23 °C Budapest
Human hand holding French bulldog face.

Kutyatartók, figyelem! Ez a 10 tulajdonság súlyos betegségre utalhat

2024. április 10. 15:15

Az állatorvosok szerint a gazdiknak kerülniük kellene azokat a kutyafajtákat, amelyek extrém, szélsőséges testalkati vonásokkal rendelkeznek, ugyanis a kutya ferde háta vagy rövid lábai súlyos egészségügyi problémákról árulkodhatnak, ráadásul az állat rossz életminőségével járnak együtt - jelentette a Daily Mail.

A túlzó testalkati vonásokat mutató kutyafajták kimondottan népszerűek, azonban ezek az állatok sajnos gyakran szenvednek egészségügyi problémáktól és rossz életminőségtől. Az állatorvosok összegyűjtötték a kutyák azon tíz szélsőséges testalkati tulajdonságát, amelyeket minden jövőbeni gazdinak ajánlott figyelembe vennie - ezek között szerepelnek olyan jellemzők is, mint például a lapított arc, az állat ferde háta és rövid lábai.

Dr. Dan O'Neill, az RVC (Royal Veterinary College) társállat-epidemiológiai professzora szerint sok kutyatulajdonos nem ismeri fel a testalkat és az állat életminősége közötti összefüggéseket. Az RVC és az ICECDogs (International Collaborative on Extreme Conformations in Dogs) által közzétett új útmutató célja, hogy segítse a leendő gazdikat abban, hogy "jó veleszületett egészségi állapotú" kutyusokat választhassanak.

A lapított arcú kutyafajták - ilyenek például a mopszok és bulldogok - légzési nehézségekkel és szemfekélyekkel küzdhetnek, a nagy, kidülledő szemek növelhetik a szemkárosodás valószínűségét, a rövid lábak pedig gerinc- és idegrendszeri problémákhoz vezethetnek. Az angol bulldogok jellegzetes bőrráncai hozzájárulhatnak a bőrfertőzések kialakulásához, míg a faroknélküliség az állat más kutyákkal történő kommunikációját nehezítheti meg.

Az aránytalanul széles fejű fajták - mint például a francia bulldog – gyakran nehezen hozzák világra kölykeiket, a befelé vagy kifelé forduló szemhéjú vérebek fájdalmas szemproblémákkal küzdhetnek, a domború koponya agyi megbetegedésekkel járhat együtt, a ferde hátú német juhászkutyák pedig mozgásproblémákat tapasztalhatnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A leggyakrabban érintett fajták között megtalálhatók a Basset Houndok, a bostoni terrierek, a tacskók, az angol bulldogok, a francia bulldogok, a német juhászkutyák, a nápolyi masztiffok, a pekingi kutyák, a mopszok, a shar pei-ek és walesi corgik is.

Dr. Michelle Groleau az ICECDogs tagjaként hangsúlyozza annak fontosságát, hogy tájékoztassuk a nyilvánosságot a fent részletezett problémákról és arról, hogyan segíthetünk megoldani azokat. Ezzel egyetemben a kutatók arra ösztönzik az embereket, hogy az állatok egészségügyi problémái miatt lehetőleg kerüljék a felsorolt kutyatípusok tenyésztését és népszerűsítését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem