21 °C Budapest
Gauge or meter Tools for repairing air conditioners.

Mi az a megajoule? Mit jelent az MJ: mi a fűtőérték, mekkora a földgáz fűtőértéke? Hány MJ egy m3 gáz?

2022. augusztus 24. 16:02

Megjelent a rezsirendelet módosítása, amely alapján a kedvezményes ár felső határánál figyelembe vették azt is, hogy a földgáz fűtőértéke változhat. A kormány tehát emelte az egy átlagfogyasztóra eső felhasznált energia felső határát, így az sem jár rosszabbul, ahol a földgáz fűtőértéke rosszabb. Erre azért van szükség, mert a gáz fűtőértéke változó lehet, tehát egyes helyeken, vagy időszakokban ugyanannyi köbméter felhasználásával kevesebb vagy több energiát nyerhetünk. A Pénzcentrum összefoglalójában most az alapfogalmakat igyekszünk tisztázni: Mi a megajoule (MJ)? Mit jelent a fűtőérték? Mitől függ, hány köbméter gáz egy MJ? Hány MJ egy kWh? Mi a jelentősége a módostásnak?

Hivatalosan is megjelent a Magyar Közlönyben az új rezsirendelet, miután augusztus 23-án Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón bejelentette, hogy a gázfogyasztás esetében a fűtőértéket veszik mostantól figyelembe a kedvezményes árnál. Az új rendelet szerint az „1729 m3/év/mérési pont (felhasználási hely), azaz 59 132 MJ/év/mérési pont (felhasználási hely) mértékig” szövegrész helyébe az „– a 2021. január 1. és 2022. június 30. közötti időszak éves elszámolásai során alkalmazott legmagasabb éves átlagfűtőérték-adatok alapján valamennyi lakossági fogyasztó számára a legalább 1729 gáztechnikai normál m3/év/mérési pont (felhasználási hely) mérték biztosítása érdekében – 63 645 MJ/év/mérési pont (felhasználási hely) mértékig” szöveg lép.

Mit jelent a megajoule? Mit jelent az MJ?

Érdemes azzal kezdeni, hogy a joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek – mértékegysége az SI rendszerben, melynek jele a J. A megajoule (kiejtése: megadzsúl vagy megazsúl) egymillió joule-nak felel meg, tehát 1 MJ = 1 000 000 J.

A rendelet szempontjából azért fontos, hogy bár a rezsicsökkentett áron felhasználható gázmennyiség limitje a szöveg szerint "legalább 1729 m3"-re változott  63 645 MJ/év mértékig mérőállásonként, mert a felhasznált gázmennyiség és az abból nyert energiamennyiség a gáz fűtőértékének függvényében változó lehet. A rendeletmódosítás szerint tehát inkább a felhasznált energiát tekintik majd irányadónak és nem a gázmennyiséget. Az ország különböző pontjain, illetve egyes időszakokban változhat a gáz fűtőértéke, így azonban mindenkire egységes limit vonatkozhat majd, függetlenül attól, hogy lakóhelyén milyen a gáz fűtőértéke.

Mivel a MJ energia és elvégzett munk, valamint hőmennyiség mértékét is kifejezheti, ezért átváltható más mértékegységekre. Így például 1 MJ, vagyis egy megajoule egyenlő 239 kCal, vagyis kilokalóriával, és 0,278 kWh, vagyis kilowattórával. 

Mi az a fűtőérték?

Fűtőértékről azon anyagok esetében szoktunk beszélni, amelyet tüzelésre használunk. Azt fejezi ki, hogy egy adott anyagból egy bizonyos mennyiséget elégetve mennyi hőt lehet nyerni. Így hasonlítható össze például a feketekőszén, a barnakőszén vagy a lignit fűtőértéke - ugyanannyi lignitet elégetve, mint szenet kevesebb hőt fogunk kapni, tehát a lignit fűtőértéke alacsonyabb. Hasonlóképpen lehet összevetni az egyes tüzifákat, briketteket is. A szárított fa fűtőértéke például 14,4-15,8 MJ/kg, a frissen kivágott fáé 6,8 MJ/kg, a barnakőszén 8 MJ/kg, míg a feketekőszén 27-32,7 MJ/kg. Ezek természetesen átlagértékek, a minőségtől függően lehet ingadozás.

Nincs ez másként a földgáz esetében sem, azonban a gáz fűtőértéke sem állandó. A kibányászott földgáz fűtőértéke, vagy ha úgy tetszik, minősége változó lehet. Ezért volt indokolt módosítani a korábbi rezsirendeletet, amely még más fűtőértéket vett figyelembe - így rosszabbul járhattak volna az országban az olyan helyen élők, ahol rosszabb a gáz fűtőértéke. Általánosságban a földgáz fűtőértéke a 31-41 MJ/m3, a földgáz fűtőértéke hazánk legnagyobb részén 33-35 MJ/m3 között van (25°C fokon), tehát egy köbméter földgáz tökéletes elégetése hozzávetőleg 33-35 MJ energiát nyújt.

A jobb fűtőértékű gázból tehát kisebb mennyiség is elég ugyanannyi hő előállítására, míg a rosszabb fűtőértékű gázból többet kell használni ugyanolyan hőmennyiséghez.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fűtőértékből számos félreértés szokott adódni. Gyakori tévhit például, hogy a szolgáltató rontja a gáz minőségét, és a csökkentett fűtőérték miatt nagyobb a gázszámla. Valójában amellett, hogy képtelenség lenne a szolgáltatóknak szándékosan rontani a gáz minőségét, nem tudnak több pénzt beszedni a rosszabb fűtőértékű gázzal. Ugyanis a földgázért eleve nem a felhasznált mennyiség, köbméter alapján fizetünk, mint például a vízért. A gázért ugyanis a felhasznált energia mennyisége (megajoule, MJ) után kell fizetni. Az energiatartalom ugyanis a gázösszetételtől függő fűtőérték (MJ/m3) és a mennyiség (m3) szorzatával egyenlő. Erről bővebben ebben a cikkben írtunk:

Mitől függ, hány köbméter földgáz egy megajoule (MJ)? Hány MJ egy m3 gáz?

Ahogy korábban kifejtettük a földgáz minőségétől függ a fűtőértéke. Ezt úgy számítják ki, hogy a gáz égéshőjéből kivonják a gőzként távozó vízmennyiség párolgáshőjét a Wikipédia szerint. Általános anyagoknál vegyelemzés útján meghatározzák az összetevő elemeket, és mindegyikhez hozzárendelik az égéshőt. A földgáz tipikusan 97 százalékban metánt tartalmaz, 1 százalék alatt található benne etán, propán C3H8, bután, szén-dioxid, oxigén, nitrogén, és nyomelemként nemesgázok.

Magyarországon nagyrészt 33-35 MJ/m3 között van a földgáz fűtőértéke (25°C fokon), tehát egy köbméter földgáz tökéletes elégetése 33-35 MJ energiát nyújt. Ez ugyanakkor azt jelenti, hogy 1 MJ energiamennyiség előállításához 0,029-0,030 m3 földgázt kell elégetni.

Hány MJ egy kWh?

Minthogy a MJ nemcsak az energiát és a hőmennyiséget kifejező mértékegység, hanem a munka mennyiségét is. Így átváltható kilowattórára (kWh) is, amely az elektromos munka gyakran használt mértékegysége. 1 MJ, vagyis egy megajoule egyenlő 0,278 kWh, vagyis kilowattórával. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem