15 °C Budapest
A legtöbb magyar család már elkésett: csak így kerülhetik el a horror gázszámlát

A legtöbb magyar család már elkésett: csak így kerülhetik el a horror gázszámlát

2022. szeptember 7. 11:17

Sokkolni fogja a fűtési szezon a magyar családokat, és még mindig nem látni, hol van a vége az energiadrágulásnak. Aki most kezdene bele az energetikai felújításba már bőven elkésett: a fűtési szezon kezdetéig már csak apróbb változtatások férnek bele. Ez idő alatt esetleg a kazáncsere oldhatja meg valamelyest a drága fűtést - mondta egy rendezvényen Gulyás István, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke.

A rezsiemelés már most egyre jobban érezteti a hatását, de az igazi sokk csak a fűtési szezon kezdete után fog jönni. A szakértők szerint pedig hatalmas a baj: a magyar házak energetikailag korszerűtlenek, körülbelül 1,8 millió családi házat kéne felújítani hazánkban. A tél pedig nagyon fog fájni ezeknek az embereknek, ráadásul, ha a felújításba most akarunk belevágni az régen késő - hangzott el a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kiút a rezsiválságból: vágyak és leheőségek című rendezvényén.

Gulyás István, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke szerint az, amit most látunk a nyár végén még csak a kezdet. Az igazi sokk a fűtési szezon kezdete után fogja érni a családokat, amikor az energetikailag rossz otthonaikba megkapják az első emelt rezsivel számolt csekkeket. Azt pedig korántsem lehet tudni, hogy hol lesz a vége a drágulásnak a szakember szerint.

Ráadásul annak, aki most kezdene bele a felújításba már bőven elkésett Gulyás István szerint:

mindössze apróbb változtatásokra van már csak idő, ha pedig kemény telünk lesz, akkor szinte esélyünk nincs elkerülni a hatalmas csekkeket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szakember szerint a fűtési szezon 1-2 hónapon belül elindul, ez idő alatt a legegyszerűbb, ha a kazánunkat lecseréltetjük egy új, kondenzációs készülékre. Ez ugyanis kifér egy keretösszegből (ha rendben tartottuk a fűtési rendszerünk, akkor mindössze az eszköz lecserlésére van szükség), és akár 20 százalékot is spórolhatunk vele a rezsinken. Ráadásul 3-4 héten belül fel tudja szerelni a szakember.

Amit még az ősszel el tudunk intézni Gulyás István szerint az a nyílászárócserét, amire mindössze 4-6 hétre van szükség, de ha már esik, akkor ezek a munkálatok is tavaszra maradnak. A hőszigetelés kérdése viszont már jóval kényesebb: a ház teljes felújítására a tél beállta előtt már nincs idő – hiszen tartósan 5 fok felett kell lennie a hőmérsékletnek a munkálatokhoz – így legjobb esetben is a homlokzat, illetve a tetőtér szigetelése oldható meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?