Adult man getting rid of mold in his house.

Undorító kórokozók fészkelnek a magyar otthonokban: a rezsiemelés csak tetézi a bajt

2022. szeptember 17. 12:04

A rezsicsökkentés módosításának hírére aki csak tehette, elvégezte legalább az alap korszerűsítéseket az otthonán: szigeteltek, ablakot cseréltek. Ám az ablakcserével nem ritkán együtt járnak a lakás különböző pontjain felbukkanó penészfoltok is. És bár a becsomagolt épületetek olcsóbban fűthetőek, az biztos, hogy jobban oda kell figyelni a szellőztetésre és a hőhidakra.

A hűvösebb idő beköszöntével egyre ritkábban van nyitva az ablak otthonainkban, lassan a fűtési szezon is beindul, a nedves levegő könnyen megrekedhet a falak között, ezért gyakrabban felütheti fejét a penész. Főleg a lakás legpárásabb helyiségeiben találkozhatunk velük, így a fürdőszobában és a konyhában.

A mostani energiaárakra reagálva az elmúlt hetekben megugrott a felújítások száma Magyarországon, ami nem véletlen: a rezsicsökkentés módosításával sokan az eddigi villany és gázszámlájuk többszörösét lesznek kénytelenek kifizetni. Így érthetően még most, a fűtési szezon kezdete előtt mindenki megpróbálja korszerűsíteni energetikailag az otthonát. Akinek eddig régi, rossz hatékonyságú nyílászárója volt, és volt rá lehetősége, az a szezon előtt biztosan lecserélte az ablakait, ajtajait, így elképzelhető, hogy sokan most találkoznak először az otthonaikat ellepő kis fekete foltokkal.

A szigeteléssel és az új ablakokkal egy zárt, becsomagolt épületet hoznak létre, amely ugyan olcsóbban fűthető, de a kevesebb fűtés éppen abból adódik, hogy már nem megy ki a meleg levegő az ablakok résein, mert az új ablakok tökéletesen záródnak. A rossz hír az, hogy ezzel együtt a korábbi levegő áramlás is megszűnt, ami még alacsony szinten tartotta a belső páratartalmat.

De hogy miért nem szeretjük őket? A penészgombák mikotoxinokat bocsájtanak ki, amelyek allergiára, asztmára emlékeztető penészmérgezést okozhatnak, különösen, ha valaki érzékeny rá. A penészmérgezés különösen azért veszélyes, mert a kórokozó hosszú ideig rejtve maradhat szemünk előtt, különösen, ha olyan helyen alakul ki a penész, ami nem látszik (például bútorok mögött). A penész sokféle légúti panaszt okozhat: előfordulhat orrfolyás és orrdugulás, köhögés vagy sípoló légzés és torokfájás is.

Védekezz! Előzd meg a penészesedést

Azt tudni kell, hogy a penészesedésnek alapvetően két fő oka lehet:

  • Alacsony a fal felületi hőmérséklete
  • Magas a páratartalom

Léteznek ellene átmeneti és tartós megoldások is ellene. A penészes falfelületet lehet kaparni, festeni, lefújni vegyszerekkel, bekenni speciális festékekkel, de ez csak rövid ideig hatásos, átmeneti megoldás. A kiváltó okokat kell megszüntetni, igaz, a penészesedés oka gyakran az épület szerkezeti elemeinek a hibáira vezethető vissza – írja a szellozes.hu szakportál.

Sok esetben sajnos egyszerűen az az oka, hogy egy szobát nem fűtenek fel eléggé, ha téli időszakban a fal felületi hőmérséklete igen alacsony, akkor megjelenhetnek rajta a penészfoltok. A mostani energiaárak mellett feltehetően sok csalás választja azt a megoldást, hogy fűtetlenül hagy egy-egy helyiséget, ez azonban nem feltétlenül jó ötlet.

Gyakori penészesedést okozó tényező, ha a fal hőhidas, vagyis a falfelület hővezetési képessége jobb, mint környezetéé. Hőhíd lehet ott, ahol egy épület szerkezeti elemei kapcsolódnak egymáshoz, vagy az épület sarkain, kiszögellésein -ezek a területek télen jobban lehűlnek. A hőhidak okozta problémákat nehéz kivédeni, ugyanis bizonyos hőhídtípusok nehezen vagy nem szigetelhetőek - erre már a ház kivitelezésénél is figyelmet kell fordítani.

Gyakran a problémát az okozza, hogy vizes a falszerkezet: a fal, ami a talajból vizet vesz fel, mindig hűvösebb.

Penész ellen házilag

Penész ellen vegyszerrel és vegyszermentesen is védekezhetünk attól függően, hogy milyen mértékű problémáról van szó és melyik megoldáshoz vonzódunk higiéniai vagy egészségügyi okokból. Nézzük, hogyan védekezzünk penész ellen házilag egyszerű, a konyhában/fürdőszobában is fellelhető anyagokkal, vagy könnyen beszerezhető vegyszerekkel!

Penész ellen ecet használatával

Gyakran hallhatjuk, hogy az ecet, avagy a legismertebb minden-mentes és minden-ellenes háziszer nagyszerű csíraölő hatással bír. Védekezhetünk penész ellen ecet használatával, ám csak korlátozott minőségben: az ecet eltávolítja a felszíni penészt, de a penészgombák egy része sajnos hátramarad, így a probléma előbb-utóbb újra felüti majd a fejét.

Penész ellen só használatával

A sós oldat használata elterjedt védekezés penész ellen, különösen, ha a takarításról, megelőzésről van szó. Egyesek azt tartják, a sólámpa használata is sokat javíthat a szoba penész-ellenes klímáján, amit érdemes lehet kipróbálni, ám védelmünket ne erre az információra alapozzuk!

Penész ellen hypo használatával

A hypo az egyik legismertebb és leghatékonyabb szer penész ellen, amivel dolgozni sem bonyolult. A hypo tökéletesen alkalmas bármilyen felület takarítására, különösen a fürdőszobában a fugákon és más nyirkos, penészes helyeken. A hypo egy másik előnye: könnyű hozzájutni és ráadásul még olcsó is!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Penész ellen bórax használatával

A bórax nem más, mint a bórsav nátriummal alkotott sója, fehér por formájában. Forróvízben elkevert oldatját nem csak fali penész, hanem penészes bútorszövetek megtisztítására is használhatjuk: dörzsöljük a bútorba, hagyjuk állni, majd vízzel tisztítsuk át. Ha nem szűnt meg a probléma, ismételjük meg a folyamatot a penész ellen!

Penész ellen ezüstkolloid használatával

Az ezüstkolloid penész ellen is hatásos szer: csíraölő hatása már évtizedek óta ismert nem csak a háztartásban, de a gyógyászatban is!

Penész ellen teafaolaj használatával

Habár a teafaolaj lenyelve mérgező, számtalan módon hasznosítjuk baktérium- és gombaölő hatása miatt. Használhatjuk töményen vagy vizes/citromos oldatban is, ráadásul kellemes illatot hagy maga után.

Penész ellen szódabikarbóna használatával

A vízzel elkevert szódabikarbóna nem csak penész ellen, hanem a vízkőeltávolítás során is hatásos házi praktika lehet. Vigyük fel a kívánt felületre, hagyjuk állni, majd óvatosan távolítsuk el!

Penész ellen sütőpor használatával

A szódabikarbónához hasonlóan használhatjuk a sütőport is penész ellen, ám lehetőleg a kis mennyiségű felületi penész eltüntetésére használjuk, ugyanis a fugákkal, penésszel vastagon borított fürdőszobákkal nem biztos, hogy elbír.

Penész ellen citromlé használatával

A citromsav egy természetes baktérium- és gombaölő szer, amit alkalmazhatunk a falakon és a fugákon is. Kellemes illata miatt sokan szeretik, ám nagymértékű penészesedés esetén kicsi a valószínűsége annak, hogy megoldja a problémát.

Penész ellen ammónia használatával

Az ammónia a porózus penész ellen hatásos szer. Az ammóniából víz használatával készítsünk 50%-os oldatot penész ellen: vigyük fel a kívánt felületre, hagyjuk állni 10 percen keresztül, majd töröljük le.

Penész ellen alkohol használatával

A gyógyszertári alkohol jó lehet penész ellen, ám vigyázzunk, hogy erős kipárolgását ne lélegezzük be használat közben. Minden alkalommal szellőztessünk, ha alkohollal léptünk fel a penész ellen és tartsuk szem előtt, hogy az alkohol tűzveszélyes!

Penész ellen hidrogén-peroxid használatával

A hidrogén-peroxid nem csak hatékony, de egészséges szer a penész ellen. Fehérítőszer lévén fehérítheti a falakat, ám a fürdőszobai fugákkal csodákat művel. A hidrogén-peroxid vízre és oxigénre bomlik, így nincsenek káros egészségügyi hatásai. Leggyakrabban 3%-os oldatot készítünk belőle, amit érdemes többször is felvinni a kívánt felületre és súrolni is.

A rendszeres takarítás jelentősége

A penész elleni védekezés egyik legfontosabb mozzanata a gyakori szellőztetés mellett az, hogy rendszeresen takarítsunk, különösen azokon a helyeken, amelyek nagyobb mennyiségű nedvességnek vannak kitéve, vagy ahol nem jár a levegő - ilyen például a fürdőszoba, a bútorok által takart területek, zárva tartott, nyirkos szekrények vagy alagsori helyiségek. A takarítás terjedjen ki minden olyan területre, amelyet kézzel vagy géppel elérünk és fordítsunk figyelmet azokra az elemekre is, ahol nagy valószínűséggel pára csapódhat le (ilyenek például a használaton kívüli, hűvös fűtőcsövek). Amit lehet, dörzsöljünk át baktérium- és gombairtó szerekkel!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?