Mikor van halottak napja és mindenszentek 2022 évében? Tudd meg, mit ünneplünk ilyenkor!

Mikor van halottak napja és mindenszentek 2022 évében? Tudd meg, mit ünneplünk ilyenkor!

2022. október 27. 18:15

Nyakunkon van mindenszentek és halottak napja, ám a hosszú hétvége közeledtével sokan nem tudják, hogy mikor van mindenszentek 2022 évében, illetve, hogy mikor van halottak napja 2022 során. Melyik ünnep van előbb, mi a mindenszentek halottak napja közi különbség? Tudd meg, mikor van mindenszentek napja, illetve, hogy hányadikán van halottak napja!

Cikkünkben eláruljuk, mikor van halottak napja és mindenszentek 2022 évében, illetve, hogy mi a különbség a halottak napja és mindenszentek napja között. Mit ünneplünk halottak napja alkalmával, mindenszentek mikor van, mikor van Halloween, illetve a mexikói halottak napja mikor van? Mikor van halottak napja 2021 és 2022 évében? Amellett, hogy megtudhatod, mindenszentek halottak napja mikor van, azt is eláruljuk, mennyibe kerül idén ünnepelni, mennyi most a mécsesek vagy a mindenszentek koszorú ára!

Mikor van halottak napja és mindenszentek?

Halottak napja és mindenszentek jellemzően november első napjaira esnek. Az első ünnepünk ilyenkor mindenszentek (vagy mindenszentek napja), melyet halottak napja követ. A két ünnep közül mindenszenteket írjuk be a naptárban pirosbetűs ünnepként, vagyis mindenszentek napja munkaszüneti nap. Hogy milyen napra esnek az ünnepek 2022-ben, arról a 2022-es munkaidő naptárunkban írtunk.

Mikor van mindenszentek napja 2022 évében?

Mindenszentek 2022 évében november 1-jén, kedden van. A pirosbetűs mindenszentek előző napján, október 31-én, hétfőn áthelyezett pihenőnap van, így idén 4 napos hosszú hétvégével ünnepelhetünk.

Mit ünneplünk mindenszentek napja alkalmával?

Mindenszentek napja római katolikus főünnep, az üdvözült lelkek emléknapja és a megdicsőült egyház napja, amelyet az egész keresztény világban ünnepelnek; először III. Gergely pápa idején, 741-ben emlékeztek meg. A hívek megkülönböztetik a „küzdő egyházat” (a még élőket), a „szenvedő egyházat” (a már meghalt, tisztítótűzben égőket) és a „diadalmas egyházat” (az üdvözülteket). Mindenszentek a diadalmas egyház napja, ilyenkor (és halottak napja alkalmával is) szokás elhunyt hozzátartozóink sírját rendbe tenni.

A mindenszentek napján történő gyertyagyújtás tipikus katolikus hagyomány: a gyertyaláng az örök világosság jelképe (mások szerint a tévelygő lelkek melegednek a gyertyalángnál, hogy visszataláljanak sírjaikba), a sírok virágokkal, koszorúkkal való díszítése pedig a 19. század elején terjedt el a német katolikusok hatására, ám azóta a protestáns felekezetek is átvették a szokást.

Mikor van halottak napja 2022 évében?

Halottak napja 2022 évében november 2-án, szerdán van, mindenszentek napjával ellentétben halottak napja nem pirosbetűs ünnepnap.

Mit ünneplünk halottak napján?

Halottak napja a „szenvedő egyház” ünnepe, a mindenszentek főünnepét követő nap, 998 óta tartják az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben szenvedő hívek lelkéért (régen lelkek napjaként is emlegették). A „küzdő egyház”, azaz a még élők megemlékeznek a szenvedőkről, ebből az alkalomból a keresztény felekezetek tagjai meglátogatják elhunyt rokonaik, szeretteik sírjait, virágokkal, gyertyákkal, mécsesekkel díszítik ki azokat (mindenszentek és halottak napja szokásrendszere összeforrt, mindkét napon jellemző a temetőlátogatás).

Mikor van Halloween 2022 évében, melyik ünnep megfelelője?

Halloween a tévhitekkel ellentétben se nem mindenszentek, se nem halottak napja: a katolikus mindenszentek előestéjét jelöli, rendszerint október 31-én van az angolszász országokban. Halloween ünnepe az USA-ból ered, ahová az ír kivándorlók vitték magukkal ezt az ősi kelta eredetű szokást, még az 1840-es években. Halloween megfelelője Samhain, ilyenkor a kelták ősi hite szerint elvékonyodik a határ az élők és a holtak világa között, a szellemek pedig visszatérnek közénk.

Mivel a szellemek beköltözhetnek az élők testébe, meg kell téveszteni őket, ezt a célt szolgálják a jelmezek. A mai Halloween régen leszakadt az ősi kelta hagyományról, a borzongás mellett a bolondozás ünnepe, amit töklámpás faragással, jelmezes bulizással, a gyerekek körében pedig jelmezes csokoládékéregetéssel ünnepelnek. Habár Halloween főleg amerikai rendezvény, egyre több európai országban, köztük itthon is feldobják vele a mindenszentek napja hosszú hétvégét.

Oltár (mexikói halottak napja)
Oltár (mexikói halottak napja)

A mexikói halottak napja mikor van?

A Día de los Muertos, azaz a mexikói halottak napja szintén november 2-án van, azonban nem is különbözhetne ennél jobban a hazai mindenszentek és halottak napi megemlékezésektől. A mexikói halottak napja nem a borongós temetőjárásról és a búskomorságról szól, hanem a boldog, családi körben töltött megemlékezésről. Sehol máshol a világon nem ünneplik ilyen vidáman a halottakat: a városokban színes, bizarr díszleteket helyeznek ki (tipikusan virágokkal díszített koponya, színes ruhák, arcfestés, csontváz, cukorkák), meneteket rendeznek, mindezt 2003-ban az UNESCO is a világ kulturális örökségének részévé nyilvánította.

A mexikói halottak napja az azték hitvilágig nyúlik vissza: az ősi mítosz szerint a halottak a Mictlan nevű, túlvilági váróteremben töltik idejüket, ahonnan az év ezen időszakában térhetnek vissza, hogy együtt ünnepeljék az eljövendő halált és az élet örömét szeretteikkel, zenével, tánccal és boldogsággal. A mexikói halottak napja egy hetes ünneplés is lehet, ilyenkor a család oltárt emel őseinek, amit büdöskével díszítenek fel (a holtak virága), illetve elkészítik a holtak kedvenc ételeit és innivalóval is kínálják őket; a temetőkben a sírokat hasonlóképp ékesítik.

Mennyibe kerül ünnepelni 2022-ben?

Ahogy a legtöbb ünnepnek, halottak napjának és mindenszenteknek is megvannak a maga költségei, hiszen jóformán senki sem járul a sírok elé üres kézzel. A gyertyagyújtás és a mécsesgyújtás jellemzően katolikus hagyomány, míg a reformátusok inkább virágot visznek halottak napja ünnepén. Mindenszentek halottak napja alkalmával felekezettől függetlenül népszerű a mindenszentek koszorú vásárlása, ami időtálló dísze a temetőknek, így a távoli rokonok is nyugodt szívvel a sírra tehetik azt, anélkül, hogy vissza kelljen menniük – ahogy a hervadó virágok esetében szokás – takarítani.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Mindenszentek gyertya és teamécses árak: kb. 30 Ft/db-tól;
  • Mindenszentek mécses árak: átlagosan 200 Ft/db-tól;
  • Mindenszentek koszorú árak: átlagosan 1.500 Ft-tól, a méret és díszítés függvényében;
  • Halottak napja vágott krizantém árak: átlagosan 300-500 Ft/szál.

Mindenszentek és halottak napja 2022

Emlékezzünk meg elhunyt rokonainkról, szeretteinkről a következő mindenszentek és halottak napja idézetek megosztásával, olyan ismert irodalmi személyiségek tollából, mint Ady Endre és Karinthy Frigyes:

Mindenszentek idézetek

Emlék az, ami itt suhan el velem messze, az éjben
Emlék ez a hajó, emlék a város emlék vagyok én
Elszáll és múlnak az évmilliók s nem lesz pillanat, egy se
Robogó légigép visszarohanó Lethe-hajók
Ablaka mellől lesve ki fekete ködben
Hogy egymást messe mégegyszer szempillantásra a két út
Elvillanva hogy lássalak s te is, és intsünk az ablakon át
Csak ennyit, szervusz, isten veled, isten veled! élet,
Ifjúság, remegő remény, mámor, félszeg, gyönge mosoly
Halk, tehetetlen kis tiltakozás az Éjszaka ellen

- Karinthy Frigyes: Mindenszenti litánia (részlet)

Van egy nap, amikor kimegy a falu a temetőbe, virággal és fénnyel, ami elmúlik, és békével, szeretettel, ami nem múlik el. Nincs már ezen a napon fájdalom, csak enyhe távoli szomorúság úszik a táj felett, mint maga az ősz bánatos, ködös álomra készülő ragyogása.

- Fekete István

Halottak napja idézetek

Halottja van mindannyiunknak,
Hisz percről-percre temetünk,
Vesztett remény mindenik percünk
És gyászmenet az életünk.
Sírhantolunk, gyászolunk mindig,
Temetkező szolgák vagyunk!
– Dobjuk el a tettető álcát:
Ma gyásznap van, ma sírhatunk!

- Ady Endre

Egy jó anya porlad a sír mélyén,
Sírva, panaszkodva hozzám beszél:
"Gyermekeim emléket emeltek,
S minden héten virággal befödnek.
Gyöngeségeimért úgy szenvedek,
De ők rajtam meg nem könyörülnek.
Az üdvömért sosem imádkoznak,
A lelkemért misét nem mondatnak."
(...)
"Szívleljétek meg kérésünket,
És nyissátok meg szíveteket.
Segítsetek, hogy Isten irgalma
A szabadulásunkat megadja!"

- Óbecsey István

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm