22 °C Budapest
panel building budapest house home

A vevőknek áll most a zászló az ingatlanpiacon: milliókat spórolhat, aki résen van

2023. október 4. 10:29

A vevők és az eladók is megérezték az ingatlanpiac gyengülését az elmúlt egy évben. És habár a tulajdonosok nagy része nehezen adja be a derekát, amikor alkuról van szó, a sikeres értékesítéshez sok esetben csökkenteni kell a hirdetési árakon – írja közleményében a Balla Ingatlan.

A vevők általában megpróbálnak alkudni, de az eladók erre sok esetben nem nyitottak, és nem akarnak engedni az általuk elképzelt árakból – mondta Tóth Viktória, a Balla Ingatlan V. és XIII. kerületi irodájának vezetője. Hozzátette,

ha együttműködő a tulajdonos, és hajlandó az alkura, a két kerületben akkor is legfeljebb 2-5 százalékos árengedmény szokott előfordulni, ami nem minden esetben elegendő ahhoz, hogy sikeres legyen a tranzakció.

Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője olyan részletekre is kitért, hogy a tulajdonosok általában azt a kérést fogalmazzák meg az ingatlanközvetítők felé, miszerint próbálják meg először magasabb áron kínálni az ingatlant. Ez viszont azt eredményezi, hogy legtöbbször még hívást sem kapnak. A szakértő úgy véli, hogy jelenleg még a reális áron meghirdetett ingatlanok hirdetési és eladási ára között is legalább 5 százalékos különbségről beszélhetünk, a túlárazott ingatlanoknál ennél jóval nagyobb az eltérés. Hozzátette, a vevők csak akkor próbálnak árengedményt elérni, ha esélyt látnak arra, hogy megfelelő árszintre le tudják alkudni a meghirdetett ingatlan árát.

Ha túl magas az induló ár, meg sem próbálkoznak vele. Így is meg lehet azért figyelni számottevő mértékű alkukat, például volt olyan ház-eladása az irodának a XVII. kerületben, ahol 10 milliós alku után kelt el az ingatlan. Ehhez persze arra is szükség volt, hogy az eladó ráébredjen, másként nem lesz sikeres az értékesítés

– jegyezte meg Kántor Istvánné.

Garaba Gergely, a Balla Ingatlan VI., VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a belvárosi kerületekben hirdetési és a valós értékesítési árak között jelenleg átlagosan 5-10 százalékos különbség jellemző. Ő is azt hangsúlyozta azonban, hogy bár a vevők próbálnak alkudni, az eladók jellemzően kitartanak az általuk elképzelt ár mellett, így csak minimális engedményt hajlandóak adni. Aminek persze az az eredménye, hogy alig van mozgás az ingatlanpiacon.

De aki el akarja adni az ingatlanát, az most is el tudja adni, csak éppen az árat a vevők által elvárt szinthez kell igazítania – tette hozzá Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője. Vagyis nem árt, ha hajlandó az alkura az eladó, bár reális árazásnál ez nem feltétlenül indokolt. A vevők időnként próbálnak nagyot alkudni, még olyan esetekben is, amikor egy adott ingatlan nincs túlárazva. Ilyenkor érthető, ha a tulajdonos nem megy bele az árcsökkenésbe.

Dél-Budán is jelentős mértékben nőttek az alkuk, így egyáltalán nem számít kirívónak most egy 10-15 százalékos alku a piacon, ami nem csak családi házaknál, de akár paneleknél is előfordul

– mondta Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője. Erre példát is említett a szakértő: egy felkapott dél-budai helyszínen 56 millió forintért hirdetett, kétszobás, felújított, panelprogramos, korszerűsített, erkélyes panellakás végül 48 millió forintért kelt el. Tehát 10-15 százalékos túlárazottságról beszélhettünk az elmúlt hónapokban, és miközben a hirdetési árak nem nagyon ereszkednek, addig a tranzakciós áraknál már csökkenést mért az iroda.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint is a korábbinál jóval nagyobb alkukra kell számítaniuk az eladóknak, hiszen amíg az elmúlt években az 5 százalék körüli alku volt az elfogadott, ma már 15-20 százalékos különbségek is előfordulnak a hirdetési árak és a vételár között. Ez annak eredménye, hogy sokan tartják irreálisan magasan a meghirdetett ingatlanuk árát. Ők saját szemszögükből “irracionálisan alacsony” vételi ajánlati árakra számíthatnak, míg a jól árazott lakások tulajdonosai csekély alkukkal megússzák az adásvételt.

A XIV. és XVI. kerületekben is érezhetően nőttek az alkuk elmúlt hónapokban, így akár 10 százalékos árengedmények is előfordulnak egy-egy tárgyalás során, bár az átlag valahol 5 és 10 százalék között mozog inkább

– vélekedett Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodája szakmai vezetője. Persze alkudni csak ott lehet, ahol az eladó részéről komoly az értékesítési szándék, így törekszik a megállapodásra a vevővel - hangsúlyozta a szakértő.

Bel-Budán sem csekély az alkuk mértéke, Nagy Andrea, a Balla Ingatlan helyi irodájának szakmai vezetője szerint az érdeklődők jelentős árengedményeket akarnak elérni, amikor tárgyalásra kerül sor, amit persze a legtöbb esetben nem fogad el a tulajdonos. A gyakorlat viszont úgy néz ki, hogy akad olyan ingatlanértékesítés, amikor az induló árat akár harmadával is kénytelen csökkenteni annak tulajdonosa, hogy megfogjon egy komoly vevőt. Természetesen, ha eleve piaci áron hirdetik meg az ingatlant, akkor nem számíthatnak a vevők ilyen mértékű árcsökkenésre, vagy egyáltalán semekkorára - jegyezte meg.

A Balatonnál is az jellemző az eladókra, hogy tartják az árakat és csak minimális, 5-10 százalékos alkukba mennek bele

– jelezte Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője. A vevők viszont már nem fogadják el ezeket az árakat, és az ajánlataik is jóval alacsonyabbak, így kezdenek feltorlódni az eladandó ingatlanok. Ez persze végül hatással lesz az árakra is - jegyezte meg az ingatlanközvetítő. Egyelőre azonban csak a nehezebben eladható ingatlanok esetében látni mérsékelt árcsökkenést, ami 5-10, vagy maximum 15 százalékot jelent.

Azzal is gyakran találkozni ugyanakkor, hogy vannak, akik szeretnék kihasználni a gyengébb piacot, és “pofátlanul” alkudnak: akár 30-40 százalékkal alacsonyabb vételi ajánlatot is bemondanak. Ez a taktika azonban nagyon ritkán jár sikerrel, és sokat is kell próbálkozni hozzá - tette hozzá Krausz Gábor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem