5 °C Budapest
Cloese-up gas meter with numbers

Rezsiemelés 2022: érdemes most bediktálni az óraállást, jobban járhatunk az átalánnyal?

2022. augusztus 5. 13:00

Havonta diktálni éri meg jobban, vagy átalányt fizetni - minden bizonnyal milliókat foglalkoztat ez a kérdés. Annyi biztos, hogy megéri augusztus 15-ig bediktálni az óraállást az MVM-nek, mert a szolgáltató minden bizonnyal ennek alapján újra fogja kalkulálni a háztartás becsült fogyasztását. Érdemes meggondolni, hogy átállunk-e diktálásról átalányfizetésre: eddig mindenki úgy tudta, hogy erre csak korlátozottan van lehetőség, de mutatunk egy kiskaput, amivel nem kell foglalkozni az éves elszámolás dátumával.

Az MVM augusztus 15-ig kitolta a mérőállások bediktálásának határidejét. A legegyszerűbb az online diktálás, a gázóra állását lehet regisztráció nélkül is rögzíteni. A villanyóraállás rögzítéséhez az MVM Next oldalán van egy eligazítás, attól függően, hogy ki milyen szolgáltatónál volt korábban. Bediktálni mindenképpen érdemes, mert a rendkívüli mérőállásközlés figyelembe lesz véve a számlázás, illetve elszámolt mennyiség megosztása során.

Érdemes ugyanakkor tudni, hogy a rezsiemelés miatt nem lesz külön elszámolás, és így nem lesz külön elosztói leolvasás sem, de úgynevezett számlamegosztás történik becsült érték alapján, amely értelmében a 2022. július 31-ig elfogyasztott és a 2022. augusztus 1-jétől elfogyasztott földgáz és áram mennyisége külön soron lesz feltüntetve a számlán.

Mindenkiben motoszkál a kérdés: havonta diktálni, vagy átalánydíjat éri meg jobban fizetni a rezsiemelés után. Ennek kapcsán egyébként érdemes tudni, hogy

Azaz létezik erre egy kiskapu, az MVM tájékoztatójában ugyanis az áll, hogy:

Ha nem diktálja be adott hónapban az előre meghatározott 4 napon belül mérőállását, akkor becsült fogyasztás alapján készítjük el számláját. Amennyiben egymás után kétszer, vagy az éves leolvasások között összesen háromszor nem diktál, az éves leolvasás után automatikusan átállítjuk számlázási módját hőmérsékletfüggő részszámlázásra.

Tehát ha valaki most a gáz esetében a rezsiemelés miatt átállna előre megbecsült átalányra, de nincs benne a leolvasás utáni 30 napban, akkor annyi a dolga, hogy nem diktálja be az állást. Azonban ezt a lépést érdemes átgondolni, mert utána a szolgáltató csak az éves elszámoló számla kiállítását követő 30 napon belül enged visszaállni havonta diktálásra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Diktálni, vagy nem?

De akkor mégis melyik a jobb megoldás? Összességében elmondható, hogy az átalány talán azért lehet jobb megoldás, mert akkor így minden hónapban beszámítják az átlagfogyasztás alatti kedvezményes árat - és kiszámíthatóbbak lesznek a költségek, hiszen minden hónapban ugyanannyit fizetünk.

A képlet nem ennyire egyszerű, ugyanis a téli és a nyári gázfogyasztás eléggé nagy mértékben különbözik. Erre találta ki a hatóság a fogyasztási jelleggörbét, ami a fogyasztás arányában osztja el a kedvezményes limitet, így aki diktálja az állást, annak télire több kedvezményes mennyisége marad. Hogy érthetőbb legyen, korábban kiszámoltuk, hogy miképpen néznének ki a havi limitek egy hipotetikus átlagfogyasztónál, aki évente éppen 1728 köbméter gázt fogyaszt.

A táblázatból látható, januárban 335 köbmétert, júliusban pedig csak 13,9 köbmétert fogyaszt az illető. Ennyit kaphatunk tehát rezsicsökkentett áron. Úgyhogy, ha valaki nem, vagy nem nagyon lépi át a fenti keretet, akkor a gyakorlatban szinte mindegy, hogy előre becsült átalányban vagy havi tényleges fogyasztás alapján számol el a szolgáltatóval.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem