2 °C Budapest
Hand holding a fiberglass batt. Image of home insulation.

Üveggyapot hőszigetelés: mi a különbség a kőzetgyapot és az üveggyapot között?

2023. április 2. 17:00

Üveggyapot, ásványgyapot, kőzetgyapot – melyik szigetelőanyag mire jó, hogyan használhatjuk őket otthonunk komfortosabbá tételére? Mi a különbség az ásványgyapot és az üveggyapot között, illetve mi a különbség az üveggyapot és a kőzetgyapot között? Hogyan történik az üveggyapot gyártása, hány cm üveggyapot szigetelés szükséges a tetőtérben, miket szigetelünk még üveggyapot használatával? Hol tartanak az üveggyapot árak 2023 évében, mennyibe kerül az üveggyapot hőszigetelés?

Cikkünkben az üveggyapot hőszigetelés használatával kapcsolatban tájékoztatjuk olvasóinkat: tudd meg, mi az az üveggyapot, egészséges-e az üveggyapot, illetve hogyan véd az üveggyapot szigetelés a hőingadozástól és a kinti zajoktól! Hol adható le/az üveggyapot, környezetbarát anyag-e az üveggyapot? Melyek a legnépszerűbb üveggyapot gyártók (pl. Ursa üveggyapot)? A szakértők szerint hány cm üveggyapot szigetelés használatával tehetjük otthonunkat rezsibarát ingatlanná? Üveggyapot árak 2023: mennyibe kerül az üveggyapot szigetelés négyzetmétere?

Mi az üveggyapot?

Az üveggyapot egy, megjelenésében a gyapjúhoz hasonlító hang- és hőszigetelő anyag, táblákban és göngyölegekben is kapható, hazánkban többnyire lakások hőszigeteléséhez, kifejezetten gyakran tetőszigeteléshez használják. Az üveggyapot gyártása során természetes kvarchomokot, mészkövet és üveget (többnyire újrahasznosított üveghulladékot, üvegipari melléktermékeket) kevernek össze 1450°C-on, majd az anyagot a centrifugális erő kihasználásával kisméretű lyukakon átpréselve szálakat képeznek, melyek a levegővel érintkezve lehűlnek.

Az üveggyapot szálak kötőagyagaként gyantát használnak, melyet újra felmelegítenek 200°C-ra, hogy a kötőanyagot polimerizálják, majd préseléssel erősítik, végül vágható lemezek és hengerekbe tekercselhető takarók formájában csomagolják szigetelőanyagnak. Ma már a piacon kaphatók az üveggyapot fehér (ez a legmodernebb), sárga és barna verziói is, illetve a fújható üveggyapot használata is kezd elterjedni - ezek élettartalma már hosszú, nemporózus, tartós anyagokról van szó.

Az üveggyapot táblákkal, paplanokkal jól lehet dolgozni, könnyű őket vágni, formázni, azonban járófelület alá nem lehet őket helyezni, mert (mivel vattaszerű, puha) nem tartja az alakját. Az üveggyapot hőszigetelés szellőzőképessége kiváló, akár tetőtérbe, akár falakba megéri tenni; alapvetően nem penészedik, kivéve akkor, ha vízzel érintkezik és beszennyeződik – ebben az esetben az üveggyapot szigetelés cseréje válhat szükségessé.

Mi a különbség a kőzetgyapot és az üveggyapot között?

A házak tető- és homlokzati szigetelése kapcsán sokan hajlamosak vagyunk összekeverni a kőzetgyapot, az ásványgyapot és az üveggyapot nevű szigetelőanyagokat – azonban fontos, hogy ne használjuk ezeket a kifejezéseket szinonimaként, ugyanis teljesen más szigetelőanyagokról van szó. A kőzetgyapot és az üveggyapot közötti különbség elsősorban a szigetelés anyagában rejlik: a kőzetgyapot szigetelés anyaga a bazaltkő, a belőle készült táblákat többnyire homlokzati szigeteléshez használják. Az ásványgyapot és a kőzetgyapot ugyanazt a szigetelést takarja, de nevezik még bazaltgyapotnak is (egyébként a bazalt mellett dolomitot, mészkövet is használhatnak hozzá).

Habár szintén az ásványi alapú szigetelések közé soroljuk, az üveggyapot szigetelés egy üvegből készült, nem természetes eredetű, kis sűrűségű anyag (sűrűsége a kötőanyagtól és a préseléstől függ), felhasználását tekintve leggyakrabban hő- és hangszigetelésként vagy töltőanyagként falakba, tetőtérbe kerül. Az üveggyapot és a kőzetgyapot kötőanyaga egyaránt a gyanta, közös tulajdonságuk, hogy a jelenleg ismert legminőségibb szigetelőanyagokról van szó, amelyek nem csak a téli lehűléstől és a nyári forróságtól védenek, hanem – mivel nem éghető anyagokról van szó – a tűz ellen is védelmet nyújtanak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hány cm üveggyapot használata szükséges?

Az üveggyapot szigetelés vastagságát jól meg kell választanunk, ugyanis mivel egy általában laza szerkezetű szigetelőanyagról van szó, ha nem elég vastag az üveggyapot réteg, átfújhat rajta a szél. Az üveggyapot paplan vastagsága esetén, mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket, gondoljuk át, hogy hová szeretnénk tenni a szigetelést, és hogy kombináljuk-e kőzetgyapottal vagy egyéb szigetelőanyaggal. Az üveggyapot hőszigetelés tetőszerkezetben történő használatnál általában15-20 cm vastagságot ajánlanak a szakemberek, habár mindez függ a födémtől is.

Egészséges anyag-e az üveggyapot?

Az üveggyapot szigetelőanyag köztudottan irritálja a bőrt, a szemeket és a légzőrendszert, az üveggyapot szemcsék belégzése köhögéshez, nehézlégzéshez, torokfájáshoz és rekedtséghez vezethet – éppen ezért, amikor az üveggyapot hőszigetelés vágását, felhelyezését végezzük/végeztetjük, mindenképpen dolgozzunk kesztyűben és maszkban az anyaggal. Ha a gyártói biztonsági előírásokat betartjuk, az üveggyapot szigetelés használata teljesen biztonságos (2011 óta a biológiailag oldódó üveggyapotot már nem tartják számon rákkeltő anyagként, már csak a biológiailag nem lebomló és belélegezhető anyagot tartják veszélyesnek).

Hol adható le az üveggyapot?

Az üveggyapot alapvetően egy tartós anyag, azonban bizonyos esetekben előfordul, hogy az üveggyapot elázik, szerves anyaggal szennyeződik – ha az üveggyapot hőszigetelés szennyeződött, akkor ki kell cserélni. Ne felejtsük el, hogy a kidobásra szánt üveggyapot nem „sima” szemét, az ilyen speciális szigetelőanyagok elszállításáról gondoskodnunk kell (pl. rendeljünk egy, az építési hulladék szállítására alkalmas konténert) – arról, hogy melyik hulladékudvarban adható le az üveggyapot hulladék, előzetesen tájékozódjunk telefonon, ugyanis előfordul, hogy nem veszik át mindenhol.

Üveggyapot árak 2023: mennyibe kerül az üveggyapot szigetelés?

Az üveggyapot hőszigetelés tetőtérbe történő helyezése esetén mindenekelőtt azt kell eldöntenünk, hogy hogyan helyezzük el a szigetelőanyagot – a tető alá illesztve vagy a padlástérre fektetve? Ezután számoljuk ki, hogy az ajánlott üveggyapot vastagság mellett hány négyzetméter üveggyapot szükséges (számoljuk +10% üveggyapot ráhagyással az üveggyapot formázása miatt). Az üveggyapot hőszigetelés általában tekercses kiszerelésben kapható, a 10 cm vastag üveggyapot ára ~1.500 Ft/m2 környékén ingadozik (+ munkadíj). A vékonyabb üveggyapot szigetelések ennél kevesebbe, a vastagabbak jellemzően többe kerülhetnek (márkától függően is lehetnek eltérések az árak tekintetében – pl. Isover, Knauf, Ursa üveggyapot termékek).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm