Solar panels on the roof of a building

Óriási a ramazuri a magyar napelemesek között: senki nem tudja, mi fog jönni ezután

2023. augusztus 30. 10:14

A napelemsek várható bruttó elszámolásos átállása sokakon üthet nagyot, és teljsen tönkreteheti az előzetesen számolt megtérülési matekot. Konkrétum egyelőre még nincs az ügyben, de az biztos, elég borússá vált a helyzet - írja a Telex.

Mint ismeretes, Lantos Csaba energiaügyi miniszter a napokban jelentett be komoly változásokat a napelemesek jövőbeli elszámolásáról. A havi szaldó, majd a bruttó elszámolás hirtelen bevezetése nagy pofon azoknak, akik még egy másik rendszerben számolták ki a megtérülést, és úgy vágtak bele a beruházásba. Azóta persze kiderült, azaz az Energiaügyi Minisztérium azt ígérte, figyelembe fogja venni a már végrehajtott és megkezdett napelemes beruházásoknál az érintett családok érdekeit, és dolgozik a szabályok finomhangolásán, hogy még „a jövőbeli fejlesztések megtérülését is” lehetővé tegye.

A lap ugyanakkor azt írja, bárhogy is lesz, a napelemek most készülő szabályozása teljesen életszerűtlenül rontja a tiszta, megújuló, háztáji áramtermelés pénzügyi modelljét. Azt pedig kevéssé látni, hogy a folyamatos és nagyfokú változások után, ki fog egyáltalán merni telepíteni. Hogy értsük, nettó elszámolás az, amikor ha valaki annyit termel, amennyit fogyaszt, akkor egy minimális alapdíjat leszámítva nem kell fizetnie az áramért. Ehhez képest az éves bruttó elszámolás (még nem tudjuk pontosan hogy fog hangozni az új jogszabály) várhatóan nem energiában (azaz kWh-ban), hanem értékben, azaz forintban történik. Ez akkor lenne semleges a műszaki kiegyenlítéssel szemben, ha a vételezett és a hálózatra táplált áram ára megegyezne. Csakhogy nem így lesz – írja cikkében a Telex.

Ugyanis Magyarországon a rezsicsökkentés miatt az áram ára alacsony, viszont a rendszerhasználati díj magas, így a napelemesek szeme előtt ott lebeghet, hogyha a bruttó elszámolás során nagyon nagy lesz a különbség a vételezett és a leadott áram ára között, előbbi mondjuk 36 forint/kWh lehet, utóbbi 5 forint/kWh, akkor az nem lesz túl előnyös. Persze konkrétumokat még nem tudunk, de a cikk szerint a napelemesek helyzete elég borússá vált Magyarországon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm