2020. július 6. hétfő Csaba

A magyar nőknél nincs lustább az egész EU-ban, és a férfiaknál se nagyon

  • NapiCsárt
  • 2018. október 25. csütörtök 16:50

Az EU-ban átlagosan a nők 79 százaléka főz és/vagy csinál valamilyen házimunkát napi szinten, míg a férfiaknál ez az arány csupán 34 százalék. Magyarországon ugyanakkor sem a nők, sem pedig a férfiak nem szívelik a napi szintű háztartási feladatok elvégzését, olyannyira, hogy a hölgyek közül arányaiban a legkevesebben főznek és/vagy végeznek valamilyen házimunkát - napi szinten - az egész EU-ban, míg a magyar férfiaknál csak a bolgárok és a horvágtok lustábbak, de alig.

Az EU-ban átlagosan a nők 79 százaléka főz és/vagy csinál valamilyen házimunkát napi szinten. Ezzel szemben a férfiaknak csupán 34 százaléka teszi ugyanezt - derült ki az Eurostat friss jelentéséből. A nők és férfiak között a legkisebb különbség Svédországban van, ott ugyanis míg a nők 74, addig a férfiak 56 százaléka főz és/vagy végez valamilyen házimunkát napi szinten. Ezzel szemben Görögországban a "házimunka" oroszlánrészét egyértelműen a nők végzik, olyannyira, hogy a görög férfiak mindössze 16 százaléka végez napi szinten házimunkát szemben a nők bődületes, 85 százalékos részarányával.

Van olyan ország persze, ahol még a görög férfiaknál is kevésbé veszi ki az otthoni tevékenységből a részét az "erősebbik" nem, ez pedig Magyarország (Bulgária és Horvátország mellett). Hazánkban ugyanis csupán a férfiak 14 százaléka főz és/vagy végez valamilyen házimunkát napi szinten. Igaz, ami igaz, a magyar nők sincsenek más országok nőihez képest szinte sehol (legutolsók az EU-ban), ha a házimunkáról van szó. Hazánkban ugyanis csupán a nők 56 százaléka végez napi szinten valamilyen háztartásbeli munkát szemben például a dán (82%), spanyol (84%), francia (80%) vagy éppen a német (72%) nőkkel.

Az EU-s átlaghoz képest mindez azt jelenti, hogy a magyar nők az európai átlagtól 23 százalékkal, míg a magyar férfiak 20 százalékkal maradnak el. A két nem közötti különbség viszont kisebb, mint az EU-ban átlagosan, itthon a szakadék ugyanis 42 százalék, míg Európában 45. Legyen szó tehát akár nőkről, akár férfiakról, úgy látszik, hogy a magyarok egyáltalán nem szívelik a napi szintű háztartási munkát. Kérdés persze, hogy mennyire van szükség minden nap takarítani, mosni vagy éppen főzni egy háztartásban?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS