13 °C Budapest
washing machines in the electro-domestic store, shallow depth of field, and other major household appliances in the background ( refrigerator, boiler, stove, dishwasher)

Húzós hónapok várnak a magyar ingatlantulajokra: már ezért is kemény pénzt szednek 2023 elején

2023. február 6. 13:02

Nem elég, hogy kivezették az otthonfelújítási támogatást, de közben az alapanyagárak is az egekbe szöktek. Sőt, az is szívhatja a fogát, aki a bútorait, háztartási gépeit cserélnél le modernebbre: a KSH szerint ugyanis minden az infláció felett drágult. Mint kiderült, azonban volt egy sztártermék, aminek meg sem kottyant az általános drágulás: a tévé csak minimálisan kerül többe, mint tavaly ilyenkor.

Egyre kilátástalanabb helyzetben van az, aki 2023-ig kivárt a lakásfelújítással: nem elég, hogy az erre szóló támogatást is kivezette a kormány, de az építőanyagok ára is az egekbe emelkedett. És az sem lehet boldog, aki bútorokat vásárolt volna a támogatás kontójára.

Ugyanis a KSH adatai szerint bőven infláció felett emelkedett például a konyhabútorok ára: a konyhaszekrény alsórész decemberben 23,57 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban, a konyhaasztal ára pedig 33 százalékkal magasabb az egy évvel korábbihoz képest. Több mint ötödével drágult a telekárpitozott ülőgarnitúra is a bútorboltokban.

2021 decemberéhez képest az asztal majdnem 70 százalékkal drágult meg, a konyyhabútor pedig 46,6 százalékkal kerül többe, és két évvel ezelőtthöz képest az ülőgarnitúra is mintegy 40 százalékot drágult.

Ha a konyhai nagygépek esetében is bőven az éves infláció feletti drágulás mért a KSH: aki ma akarna hűtőt, mosógépet, gáztűzhelyet vásárolni, annak kb. harmadával kell többet fizetnie, mintha ugyanezt 2021 végén tette volna meg. 2020-hoz képest pedig 40 százalék feletti az áremelkedés mindhárom háztartási nagygép esetében.

Ez az otthonukat csinosítgatókon kívül azoknak is elképesztően rossz hír, akik a rezsiemelés miatt gondolkodnak azon, hogy modernebbre cserélik le háztartási eszközeiket.

Hihetetlen, de a tévé nem drágult

Ami viszont érdekes, hogy a statisztikai hivatal által vizsgált elektronikai eszközök közül egy terméken egyszerűen nem fogott az infláció.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A televízió ugyanis ma csak 1,7 százalékkal került többe, mint 2021 decemberében!

Sőt, a 2022 es évben szinte minden hónapban olcsóbb volt a tévé, mint a decemberi adat: egyedül novemberről decemberre drágult, de csak 0,65 százalékkal, ami vélhetően a szokatlan időpontban tartott foci világbajnokságnak is betudható.

Korábban a tévédrágulás kapcsán az eMag arról tájékoztatta lapunkat, hogy a tévék azért drágulhattak kisebb mértékben itthon, mert a gyártók féltik a piacaikat, inkább hajlandók bevállalni az árfolyamveszteséget. A Media Markt is arról beszélt, hogy a kiélezett versenyhelyzet nem teszi lehetővé, hogy az árakban leképezzék a drágulást, amit az árfolyamváltozás okoz:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?