17 °C Budapest
Flying, Summer, Sunset, city, drone view hungary rural landscape

Tömegével költöznek ezekre a vidéki településekre a pestiek: itt a 2023-as toplista

2023. március 7. 10:03

Az utóbbi években rendkívül nőtt az agglomerációs települések vonzóereje, egyre többen költöznek kistelepülésekre, kisebb városokba, Budapesten és a megyeszékhelyeken pedig egyre kevesebben élnek. Az utóbbi évtizedben bevezetett családtámogatási intézkedések, a városi ingatlanárak csúcsdrágulása, és többek között a pandémia is csak erősítette a kitelepülési hullámot. De hová költöznek a legtöbben, és melyek azok a helyek, amelyeket elkerülnek? Mutatjuk, hogy melyek voltak az elmúlt egy, illetve öt év során azok a települések, melyeknek leginkább nőtt a lakosságszáma, melyik falvak a vidéki Magyarország slágertelepülései.

Megjelentette legfrissebb lakossági statisztikáit a Belügyminisztérium, ez alapján Magyarország állandó lakossága 2023. január 1-jén 9 804 022 fő volt, 0,4 százalékkal kevesebb, mint 2022-ben. A fővárosban 1 630 320-an városokban 5 137 503-an, községekben, falvakban 3035 593-an élnek az bejelentett állandó lakóhelyük szerint. Míg Budapesten és a városokban csökkent, a nagyközségekben, községekben nőtt a lakosságszám. A friss statisztikákban alapján az elmúlt egy, illetve 5 évben rengeteg kistelepülésen figyelhető meg az állandó lakosság ugrásszerű növekedése. Ebben bizonyára szerepe van a különböző családtámogatásoknak - mint például a falusi csok -, a fővárosi négyzetméterárak emelkedésének, és a járvány hatásainak is. Természetesen az agglomerációs hatás sem elhanyagolható, ezzel külön cikkben foglalkozunk, ahogy az elnéptelenedő településsekkel is. Most nézzük, melyik települések népszerűsége nőtt leginkább az elmúlt években!

Először a minisztériumi nyilvántartás adatai alapján az abszolút toplistát állítottuk fel: hogy mely településeken nőtt a legnagyobb arányban a népesség az elmúlt egy, illetve 5 év során. Fontos, hogy arányokat vettünk figyelembe, tehát a százalékos növekedést, és nem azt, hogy hány fő költözött az adott helyre - hiszen egy 100 fős településre beköltöző plusz 50 fő jóval nagyobb változás, mintha egy 25 ezer fő lakta városba költözik 1000 fő.

2022-ről 2023-ra leginkább a törpefalvakban nőtt arányaiban a lakosságszám. Ez nem csoda, hiszen egy 200 fő alatti településen már 10 fő beköltözése, vagy születése is kimagasló növekedést jelenthet. Ezt igazolja is a toplista első helyét holtversenyben elfoglaló Debréte és Baglad esete. A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei kis faluban 13-ról 17-re nőtt az állandó lakosok száma, a zalai községben pedig 39-ről 51-re emelkedett egy év alatt. Ez több mint 30 százalékos növekedés egy év alatt. A harmadik helyet a csaknem ilyen kiugró növekedés mutató szintén Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Zsujta szerezte meg, ahol 186 főről 239-re emelkedett az állandó lakosság egy év alatt.

Ha pedig 5 év távlatában vizsgáljuk az állandó lakosságszámot, kiugró növekedést mutat a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rajka, ahol 2018 óta megduplázódott a lakosok száma. Ennek az emelkedésnek a hátterében Pozsony közelsége, agglomerációs vonzása állhat. Ebben a listában is rengeteg a törpefalu, mint a második Iborfia, vagy a harmadik helyen álló Sénye, Zala képviseletében. Dominálnak a listában a Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala, Győr-Moson-Sopron vármegyei helységek:

A 20-as toplistán minden kistelepülésen legalább 10 százalékkal nőtt a lakosok száma egy év alatt. Az éves listában egy nagyobb lélekszámú települést találunk: a Pest vármegyei Vácrátótra is rengetegen költözhettek az elmúlt évben. Ez a település nemcsak arányaiban, hanem számszerűen is az egyik legnagyobb növekedést mutatta az országban 2022-ről 2023-ra a 273 fős növekedéssel.

Az ötéves időtartamot felölelő listában már több nagyobb lélekszámú település is helyt kapott, mint az 1. helyen álló Rajka, a 10. Nagytarcsa, a 15. Vámosszabadi, vagy a 18. Délegyháza. Ezeken a helyeken a lakosságszám számszerűen is kiugróan nőtt.

Ezért is érdemes azt is megvizsgálni, hogy számszerűen hol nőtt leginkább az állandó lakosságszám. Ebben a listában nem meglepő módon már a városok dominálnak, de több község is versenyben volt. Itt már sokkal inkább érvényesül az agglomerációs hatás: az első 20 települést felsoroló rangsorba mindössze három nem Pest vármegyei település került: Hajdúsámson, Rajka és Győrzámoly, melyek viszont Debrecen, Pozsony és Győr vonzáskörzetéhez tartoznak.

Kiemelkedő lakosságszám emelkedést mutatott Érd, Erdőkertes és Nagytarcs. Látható, hogy a főváros közeli városok, községek közül soknak töretlenül meredeken emelkedik a lakosságszáma, a számszerű növekedés arányaiban legalább 1 százalékot jelentett mindenhol. Kiugró arányt pedig a már említett Vácrátót mutat.

Hódítanak a vidéki kisvárosok

Hogy kiszűrjük a törpefalvakat, megvizsgáltuk az is, hogy csak a városokat nézve hol nőtt leginkább a lakosságszám a Belügyminisztérium statisztikája alapján. 2022. és 2023. január 1-je között Zalakarosra, Velencére és Őrbottyánra költözhettek a legtöbben. Ez abból a szempontból is érdekes, hogy a tavalyi listán, amely a 2021-ről 2022-re történt változást mutatta, Zalakaros és Őrbottyán szintén dobogós volt - akkor Piliscsaba volt a második, most a 20-as listára sem fért fel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ebben a listában is rengeteg a Pest vármegyei kisebb város: a legkisebb az 5223 állandó lakosú Örkény, a legnagyobb pedig a 20 ezer feletti lélekszámú Gyömrő. Ki kell emelni a Fejér vármegyei Velencét és Gárdonyt, melyek a Velencei-tó partján fekszenek, és gyakorlatilag már Budapest agglomerációját képezik.

Az ötéves növekedést mutató listában az első Velence, második Harkány, harmadik Zalakaros. Mindhárom korábban „üdülőtelepülés” kategóriába sorolt helység a beköltözők nagy aránya miatt lassan levetheti magáról ezt a címkét.

Irány az agglomeráció

Mivel ennyire meglátszik a statisztikákon Budapest agglomerációs hatása, külön megvizsgáltuk a Pest vármegyei falvakat és városokat is. (Természetesen a megyehatár nem egyenlő az agglomerációs vonzáskörzettel - amely az utóbbi években egyre inkább kitolódott és már-már a Balatonig is elnyúlik infrastruktúrától függően. Leginkább azonban ebben a megyében lehet lemérni ezt a jelenséget és itt keresgélnek a legtöbben, akik a főváros közelében maradnának.)

Ebben a listában törpefalut már nem is találunk. Az egy év alatt végbement növekedést tekintve két aprófalu van csak a rangsorban: Lórév és a tavalyi első helyezett Perőcsény. Az ötéves listában pedig a kisfalvak közül Remeteszőlősnek és Vácegresnek jutott hely. Az eddigi listák alapján nem okoz meglepetést, hogy Vácrátót mutatta a legnagyobb állandó lakosságszám növekedést egy év alatt Pest vármegyében, az ötéves futamban pedig Nagytarcsa szerezte meg az aranyérmet:

Jelentős, 4 százalék feletti növekedés látható Pilisjászfalun, Nagytarcsán, Szégetcsépen, Budajenőn és Tinnyén egy év alatt. 2018-ról 2023-ra pedig a 20-as listában mindenhol legalább 12 százalékos növekedést láthatunk. A nagyobb lélekszámú helyeket érdemes külön említeni: Erdőkertes, Mogyoród, Halásztelek és Üröm és Gyömrő mutatkozott közülük kiemelkedően népszerűnek.

Nem szabad elfelejteni az adatsorok vizsgálatakor, hogy itt az állandó lakosság változásáról van szó, nem pedig a valós népességadatokról - erről majd a 2022-es Népszámlálás fog pontos adatokkal szolgálni. Az állandó lakosság változhat születés, halálozás, vagy költözés esetében is, ha azt bejelentették a hivatalban is. Azok, akiknek nincs állandó lakcíme, lakcím nélküliként vannak nyilvántartva - számuk 2018-ban még 453 fő volt, mely 2023-ra 606-ra emelkedett. Az is fontos, hogy az adatok nem éves átlagot, hanem az adott év január 1-jén érvényes információit tartalmazzák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm