12 °C Budapest
Itt a fordulat a magyar lakáspiacon? Váratlan, amit év végén regisztráltak az országban

Itt a fordulat a magyar lakáspiacon? Váratlan, amit év végén regisztráltak az országban

2024. január 12. 21:32

Aktívan, a tavalyi évnél 21 százalékkal erősebb forgalommal zárta a decembert az ingatlanpiac. Az év végi hajrának köszönhetően így éves tekintetben elérte a szakértők által várt 90-110 ezres sávot a szegmens.

A Duna House által becsült 7 813 tranzakcióval a december a harmadik legerősebb hónapot jelenti az évben, ami nagyon ritka jelenség, hiszen hagyományosan a leggyengébb időszakok közé tartozik az év vége - olvasható a cég közleményében. Az idei, 2024-es évre élénkebb ingatlanpiacon 110-130 ezer adásvételt vár az ingatlanközvetítő vállalat.

Enyhülést hozott az év utolsó negyedéve az ingatlanárakban: a Duna House mutatói szerint a keleti országrész stagnáló panel árindexe kivételével mind az országos lakásárindex, mind a területenként és ingatlantípusonként számított árindexek nominál értéke csökkenéssel zárta a 2023-as évet. Az árindexek reál értéke is hasonló képet mutat, a budapesti tégla árindex tekintetében tapasztalható csupán stagnálás, a többi esetben erősebb, gyengébb mérséklődés olvasható ki az adatokból.

Pest vármegye kivételével, országosan, régiótól függetlenül a kisebb, ám élhető, 40-60 négyzetméter közötti alapterülettel rendelkező ingatlanok álltak a kereslet középpontjában. A fővárosban a budai kerületekben zárult ingatlaneladások többsége 1,2-1,4 millió forint közötti négyzetméteráron teljesült, míg Pesten a 600-800 ezer forint közötti négyzetméterár-kategória dominált.

Országosan (Közép-Magyarország kivételével) az eladások zömében 250 ezer forint alatti négyzetméteráron szerződtek az ügyfelek. Pest vármegyében a nagyobb, 60-80 m2 közötti otthonokat preferálták inkább a vásárlók, akik többségében 600 ezer forint feletti áron állapodtak meg négyzetméterenként. Az ingatlantranzakciókat az év végén is jelentős, 3-8 százalék közötti alku jellemezte, az irányárváltozás országosan 4-7 százalék volt.

Budapesten változatlanul a XIII., valamint a XI. és a IX. kerület kínálta a legtöbb újépítésű projektben található lakást az elmúlt negyedévben. Árak tekintetében mindössze a XVII. és a XXIII. kerületben nem haladta meg az újépítésű otthonok átlagos négyzetméterára az 1 millió forintot, azonban ezúttal már 4 kerületben, a budai II. és XII. kerületben, illetve a pesti belvárosban is jóval 2 millió forint fölé szökött az új lakásokra vonatkozó átlagos négyzetméterár.

A Duna House értékesítési adatai szerint 2023 decemberében mind Budapesten, mind a vidéki területeken a Babaváró korosztálynak is nevezett 30-40 év közöttiek aránya volt a legmarkánsabb a vevők között, ennek megfelelően a legfőbb vevői motiváció a fővárosban kiugró, 22 százalékpontos emelkedés után az első lakás vásárlása volt, emellett a befektetési célú ügyletek aránya feleződött.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fővárosban első lakásra átlagosan 47,7 millió forintot költöttek az ügyfelek, befektetésre 48 millió forintot szántak átlagosan. A vidéki tranzakciók között is az első lakás vásárlása (28%) volt a legkiemelkedőbb, de többen, a vevők 25 százaléka költött nagyobb ingatlanra vagy befektetésként vásárolt lakásra (24%). Első lakásra 32,6 millió forintot, nagyobb ingatlanra 42,4 millió forintot szántak, míg a befektetésként ingatlant vásárlók 36,6 millió forintot költöttek ingatlanra idén decemberben.

A fővárosban a leggyakrabban előforduló eladási ok 35 százalékkal a nagyobb ingatlanba költözés volt, a tranzakciók 29 százalékban korábban befektetési céllal vásárolt lakásokat, házakat értékesítettek. A vidéki ügyletek legfőbb motivációja az örökölt ingatlan eladása mellett a korábbi ingatlanbefektetés értékesítése volt.

3 érdekes adat

  • 7 813 tranzakcióval az év harmadik legjobban teljesítő hónapja lett a december.
  • Két budai és két pesti kerületben haladta meg az új lakások átlagos ára a 2 millió Ft/m2-t.
  • A tavalyi év végénél 7 ponttal volt erősebb a kereslet idén decemberben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem