20 °C Budapest
Súlyos, ami a magyar ingatlanpiacon készülődik: erre kevesen gondoltak 2024-ben

Súlyos, ami a magyar ingatlanpiacon készülődik: erre kevesen gondoltak 2024-ben

2024. február 12. 19:34

Egy kereskedelmi ingatlanpiac üzleti hangulatára vonatkozó felmérése szerint az ingatlanszektorban átalakulás és alkalmazkodás zajlik. Az ukrajnai háború kirobbanását követően tapasztalt jelentős piaci turbulenciával jellemezhető időszakhoz képest az ingatlanfejlesztők némiképp optimistábbak. Idén a közép-európai ingatlanpiaci szereplők mintegy negyven százaléka számít a piaci aktivitás fellendülésére.

2023 decemberében kérdezték meg a Deloitte szakértői a közép-európai országok, köztük Magyarország ingatlantársaságainak vezetőit és ingatlanszakértőit, melynek eredményeit az Ingatlanpiaci Üzleti Hangulat Közép-Európában című kiadványban összegezték és az elmúlt hónapok változásait, valamint a jövőre vonatkozó kilátásokat elemezték.

Az ingatlanfejlesztők szempontjából az egyik legjelentősebb változás, hogy 2024-ben számos fejlesztő új piaci szegmensekbe való belépést tervez. Minden negyedik válaszadó nyilatkozott arról, hogy a következő hónapokban más piaci szegmensbe kíván belépni, vagy más piaci szegmensben kíván bővülni.

Ez a tendencia az iroda- és kiskereskedelmi ingatlanokat fejlesztők körében volt a legerősebb – négyből három, illetve minden második válaszadó nyilatkozott úgy, hogy 2024-ben az iroda- és kiskereskedelmi ingatlanok helyett más szegmensekre fog összpontosítani. Közülük a legtöbben vegyes funkciójú ingatlanfejlesztéseket és bérlakás fejlesztéseket terveznek.

Az idei elemzéséből kiolvasható egyik legérdekesebb változás, hogy számos közép-európai ingatlanfejlesztő más ingatlanszegmensbe tervez belépni. Ez egyrészt annak a piaci fejleménynek is a következménye, hogy 2023-ban az irodák vagy bevásárlóközpontok iránt igen jelentősen, mintegy 50%-al csökkent a befektetői érdeklődés, másrészt – az is lehetséges, hogy ez az új fejlesztői szemlélet csak átmeneti és az iroda és kiskereskedelmi szegmensben tapasztalt mostani nehéz időszak áthidalását célozza. 

– tette hozzá Kohári Gábor, MRICS vezető menedzser, a Deloitte magyarországi ingatlan-tanácsadásának vezetője.

Továbbra is az ipari szektor kínálja a legvonzóbb ingatlanfejlesztési és befektetési lehetőségeket. Ezen túl a lakóingatlanok is egyre népszerűbbek mind a fejlesztők, mind a befektetők körében. A lakóingatlanokon belül a legfejlettebb lakáspiaccal rendelkező közép-európai országokban a bérbeadásra fejlesztett lakóingatlanok kilátásai egyre biztatóbbak.

A közép-európai fejlesztők több mint 60 százaléka a projektjük befejezését követő azonnali ingatlanértékesítést tervez – 2022 utolsó negyedévében a hasonló választ adók aránya történelmi mélypontot (27 százalék) ért el. Ez a változás az értékesítési lehetőségek javulásával jellemezhető piaci trendfordulót jelezhet előre. Különösen a lakóingatlanfejlesztők körében szembetűnő az elmozdulás, hiszen mintegy háromnegyedük az elkészült projektek azonnali értékesítésével számol.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ingatlanfejlesztők számos kihívást is megemlítettek. Ezek közül a legjelentősebbnek a megfelelő finanszírozási megoldás megtalálását ítélték (26 százalék).

Ingatlanbefektetések

A felmérésben résztvevők véleménye nagy szórást mutat a befektetési lehetőségek megítélése terén, de a válaszadók némiképp optimistábbak, mint 2022 utolsó negyedévében voltak. Egy évvel ezelőtt a válaszadók 16 százaléka számított a tranzakciós volumenek növekedésére, ugyanakkor jelenleg a kitöltők már mintegy felének pozitív a várakozása. A válaszadók csaknem egyharmada ugyanakkor még mindig úgy ítéli meg, hogy a befektetési volumenek változatlan szinten maradnak, sőt 19 százalékuk további visszaesésre számít.

A felmérés korábbi kiadásában azonosított és bemutatott negatív piaci várakozások megbízható előrejelzésnek bizonyultak, és most azt remélhetjük, hogy a felmérésben azonosított némiképp kedvezőbb idei várakozás is hasonlóan megbízhatónak bizonyul és a piaci folyamatok 2024-ben a jelölt pozitív várakozások szerint alakulnak

– tette hozzá Kohári Gábor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem