21 °C Budapest
Gas meters in close-up

Nem jön ki a rezsimatek, brutál gázszámlát kaphat rengeteg magyar háztartás: erre figyelni kell az elszámolás előtt

2024. május 19. 08:57

Májusban Budapesten csak két nap nem számított fűtési szempontból nyárnak, így a fogyasztók csak ezeken a napokon jogosultak kedvezményes, rezsicsökkentett árú gázra. A rendkívül enyhe tavasz zavart okozott a húsz éve meghatározott jelleggörbe alapján végzett számításokban, így érdemes odafigyelni, kinek mennyi kedvezményes gázmennyisége van még. A helyzetet nehezíti, hogy országszerte eltérő mennyiségű kedvezmény jár július 31-ig a fogyasztóknak.

Budapesten a májusi időjárás csak két napot hagyott meg, amit a fűtés szempontjából nem tekintették nyárnak, így csupán ezeken a napokon lett volna jogosult kedvezményes árú gázra a lakosság. A rendkívül enyhe tavasz zavart okozott a húsz éve meghatározott jelleggörbe alapján végzett számításokban - írja az Infostart.

Magyarország különböző részein eltérő mennyiségben áll rendelkezésre a kedvezményes gáz a vegyesen használó fogyasztóknak, figyelembe véve az adott terület hőmérsékleti viszonyait. Például Budapesten 52 köbméter, míg a hidegebb Borsod megyében 48 köbméter kedvezményes gáz jár.

Egy 110 ezer tagot számláló, gázszámlákkal foglalkozó Facebook-csoport szakértője, Ribárszki Anna a lap kérdésére kifejtette:

május 18-tól kezdődően július végéig azoknak, akik kizárólag fűtésre használják a gázt (a szolgáltatónál ez a felhasználási mód van bejelentve), már nem jár kedvezmény.

Az éves keretet – ami átlagosan 1800 köbméternek felel meg – teljes egészében kihasználhatták már ebben az időszakban. Amennyiben túllépték ezt a keretet és továbbra is gázfogyasztás történik, azt piaci áron kell megfizetniük, azaz 767 Ft/köbmétert.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ribárszki Anna kiemelte: mindenki megkapja az éves keretben előírt kedvezményes mennyiséget. Ha valaki egész évben kevesebbet fogyasztott ennél, tehát nem kellett piaci árat fizetnie, nincs lehetőség utólagos korrekcióra. Ajánlása szerint érdemes egy online kalkulátort használni, amely segítségével pontosan kiszámolható, hogy egy adott fogyasztónak mennyi kedvezményes gáz áll még rendelkezésre július végéig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem