12 °C Budapest
Close up photo of male hands holding bill and pen and female hands hugging him while they doing home finances together online on a laptop computer and drinking cup of tea in the kitchen.

Bajban vannak a többgenerációs házak: többségük elköszönhet a rezsicsökkentéstől

2022. szeptember 14. 10:46

Múlt héten jelent meg a rendelet, aminek az értelmében azoknak is járna a rezsicsökkentés az átlagfogyasztásig, akik többgenerációs házban vagy nem társasházként működő, többlakásos házban élnek. Azonban ez a változás a Telex információi szerint csak akkor nyújt megoldást, ha egy házban több, önálló lakás van. Ha azonban egy többgenerációs család ugyanazt a vécét és fürdőszobát használja, vagy korszerűsítettek és árammal fűtenek már nem élhetnek a kedvezménnyel. Ráadásul, azoknak is, akik jogosultak rá egy nagyon drága és hosszadalmas procedúrán kell átesniük.

A rezsiemelés rengeteg embert, vállalatot, önkormányzatot érintett nehezen pénzügyileg, miközben – bár az első emeltárú számlák már megérkeztek – rengeteg esetben még mindig nem egyértelmű, hogy egyesek hogyan juthatnak hozzá továbbiakban is a kedvezményes árú energiához.

Ebbe a kategóriába tartoznak a többgenerációs családi házak is, illetve azok a lakóingatlanok, ahol egy házban több lakás is van, de nem számítanak társasháznak. Itt a legtöbb esetben a háznak egy mérőórája volt, amivel könnyű dolga volt a családoknak, hiszen csak el kellett osztaniuk az összeget egymás között. Azonban a több család miatt a mérőóra most már nagyon könnyen átlépi a bűvös átlagfogyasztást, ami felett a piaci árat kell fizetnünk az energiáért.

Gulyás Gergely tanácsa szerint a megoldás erre az, ha az ilyen házakban élők társasházzá minősítik az ingatlanukat. Azonban ez a megoldás rengeteg papírmunkával jár: hivatalról hivatalra kell járni és az ügyintézés akár 15 napot is igénybe vehet a szükséges engedélyek beszerzése pedig koránt sem olcsó megoldás, főleg ha egy régebbi házról beszélünk.

A 9-én megjelent kormányrendelet ezt a problémát kívánta orvosolni. Ennek értelméban ezekben a családi fogyasztói közösslgekben minden önálló lakásnak külön jár a csökkentett árú gázfogyasztás, egészen havi 144 köbméterig. Ez legfeljebb 4 lakásig érvényes. Ha a tulajdonos benyújtja a megfelelő dokumentumokat a szolgáltatónak, akkor a benyújtást követő hónaptól jogosult lesz a kedvezményes árú földgázra, azonban az éves mennységnek ilyenkor már csak az időarányos része vonatkozik az érintettekre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07