13 °C Budapest
Close up of woman hands setting temperature. gas old senior lady stove cooking

Rezsiemelés 2022: ez történik, ha nem fizeted a számlát, durva késedelmi kamatot vernek rád!

2022. augusztus 4. 13:01

Bármilyen szolgáltatást is veszünk igénybe, legyen az áram- vagy gázszolgáltatás, szemétszállítás, tévé- vagy internetelőfizetés, mobilszolgáltatás vagy vezetékes telefon, stb., annak díját egy meghatározott határideig kell befizetni. Hogyha ez nem történik meg, a szolgáltatók jellemzően először felszólítják ügyfelüket a fizetési kötelezettség teljesítésére, egyidejűleg késedelmi kamatot, illetve felszólítási díjat számíthatnak fel. Hogyha ezután sem fizet az ügyfél, sorra érkezhetnek a tértivevényes felszólító levelek, majd bizonyos idő után az értesítő a szolgáltatás kikapcsolásáról. Egyes szolgáltatásokat nem teljesítés esetén automatikusan ki is kapcsolhatnak attól függően, mi áll a szerződésben.

Az új rezsirendelet értelmében sok háztartásnak ugorhatnak meg szeptembertől váratlanul a kiadásai, addig nem biztos, hogy megoldást tudnak találni a költségek fedezésére, fogyasztás csökkentésére. Az őszi-téli fűtési szezon szintén nagy kihívás lehet sokak számára anyagilag ebben az új helyzetben. Főként az alacsony jövedelmű rétegek számára jelent majd nehézséget a fűtési szezon, hiszen az energetikailag elavult lakásokban is jellemzően kisebb jövedelműek élnek, akik nem tudnak szigetelésre, fűtéskorszerűsítésre se költeni, illetve már nagyon min spórolni sem. Egy magas villany- vagy gázszámla érkezése esetén megtörténhet, hogy nem tudják azt határidőre befizetni. Mutatjuk, mi történik ilyenkor.

Előbb a villanyszámla be nem fizetését, majd a gázszámla befizetésének elmulasztásának esetét mutatjuk be. Arra viszont előre felhívnánk a figyelmet, hogyha a számla befizetése gondot jelent, és ez még a határidő előtt látható, akkor vegyük fel a kapcsolatot a szolgáltatóval! Ha a határidőt elhagytuk, akkor szintén ez az első lépés, amit javasolunk: a szolgáltatótól lehet kérni haladékot, részletfizetési lehetőséget, melyet egyedileg fog elbírálni.

1. Mi történik, ha nem fizetem be a villanyszámlát? Mikor kapcsolják ki az áramot?

Hogy mi történik pontosan, ha egy ügyfél nem fizeti meg az villamosáram-szolgáltatás díját, az mindig a szolgáltatótól is függ. Lényegében viszont minden szolgáltató esetén hasonló az eljárásrend, pontos tájékoztatást az ügyfél szolgáltatójának üzletszabályzatában találhat.

Az MVM esetében a fizetés azon a napon teljesül, amikor a pénzösszeget az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. fizetési számláján jóváírják, kivéve, ha törvény vagy e rendelet, illetve a felek ettől eltérően rendelkeznek. Késedelmes fizetésnek minősül a Felhasználó/Fizető részéről, ha a számlán feltüntetett díjat - a felek eltérő megállapodása hiányában - a számlán feltüntetett fizetési határidőig nem egyenlíti ki. Ütemezett fizetés esetén a részfizetésekre is a fentiek irányadók.

Amennyiben a Felhasználó a számla összegét a számlán feltüntetett határnapig nem fizeti meg, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. a felek eltérő megállapodása hiányában Ptk. szerinti késedelmi kamatot számít fel. A kamatfizetési kötelezettség kezdő időpontja a számlán feltüntetett befizetési határidőt követő nap. A kamatfizetési kötelezettség akkor is fennáll, ha a Felhasználó (fizető) késedelmét kimenti az üzletszabályzat szerint.

Az említett törvény vonatkozó bekezdése szerint "Vállalkozások közötti szerződés, valamint pénztartozás fizetésére kötelezett szerződő hatóságnak szerződő hatóságnak nem minősülő vállalkozással kötött szerződése esetén a késedelmi kamat mértéke a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat". Mivel a jegybank június 29-én 7,75 százalékra emelte az alapkamatot, az aktuális naptári félév első napján, vagyis július 1-jén ez a kamat volt érvényes.

Tehát ebben a félévben, ha valaki nem fizeti be a számláit, 7,75 százalékos késedelmi kamatot számíthatnak fel.

Fontos viszont, hogy 2023. január 1-jétől új naptári félév kezdődik, ezért onnantól feltehetően más kamat lesz érvényben. Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. jogosult a Felhasználó késedelmes fizetéséből adódó egyéb igazolt költségek (pl. a felhasználó nem szerződésszerű magatartásából eredő levelezés díja) felszámítására is.

Áramdíj tartozás esetén kikapcsolási értesítő levelet küldenek, amelyben tájékoztatják az ügyfelet a hátralék összegéről, illetve az összeg pontos befizetési határidejéről. A befizetés elmaradása esetén, figyelemmel a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 47.§. (7.) bekezdésben foglaltakra – fizetési határidő eredménytelen elteltét követően 63 nap elteltével élnek a kikapcsolási jogukkal az adott fizetőszámhoz kapcsolódó szerződés(ek) szerinti felhasználási hely(ek)en.

Fontos, hogy a kikapcsolást végző szakemberek nem fogadhatják el a tartozásának összegét a helyszínen, és nincs jogosultságuk felülbírálni a kikapcsolás megalapozottságát.

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. villamos energia egyetemes szolgáltató 2022. július 1-jétől hatályos egységárai szerint a nem könyvelt küldeményként küldött fizetési felszólítás díja (bruttó) 281 forint, a tértivevényes küldeményként küldött kikapcsolási értesítő 983 forint. Az elektronikus úton küldött fizetési felszólítás és kikapcsolási értesítő díja 60 forint.

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. eseti döntés alapján a díj megfizettetésétől eltekinthet, ha a szolgáltatás kiszámlázásának költsége meghaladja az elérhető árbevételt. A díjak változtatásának eljárásrendjét jogszabályok és az Üzletszabályzat határozza meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Visszakapcsoláshoz szükséges teendők

A visszakapcsolásra az MVM üzletszabályzatában rögzített feltételek teljesítése mellett a felhalmozott tartozás hiánytalan rendezése, a visszakapcsolásnak az ügyfélszolgálaton történő megrendelése, a ki- és visszakapcsolás (2022.07.01-től) 30 913 forintos díjának befizetése és a befizetéseknek a szolgáltató felé történő igazolását követő napon kerül sor. (A visszakapcsolást akár telefonon keresztül is meg lehet rendelni.)

A kikapcsolást követő 30 napon túl, a szerződést felmondják, a felhasználási helyet megszüntetik. A mérő ismételt kihelyezéséhez (30 napon túl, de 1 éven belül) partnerszerelőtől kivitelezői nyilatkozat szükséges a mérőhely állapotáról. A kikapcsolást követő egy éven túl jelentkező ügyfelek a bekapcsolási feltételeket teljesítve új felhasználóként nyújthatnak be igénybejelentést.

Nem érdemes megvárni, míg kikapcsolják az áramot

Sosem érdemes, bármilyen határidős fizetési kötelezettség esetében, mulasztás esetén "bujkálni" a szolgáltató elől. Hogyha valamilyen okból nem tudjuk kiegyenlíteni a számlákat - de igaz lehet ez akár hiteltartozás meg nem fizetésére is - akkor érdemes felvenni minél előbb a kapcsolatot a szolgáltatóval és tájékozódni a lehetőségekről. Ugyanis a szolgáltató, az ügyfélszolgálat személyre szabott megoldást tud javasolni a kialakult helyzetre, ismeri az összes lehetőséget.

Attól, hogy valaki nem veszi át az értesítőket, még nem menekül meg a késedelmi és egyéb díjak megfizetésétől, sem a szolgáltatás kikapcsolásától. Attól pedig, hogy az áramot kikapcsolják, a tartozás még fennáll, behajtásra kerülhet, az pedig csak méginkább bonyolítja a helyzetet. Sokkal jobb megoldás, ha együttműködünk a szolgáltatóval, amennyire lehetséges, és segítséget kérünk, ha nem tudunk fizetni. Így a helyzet is előbb megoldódhat, kevesebb költséggel és stresszel.

Mi történik, ha nem fizetjük be a gázszámlát? Mikor kapcsolják ki a gázt?

A felhasználó (fizető) az egyes részszámlák megfizetésére minden esetben az adott részszámlában feltüntetett fizetési határidőig köteles. Az MVM üzletszabályzata szerint eltérő megállapodás hiányában a felhasználó (fizető) köteles a számlában feltüntetett díjat a) bankkártyás fizetés vagy egyedi átutalás esetén a számlán feltüntetett fizetési határidő lejártáig, vagy b) csoportos beszedési megbízás (CSOB) esetén a számla összegének pénzintézethez történő benyújtáskor megfizetni.

Ha jogszabály, illetve a felek eltérően nem rendelkeznek, a fizetés akkor minősül teljesítettnek, amikor a pénzösszeg a kereskedő bankszámláján jóváírásra kerül. A felhasználó (fizető) felelőssége, hogy a pénzügyi teljesítéshez szükséges időintervallumot a fizetés módjától függően figyelembe vegye.

Az említett törvény vonatkozó bekezdése szerint "Vállalkozások közötti szerződés, valamint pénztartozás fizetésére kötelezett szerződő hatóságnak szerződő hatóságnak nem minősülő vállalkozással kötött szerződése esetén a késedelmi kamat mértéke a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat." Mivel a jegybank június 29-én 7,75 százalékra emelte az alapkamatot, az aktuális naptári félév első napján, vagyis július 1-jén ez a kamat volt érvényes.

Tehát ebben a félévben, ha valaki nem fizeti be a számláit, 7,75 százalékos késedelmi kamatot számíthatnak fel.

Fontos viszont, hogy 2023. január 1-jétől új naptári félév kezdődik, ezért onnantól feltehetően más kamat lesz érvényben. Az üzletszabályzat azt is írja, hogy ha a felhasználónak a kereskedővel szemben több tartozása áll fenn, és teljesítése nem fedezi valamennyi tartozását, akkor azt a kereskedő a felhasználó rendelkezése szerint számolja el, míg a felhasználó rendelkezésének hiányában arra a tartozásra számolja el, amelyre a felhasználó felismerhetően szánta. Ha a felhasználó nem rendelkezett és a szándéka sem ismerhető fel, úgy a teljesítést

  • a régebben lejárt,
  • azonos lejárat esetén a felhasználóra terhesebb,
  • egyenlő mértékben terhes tartozások közül a kevésbé biztosított követelés fedezésére kell fordítani,
  • egyenlő mértékben biztosított követeléseket a teljesítés arányosan csökkenti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem