14 °C Budapest
Main road Szomolya, rural village near Eger in Hungary

Hajmeresztő árakon kelnek el a magyar lakások, házak: a milliós négyzetméterár csak a kezdet

2022. november 3. 10:32

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 2021-ben 161 ezer lakás cserélt gazdát, ezzel a lakáspiaci forgalom a járvány előtti szintet is kissé felülmúlta.  2022 I. félévében a forgalom a megelőző évihez hasonlóan alakult. A lakásárak 2021-ben felgyorsuló emelkedése 2022-ben is folytatódott. Az I. negyedévben a használt lakások 8,9, az újak 6,6 százalékkal, a II. negyedévben 6,3, illetve 3,3 százalékkal kerültek többe. A külföldiek magyarországi lakásvásárlásainak száma szintén nagyobb lett, de nem tért vissza a járvány előtti szintre.

Kiugró évkezdet után 2022 II. negyedévében is folytatódott a lakások drágulása. A 2022. I. negyedévi 8,9 százalék után a II. negyedév további 6,3 százalékos emelkedést hozott a használtlakás-piacon. Az új lakások körében az I. negyedévi,6,6 százalékos növekedést a II. negyedévben 3,3 százalékos követte. Az előző év azonos időszakához mért lakásár-emelkedés nominális értéke 24 százalékot ért el.

Az új lakások piacán a nagyvárosok, a használtakén a kisebb települések dominálnak. 2021-ben a lakáseladások száma általában emelkedett, azonban csak a nagyobb városokban mutatható ki a járvány előttihez viszonyítva érdemi növekedés - áll a közleményben.

Budapesten mind a használt, mind az új lakások eladása hozzájárult a bővüléshez. A használt lakások 13 és az újak 43 százalékos eladási többlete együtt a teljes lakáspiac 16 százalékos növekedését eredményezte a járvány előtti, 2019. évhez képest. A megyeszékhelyek forgalmának 4 százalékos növekedését a használtlakás-piac adta, az eladott új lakások száma nem érte el a 2019. évit.

A kisebb városokban a megelőző évhez viszonyított emelkedés ellenére a forgalom az új és a használt lakások esetében is elmaradt a 2019. évitől. A falvakban az eladások száma mindkét részpiacon csekély mértékben nőtt, az összes eladás 1 százalékkal több volt a 2019. évinél.

2021-ben 11,2 ezer új lakást értékesítettek magánszemélyeknek. A 2022 I–II. negyedévében eladott új lakások közül eddig alig 2 ezer adatai állnak rendelkezésre. 2022 I–II. negyedévében az eddig feldolgozott tranzakciók szerint a lakások átlagos ára 47,8 millió forint volt, 1,8 millióval több, mint 2021-ben. Az átlagos négyzetméterár 804 ezer forint, 85 ezerrel több, mint 2021 átlagában.

Budapesten a fajlagos ár átlaga meghaladta az 1 millió forintot, ez 15 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A sok lakást építő kerületek közül már nemcsak a VII., hanem a VIII., a IX., a XI. és a XIII. kerületben is 1 millió forint fölötti, esetenként azt is jelentősen meghaladó volt az új lakások négyzetméterára. Még drasztikusabban emelkedtek az árak vidéken: a megyeszékhelyek és a kisebb városok átlagos újlakás-ára egyaránt 18 százalékkal haladta meg a 2021. évit - írják.

Ugrásszerű volt a drágulás Debrecenben, Győrben, Szegeden és Siófokon, utóbbi településen az árak már utolérték a fővárosiakat. Ugyanakkor Nyíregyházán a fajlagos ár még nem érte el az 500 ezer forintot.

A használt lakások négyzetméterára a 2021. évi átlagos 339 ezer forintról 380 ezer forintra emelkedett.

Budapesten egy lakás átlagosan 43,4 millió forintba került, 3 millió forinttal többe, mint 2021-ben. A fajlagos ár ugyanakkor 692 ezer forintról 796 ezer forintra emelkedett. A járvány utáni fokozott érdeklődés miatt átmenetileg a családi házak ára emelkedett gyorsabban (2021-ben 18 százalékkal), 2022-ben azonban már leginkább a panelek drágultak (19 százalék), a többi lakástípus ára 13 százalékkal lett magasabb.

A megyeszékhelyeken egy használt lakás átlagos ára 23,5 millió forintról 27,5 millió forintra, az 1 négyzetméterre jutó ár 369 ezer forintról 448 ezer forintra emelkedett. A legdrágább megyeszékhelyek rendre Veszprém, Debrecen, Győr, Székesfehérvár, a sort továbbra is Salgótarján zárja, 199 ezer forintos fajlagos árral. A balatoni agglomerációban a 2021. évi 42,4 millió forintról 48,3 millió forintra – a budapesti átlagár fölé – emelkedett a használt lakások ára. A fajlagos ár megközelítette a 600 ezer forintot.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm