A team of men install watreproofing material and shingles to create a new roof on a rural building.

Rengeteg kárt okoznak a kontár szakik Magyarországon: csúnyán ráfizethet, aki építkezik, felújít

2022. november 9. 11:37

Az elmúlt egy évben egyre kevesebb kontár szaki van az országban, azonban még mindig átlagosan fejenként több, mint 700 ezer forintot forintot fizetünk a rossz munkáért. Országos kutatást indított a Mapei, aminek a célja az volt, hogy felmérje a bizalom szintjét az építőiparban. Az ezt kifjező érték az Építőipari Bizalmi Index (ÉBI), ami az építőipari szakemberekbe vetett bizalmat mérő szám.

A szakmák egyéni értékeléséből kiderül, hogy a legnagyobb bizalmat még mindig a villanyszerelők élvezik, őket követik a gépészek és a víz- és gázszerelők. Ennek oka a Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője szerint az, hogy ők leginkább nem látható munkákat végeznek, így, ha hibáznak az jóval később derül ki, míg egy esztétikai hiba sokkal szembetűnőbb.

A felmérés során azt is megvizsgálták, hogy mely megyékben mennyire bíznak az egyes szakemberekben, amiből kiderült, hogy Budapesten bíznak a legkevésbé az emberek a szakemberekben: itt mindössze 3,42 pontot kaptak az 5-ből, míg Békés megyében 3,8 ez a szám. Markovich Béla ezt azzal magyarázta, hogy Budapesten jóval több a szakember, amivel annak a lehetősége is megnő, hogy rossz embert bízunk meg a munkálatokkal.

A megkérdezett 7300 ember több mint fele (összesen 54 %-a) gondolja úgy, hogy rossz irányba mennek a szektorban a dolgok. Itt nem csak a kontár munkákra kérdeztek rá, hanem ide tartozik az is, hogy egyre többe kerül egy szakember megfizetése, amit sokan már nem tudnak megengedni maguknak, illetve az alapanyagárak is folyamatosan növekednek.

A kontár-károsultak aránya viszont 2021. augusztusa és 2022. augusztusa között csökkent 8 százalékponttal, így mindössze 21 százaléka lett az építkezésbe kezdőknek. Ezzel párhuzamosan a kontármunka átlagos kárösszege is csökkent 15319 forinttal: átlagosan 738001 forinttal károsodtak meg az érintettek. A legtöbb anyagi kár a Közép-Dunántúlon keletkezett, ahol 901515 forint volt a kontármunkák átlagos kárösszege. Ez azt jelenti, hogy a térségben körülbelül 320 ezer forinttal nőtt ez az összeg tavaly óta.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Budapest, Észak-Magyarország, Dél-Alföld és az Észak-Alföld esetében viszont csökkent ez a szám: a fővárosban 295 ezer forinttal lett kevesebb egy év alatt a kontárkárosultak átlagos kárösszege, míg Észak-Magyarországon 151 ezer forinttal, a Dél-Alföld régióban 333 ezer forinttal és az Észak-Alföldön 109 ezer forinttal. A Közép-, Nyugat és Dél-Dunántúl esetében egyaránt emelkedtek ezek az összegek.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53