tedd gyakorlattá. Meg fogsz lepődni, milyen hamar elkezded majd jobban érezni magad a bőrödben, ha megszakítod a stressz körforgását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem