17 °C Budapest
Close up photo of male hands holding bill and pen and female hands hugging him while they doing home finances together online on a laptop computer and drinking cup of tea in the kitchen.

Bajban vannak a többgenerációs házak: többségük elköszönhet a rezsicsökkentéstől

2022. szeptember 14. 10:46

Múlt héten jelent meg a rendelet, aminek az értelmében azoknak is járna a rezsicsökkentés az átlagfogyasztásig, akik többgenerációs házban vagy nem társasházként működő, többlakásos házban élnek. Azonban ez a változás a Telex információi szerint csak akkor nyújt megoldást, ha egy házban több, önálló lakás van. Ha azonban egy többgenerációs család ugyanazt a vécét és fürdőszobát használja, vagy korszerűsítettek és árammal fűtenek már nem élhetnek a kedvezménnyel. Ráadásul, azoknak is, akik jogosultak rá egy nagyon drága és hosszadalmas procedúrán kell átesniük.

A rezsiemelés rengeteg embert, vállalatot, önkormányzatot érintett nehezen pénzügyileg, miközben – bár az első emeltárú számlák már megérkeztek – rengeteg esetben még mindig nem egyértelmű, hogy egyesek hogyan juthatnak hozzá továbbiakban is a kedvezményes árú energiához.

Ebbe a kategóriába tartoznak a többgenerációs családi házak is, illetve azok a lakóingatlanok, ahol egy házban több lakás is van, de nem számítanak társasháznak. Itt a legtöbb esetben a háznak egy mérőórája volt, amivel könnyű dolga volt a családoknak, hiszen csak el kellett osztaniuk az összeget egymás között. Azonban a több család miatt a mérőóra most már nagyon könnyen átlépi a bűvös átlagfogyasztást, ami felett a piaci árat kell fizetnünk az energiáért.

Gulyás Gergely tanácsa szerint a megoldás erre az, ha az ilyen házakban élők társasházzá minősítik az ingatlanukat. Azonban ez a megoldás rengeteg papírmunkával jár: hivatalról hivatalra kell járni és az ügyintézés akár 15 napot is igénybe vehet a szükséges engedélyek beszerzése pedig koránt sem olcsó megoldás, főleg ha egy régebbi házról beszélünk.

A 9-én megjelent kormányrendelet ezt a problémát kívánta orvosolni. Ennek értelméban ezekben a családi fogyasztói közösslgekben minden önálló lakásnak külön jár a csökkentett árú gázfogyasztás, egészen havi 144 köbméterig. Ez legfeljebb 4 lakásig érvényes. Ha a tulajdonos benyújtja a megfelelő dokumentumokat a szolgáltatónak, akkor a benyújtást követő hónaptól jogosult lesz a kedvezményes árú földgázra, azonban az éves mennységnek ilyenkor már csak az időarányos része vonatkozik az érintettekre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm