Beautiful view of small town Nagymaros in highlands on other side of Danube river, Hungary. Small ferry crosses the river

Sok a kérdés az új rezsikedvezmény körül: ezekre a házakra mégsem adnak igazolást a jegyzők?

2022. szeptember 14. 13:01

Szűkös határidőt szabott meg a kormány a jegyzőknek arra, hogy kiállítsák a többgenerációs házak rezsikedvezményéhez kapcsolódó igazolást - mondta a Pénzcentrumnak a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke. Mint kifejtette, ha egy kérelem esetében "egyértelmű a helyzet", az is nagyjából egy óra munkát jelent nekik, ha pedig ki kell menni ellenőrizni, akkor egyszerre két kolléga is kiesik a munkából.

Elég szűkös a többgenerációs családi házak rezsitámogatásához szükséges igazolás kiadásához a 8 napos határidő - mondta a Pénzcentrumnak Tóth János, a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke. Mint kifejtette, ő az irodában azt mondta a kollégáinak, hogy minden olyan igazolást adjanak ki, ahol egyértelmű a helyzet:

Ez nagyjából egy óra munka egy embernek, és akkor tényleg nem kellett semminek sem utánajárni az érintett ingatlannal kapcsolatban. Nálunk Gödön már most van vagy 30 kérelem az asztalon, úgyhogy, ha ezek közül mindegyiknél egyértelmű a helyzet, az is nagyjából 30 óra munka, és emellett nem csinálunk semmit

- magyarázta az elnök, aki szerint a rendelet által megszabott 8 napos kiadási határidőt jelenleg úgy tudják tartani a jegyzők, ha közben a többi feladatukat háttérbe szorítják.

Kérdésünkre elmondta, hogy leginkább az az aggasztó, hogy a jegyzők nem kaptak felkészülési időt, és az ügymenetet sem tudták rendesen kialakítani. Ugyan kaptak útmutatást a kérelmek elbírálására a Belügyminisztériumtól és a Technológiai tárcától is, de még így sem minden kérdés tisztázott:

Mi például azt is megvizsgáljuk, hogy hányan vannak bejelentve az érintett ingatlanba, hiszen ugye ez a rendelet az együtt élő, többgenerációs családok rezsikedvezményéről szól. Ha a házba mondjuk csak ketten vannak bejelentve, de igényelnek három lakrész után kedvezményt, joggal merül fel a kérdés, hogy azt akkor mégis ki használja?

- fejtette ki Tóth János, akit arról is megkérdeztünk, miért kell vázlatrajzot csatolni egyes önkormányzatoknál a kérelemhez, és másutt miért nem.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez a jegyzői irodának segítség, mert egyfelől nem kell az adatbázisban kikutatni az ingatlan alaprajzát, a használatbavételi engedélyt, és a többit, ami akár több óra munka is lehet. Másrészről pedig a nagyon régen épült házak esetében lehet, hogy ezek nincsenek is meg

- magyarázta az elnök, majd pedig kifejtette, hogy ha ki kell menni a helyszínre ellenőrizni, az tovbább lassíthatja a folyamatot.

Kiküldhetek én egy szociális ügyekkel foglalkozó kollégát is ellenőrizni, de ő maximum azt tudja megmondani, hogy van-e lakrészenként külön konyha, fürdőszoba, wc, és a többi. De azt nem tudja, hogy amúgy az épület megfelel-e a jogszabályban előírtaknak, ehhez építési ügyekben járatos kollégák kellenek, jó esetben kettő, hiszen ameddig az egyik ellenőrzi az ingatlant, addig a másik vezeti a jegyzőkönyvet. Sajnos akadnak olyan kistelepülések, ahol egyébként nincs is két ilyen kolléga

- tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?