24 °C Budapest
Gas meters in close-up

Nem jön ki a rezsimatek, brutál gázszámlát kaphat rengeteg magyar háztartás: erre figyelni kell az elszámolás előtt

2024. május 19. 08:57

Májusban Budapesten csak két nap nem számított fűtési szempontból nyárnak, így a fogyasztók csak ezeken a napokon jogosultak kedvezményes, rezsicsökkentett árú gázra. A rendkívül enyhe tavasz zavart okozott a húsz éve meghatározott jelleggörbe alapján végzett számításokban, így érdemes odafigyelni, kinek mennyi kedvezményes gázmennyisége van még. A helyzetet nehezíti, hogy országszerte eltérő mennyiségű kedvezmény jár július 31-ig a fogyasztóknak.

Budapesten a májusi időjárás csak két napot hagyott meg, amit a fűtés szempontjából nem tekintették nyárnak, így csupán ezeken a napokon lett volna jogosult kedvezményes árú gázra a lakosság. A rendkívül enyhe tavasz zavart okozott a húsz éve meghatározott jelleggörbe alapján végzett számításokban - írja az Infostart.

Magyarország különböző részein eltérő mennyiségben áll rendelkezésre a kedvezményes gáz a vegyesen használó fogyasztóknak, figyelembe véve az adott terület hőmérsékleti viszonyait. Például Budapesten 52 köbméter, míg a hidegebb Borsod megyében 48 köbméter kedvezményes gáz jár.

Egy 110 ezer tagot számláló, gázszámlákkal foglalkozó Facebook-csoport szakértője, Ribárszki Anna a lap kérdésére kifejtette:

május 18-tól kezdődően július végéig azoknak, akik kizárólag fűtésre használják a gázt (a szolgáltatónál ez a felhasználási mód van bejelentve), már nem jár kedvezmény.

Az éves keretet – ami átlagosan 1800 köbméternek felel meg – teljes egészében kihasználhatták már ebben az időszakban. Amennyiben túllépték ezt a keretet és továbbra is gázfogyasztás történik, azt piaci áron kell megfizetniük, azaz 767 Ft/köbmétert.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ribárszki Anna kiemelte: mindenki megkapja az éves keretben előírt kedvezményes mennyiséget. Ha valaki egész évben kevesebbet fogyasztott ennél, tehát nem kellett piaci árat fizetnie, nincs lehetőség utólagos korrekcióra. Ajánlása szerint érdemes egy online kalkulátort használni, amely segítségével pontosan kiszámolható, hogy egy adott fogyasztónak mennyi kedvezményes gáz áll még rendelkezésre július végéig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem