Close up spouses calculating family budget paying utility bills online using laptop, check loan payments, counting expenses. Economy, save money, finances management and planning, paperwork concept

Egyre több magyar család hoz nehéz döntést: komoly spórolásra késztet a rezsiemelés

2022. december 14. 14:29

Az augusztus-októberi időszakban a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) termelésének előzetesen becsült adatait is figyelembe véve a villamosenergia felhasználás 1,7%-kal volt alacsonyabb, mint az előző öt év hasonló időszakában – áll a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal október havi villamosenergiapiaci riportjában.

Miközben középtávon a piacok továbbra is jelentős szűkösséget áraznak, és a 2023-as éves termék ára is 400 €/MWh felett alakult, a másnapi piacon a hónap eleji 300 €/MWh-t meghaladó szintről október végére átmenetileg 160 €/MWh-ra csökkentek az árak. Novembertől azonban újra emelkedni kezdtek az árak, jelenleg 400 €/MWh körül ingadozik a másnapi villamosenergiatermék ára. A másnapi villamosenergia árak időleges beszakadását a földgázárak okozták. A földgáz piacon átmeneti kínálati bőség alakult ki, mert az enyhe időjárás miatt visszaesett a kereslet, a tárolók telítődése miatt pedig nehéz volt többletforrásokat elhelyezni. A hó végén a másnapi piaci árak így átmenetileg visszatértek az egy évvel korábbi szintre.

Az előző év októberéhez képest 7,1%-kal csökkent az öt legnagyobb európai piac termelése – továbbra is a francia visszaesés volt a legnagyobb, 21,8%-kal. A nukleáris termelés 31%-kal csökkent az előző évihez képest, a megújuló nem változott, a fosszilis előállítás nőtt. A földgáz tüzelésű termelés 18%-kal volt magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A hazai termelés az előző évihez hasonló szinten alakult. A paksi karbantartás befejeztével a nukleáris termelés 27,5%-kal nőtt az előző hónaphoz képest. A lignit alapú előállítás is nőtt, ebben a hónapban elérte az 564 MWh-s átlagos órás mennyiséget, ami az utóbbi 3 év legmagasabb értéke. A maximális naperőművi termelés az évszaknak megfelelően csökkent és az 1685 MW-os maximális értéket érte el. A földgáz üzemű egységeknél csökkent a rendelkezésre állás a gönyűi erőmű karbantartása miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?