18 °C Budapest
Gauge or meter Tools for repairing air conditioners.

Mi az a megajoule? Mit jelent az MJ: mi a fűtőérték, mekkora a földgáz fűtőértéke? Hány MJ egy m3 gáz?

2022. augusztus 24. 16:02

Megjelent a rezsirendelet módosítása, amely alapján a kedvezményes ár felső határánál figyelembe vették azt is, hogy a földgáz fűtőértéke változhat. A kormány tehát emelte az egy átlagfogyasztóra eső felhasznált energia felső határát, így az sem jár rosszabbul, ahol a földgáz fűtőértéke rosszabb. Erre azért van szükség, mert a gáz fűtőértéke változó lehet, tehát egyes helyeken, vagy időszakokban ugyanannyi köbméter felhasználásával kevesebb vagy több energiát nyerhetünk. A Pénzcentrum összefoglalójában most az alapfogalmakat igyekszünk tisztázni: Mi a megajoule (MJ)? Mit jelent a fűtőérték? Mitől függ, hány köbméter gáz egy MJ? Hány MJ egy kWh? Mi a jelentősége a módostásnak?

Hivatalosan is megjelent a Magyar Közlönyben az új rezsirendelet, miután augusztus 23-án Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón bejelentette, hogy a gázfogyasztás esetében a fűtőértéket veszik mostantól figyelembe a kedvezményes árnál. Az új rendelet szerint az „1729 m3/év/mérési pont (felhasználási hely), azaz 59 132 MJ/év/mérési pont (felhasználási hely) mértékig” szövegrész helyébe az „– a 2021. január 1. és 2022. június 30. közötti időszak éves elszámolásai során alkalmazott legmagasabb éves átlagfűtőérték-adatok alapján valamennyi lakossági fogyasztó számára a legalább 1729 gáztechnikai normál m3/év/mérési pont (felhasználási hely) mérték biztosítása érdekében – 63 645 MJ/év/mérési pont (felhasználási hely) mértékig” szöveg lép.

Mit jelent a megajoule? Mit jelent az MJ?

Érdemes azzal kezdeni, hogy a joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek – mértékegysége az SI rendszerben, melynek jele a J. A megajoule (kiejtése: megadzsúl vagy megazsúl) egymillió joule-nak felel meg, tehát 1 MJ = 1 000 000 J.

A rendelet szempontjából azért fontos, hogy bár a rezsicsökkentett áron felhasználható gázmennyiség limitje a szöveg szerint "legalább 1729 m3"-re változott  63 645 MJ/év mértékig mérőállásonként, mert a felhasznált gázmennyiség és az abból nyert energiamennyiség a gáz fűtőértékének függvényében változó lehet. A rendeletmódosítás szerint tehát inkább a felhasznált energiát tekintik majd irányadónak és nem a gázmennyiséget. Az ország különböző pontjain, illetve egyes időszakokban változhat a gáz fűtőértéke, így azonban mindenkire egységes limit vonatkozhat majd, függetlenül attól, hogy lakóhelyén milyen a gáz fűtőértéke.

Mivel a MJ energia és elvégzett munk, valamint hőmennyiség mértékét is kifejezheti, ezért átváltható más mértékegységekre. Így például 1 MJ, vagyis egy megajoule egyenlő 239 kCal, vagyis kilokalóriával, és 0,278 kWh, vagyis kilowattórával. 

Mi az a fűtőérték?

Fűtőértékről azon anyagok esetében szoktunk beszélni, amelyet tüzelésre használunk. Azt fejezi ki, hogy egy adott anyagból egy bizonyos mennyiséget elégetve mennyi hőt lehet nyerni. Így hasonlítható össze például a feketekőszén, a barnakőszén vagy a lignit fűtőértéke - ugyanannyi lignitet elégetve, mint szenet kevesebb hőt fogunk kapni, tehát a lignit fűtőértéke alacsonyabb. Hasonlóképpen lehet összevetni az egyes tüzifákat, briketteket is. A szárított fa fűtőértéke például 14,4-15,8 MJ/kg, a frissen kivágott fáé 6,8 MJ/kg, a barnakőszén 8 MJ/kg, míg a feketekőszén 27-32,7 MJ/kg. Ezek természetesen átlagértékek, a minőségtől függően lehet ingadozás.

Nincs ez másként a földgáz esetében sem, azonban a gáz fűtőértéke sem állandó. A kibányászott földgáz fűtőértéke, vagy ha úgy tetszik, minősége változó lehet. Ezért volt indokolt módosítani a korábbi rezsirendeletet, amely még más fűtőértéket vett figyelembe - így rosszabbul járhattak volna az országban az olyan helyen élők, ahol rosszabb a gáz fűtőértéke. Általánosságban a földgáz fűtőértéke a 31-41 MJ/m3, a földgáz fűtőértéke hazánk legnagyobb részén 33-35 MJ/m3 között van (25°C fokon), tehát egy köbméter földgáz tökéletes elégetése hozzávetőleg 33-35 MJ energiát nyújt.

A jobb fűtőértékű gázból tehát kisebb mennyiség is elég ugyanannyi hő előállítására, míg a rosszabb fűtőértékű gázból többet kell használni ugyanolyan hőmennyiséghez.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fűtőértékből számos félreértés szokott adódni. Gyakori tévhit például, hogy a szolgáltató rontja a gáz minőségét, és a csökkentett fűtőérték miatt nagyobb a gázszámla. Valójában amellett, hogy képtelenség lenne a szolgáltatóknak szándékosan rontani a gáz minőségét, nem tudnak több pénzt beszedni a rosszabb fűtőértékű gázzal. Ugyanis a földgázért eleve nem a felhasznált mennyiség, köbméter alapján fizetünk, mint például a vízért. A gázért ugyanis a felhasznált energia mennyisége (megajoule, MJ) után kell fizetni. Az energiatartalom ugyanis a gázösszetételtől függő fűtőérték (MJ/m3) és a mennyiség (m3) szorzatával egyenlő. Erről bővebben ebben a cikkben írtunk:

Mitől függ, hány köbméter földgáz egy megajoule (MJ)? Hány MJ egy m3 gáz?

Ahogy korábban kifejtettük a földgáz minőségétől függ a fűtőértéke. Ezt úgy számítják ki, hogy a gáz égéshőjéből kivonják a gőzként távozó vízmennyiség párolgáshőjét a Wikipédia szerint. Általános anyagoknál vegyelemzés útján meghatározzák az összetevő elemeket, és mindegyikhez hozzárendelik az égéshőt. A földgáz tipikusan 97 százalékban metánt tartalmaz, 1 százalék alatt található benne etán, propán C3H8, bután, szén-dioxid, oxigén, nitrogén, és nyomelemként nemesgázok.

Magyarországon nagyrészt 33-35 MJ/m3 között van a földgáz fűtőértéke (25°C fokon), tehát egy köbméter földgáz tökéletes elégetése 33-35 MJ energiát nyújt. Ez ugyanakkor azt jelenti, hogy 1 MJ energiamennyiség előállításához 0,029-0,030 m3 földgázt kell elégetni.

Hány MJ egy kWh?

Minthogy a MJ nemcsak az energiát és a hőmennyiséget kifejező mértékegység, hanem a munka mennyiségét is. Így átváltható kilowattórára (kWh) is, amely az elektromos munka gyakran használt mértékegysége. 1 MJ, vagyis egy megajoule egyenlő 0,278 kWh, vagyis kilowattórával. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?