15 °C Budapest
A woman depositing a plastic bottle in a recycling bin in Worcestershire, UK.

Drasztikus változás élesedik a hazai hulladékgazdálkodásban: nyáron megszűnik a termékdíjas rendszer

2023. május 25. 15:14

Júliustól az egész országban elindul az új hulladékgazdálkodási rendszer és bevezetik a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert - mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára csütörtökön, a tárca legfrissebb Facebook-bejegyzésében.

A videóban Raisz Anikó ismertette: az új koncessziós modellben az állam helyett egy magánvállalat, a Mol hulladékgazdálkodási vállalata, a MOHU MOL Zrt. fogja végezni a hulladékgazdálkodást. Júliustól ők veszik át, gyűjtik, szállítják és előkezelik majd a lakosságtól, intézményektől, gazdálkodó szervezetektől származó, nagyjából évi 5 millió tonna hulladékot.

A lakosság számára ez a mindennapokban nem jelent érdemi változást, sőt, a rezsicsökkentett szemétszállítási díjak megőrzése mellett a változás a tárca várakozásai szerint a szolgáltatás minőségének javulását hozza majd - emelte ki az államtitkár.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az új rendszer bevezetésével együtt egy nagyon fontos környezetvédelmi célú európai uniós előírást is átvezetnek.

Bár Magyarország az elmúlt években nagy lépéseket tett a hulladékgazdálkodás fejlesztésére, és több mint duplájára nőtt az újra feldolgozott hulladék aránya, szeretnék még tisztábbá, zöldebbé tenni az országot. Ezért júliustól az Európai Unió irányelveinek és elvárásainak megfelelően bevezetik a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert

- mondta, felidézve, hogy a vonatkozó uniós irányelv arról szól, hogy a környezetszennyező termékek gyártóinak a "szennyező fizet" elve alapján díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére. Az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben a termékek gyártói viselik a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során.

Az új rendszerben a MOHU Zrt. a körforgásos termékből képződő hulladék átvétele, gyűjtése, elszállítása, előkezelése, kereskedelme és kezelésre történő átadása mellett gondoskodik az érintett hulladékgazdálkodási létesítmények hatékony igénybevételéről és üzemeltetéséről - mondta az államtitkár.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ettől lesz körforgásos a hulladékgazdálkodás, vagyis a gyártók arra vannak ösztönözve, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék, illetve csomagolóanyag, és környezetbarát anyagokat használjanak - hangsúlyozta.

Az új hulladékgazdálkodási rendszer nagyon fontos szemléletváltást is jelent; amellett, hogy a mostani háborús időkben a lakosságot továbbra is védjük a rezsiterhektől, a "szennyező fizet" elve alapján a gyártóknak jobban hozzá kell járulniuk az általuk gyártott termékek után keletkező hulladék kezeléséhez - fogalmazott Raisz Anikó.

Mindez környezetbarátabb hulladékgazdálkodást, és környezettudatosabb, tisztább, zöldebb Magyarországot jelent - hangsúlyozta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem