8 °C Budapest
Cleaning air conditioner

Megindult a roham a hűtő-fűtő klímákért: tényleg gazdaságosabbak a gáznál a rezsiemelés után?

2022. augusztus 1. 05:53

Egyre több magyarnak fordult meg a fejében, hogy a rezsiemelés miatt adott esetben akár a teljes gázfűtését valamilyen elektromos megoldással váltja ki. Erre az egyik legegyszerűbb megoldás lehet a klímaberendezés, és a Pénzcentrumnak megszólaló szakemberek szerint hazánk még szerencsés helyzetben is van ebben a tekintetben: ugyanis a fűtési szezon nagy részében nincs annyira hideg, ami már rontana a berendezések hatékonyságán. Megtudtuk, mire kell figyelni, ha valaki klímával fűtené ki otthonát, és az is kiderült, nagyjából mennyibe kerülne egy átlagos ház kifűtése a berendezésekkel.

A rezsiemelés bejelentése óta szinte minden túlfogyasztó azon gondolkodik, hogy miképpen lehetne csökkenteni a számlák megemelt árú hányadán. Mivel a villany "csak" kb. duplájára drágul a kormány által meghatározott határérték felett, szemben a gáz több mint hétszeres áremelkedésével, sokaknak megoldás lehet, ha villannyal fűtenek.

Erre az egyik legegyszerűbb megoldás lehet a klímaberendezés, de a dolog nem olyan egyszerű, hogy amikor hideg van, akkor melegítő állásba kapcsoljuk. A Pénzcentrum most szakértők segítségével járta körbe, mit kell tudnia annak, aki klímával váltaná ki adott esetben a teljes gázfűtését.

Megindult a roham az üzletekben

A nyári időszakban alapesetben is kiugróan sok a klíma szereléssel, karbantartással kapcsolatos megkeresések száma. A rezsicsökkentéssel kapcsolatos bejelentés óta még jobban megugrott a hűtő-fűtő klímaberendezésekre vonatkozó információ kérés, az emberek keresik a számukra legoptimálisabb megoldást hogy a fűtés és hűtés a lehető leggazdaságosabb legyen - mondta kérdésünkre Szabó-Jilek Ágnes, a Panasonic Heating & Ventilation Air-conditioning kommunikációs menedzsere

A Daikin budapesti márkaboltjában, értékesítési és szerelő partnerhálózatában is nagyon látványosan megnőtt az érdeklődés a fűtésre is alkalmas split klímák és a levegő-víz hőszivattyúk iránt. Nemcsak emailben és telefonon, de személyesen is lényegesen többen látogatnak el a vállalat bemutatótermébe vagy a klímaszerelők üzletébe. A márkaboltban a megnövekedett érdeklődés július eleje óta érezhető, az ilyenkor szokásos forgalomhoz képest most háromszoros a megkeresések száma - számolt be kérdésünkre Zuggó Balázs, a Daikin Magyarország ügyvezetője. A szakember arról beszélt, hogy az érdeklődők többségében split, köztük multi-split klíma megoldásokat keresnek, közel 40 százalékuk pedig a levegő-víz hőszivattyúk iránt érdeklődik.

A legtöbben nem a nyári hőség miatt, hanem fűtéskorszerűsítési céllal érkeznek, és első kézből, gyorsan akarnak információhoz jutni. Az energiatudatossági motiváció szinte kivétel nélkül érezhető minden egyes vásárlói beszélgetés alkalmával

- magyarázta az ügyvezető.

Az én klímám tud fűteni?

Minden bizonnyal a hetekben sokan nézegették saját berendezésüket, hogy az alkalmas-e fűtésre. A Damasztor Kft. szakértői szerint ez legegyszerűbben a klíma távirányítóján tudjuk ellenőrizni: az üzemmódok között fogjuk látni, hogy a hópihén kívül, amit hűtésre használunk nyáron, van-e napocska is, ami a fűtési üzemmód.

Ha nemcsak átmeneti, hanem téli fűtésre is szeretnénk használni, javasolt előtte egy szakemberrel átnézetni, és a téli használat során a leolvasztából adódó nagy mennyiségű kondenzvíz megfelelő elvezetéséről időben gondoskodni.

Szabó-Jilek Ágnes is arról beszélt, a ma már elérhető klímakészülékek rendelkeznek fűtés funkcióval, de természetesen nagyban eltérő feltételek mellett. Így, ha nemrégiben vásárolták a készüléket, nagy valószínűséggel lehet vele fűteni.

Jobb, mint a gázfűtés?

Kíváncsiak voltunk, tényleg tud-e ugyanolyan hatékony lenni a klímás fűtés, mint a gázfűtés. Ennek kapcsán Szabó-Jilek Ágnes kifejtette: egy jó minőségű hűtő-fűtő klíma valóban sokat segíthet a fűtési szezonban, így érdemes beruházni ilyen készülékbe. Szinte valamennyi, fűtésre képes klímával az őszi és tavaszi enyhébb időszakban sokkal kedvezőbben fűthetünk, mint más megoldásokkal.

A jelenleg forgalomban lévő klímák működési elve alapján a hagyományos fűtéshez mérten, a felvett villamos energiából akár négyszer annyi fűtési energia is nyerhető, vagyis 1 kilowatt felvett villamos áramból akár 4 kilowatt fűtési teljesítmény keletkezik, ezt mutatja a SCOP a műszaki adatok között. Ha teljes fűtési megoldást keresünk, az energiahatékonyság érdekében olyan készüléket érdemes választani, amelyik A+++ energiaosztályba tartozik és a télen, leolvasztáskor keletkező kondenz víz elvezetésére rendelkezik megoldással. Erről a telepítő tud információt adni, hisz több remek megoldás létezik erre

- magyarázta a szakember, aki hozzátette, a mai légkondicinálók mindegyike inverteres kialakítású, azaz olyan szabályzórendszerrel rendelkeznek, amely az adott tényezők alapján tudja változtatni a leadott teljesítményt. Ennek az intelligens szabályozásnak köszönhetően jobb hatékonysággal üzemelnek, és kevesebb energiát fogyasztanak. 

A hazai időjárási viszonyok egyébként kifejezetten kedveznek a klímával való fűtésnek, ugyanis a fűtési szezon jelentős része nem túl hideg, átmeneti időszakra esik. A klímák ekkor igen magas hatékonysággal melegítik fel a helyiségeket

- hívta fel a figyelmet a Panasonic szakértője.

A fogyasztása a berendezésnek – akárcsak más fűtési rendszerek esetében – nagyban függ a használat módjától, az igényelt hőmérséklettől és az épület energetikai tulajdonságaitól. Pazarló használat egy rossz épületben klímával is magas számlákat fog eredményezni. A légkondicionálók akkor működnek leghatékonyabban, ha csak szellőztetés közben állítjuk le őket, egyébként pedig szinten tartják a hőmérsékletet.

Tévhit, hogy kedvezőbb a fogyasztás, ha csak este hazaérve kapcsoljuk be a hűtést és várjuk el a légkondicionálótól, hogy hűtse le akár 15°C-kal a helyiséget minél hamarabb. Fűtés esetében is felmerülhet, hogy pár fokkal hűvösebbre állítsuk a szabályzót, míg nem tartózkodunk a helyiségben, de nagy hőmérséklet különbséget nem érdemes megengedni

- húzta alá Szabó-Jilek Ágnes. Rámutatott, hogy a gyártoknak kötelező megadni a katalógusaikban a várható éves fogyasztást a hűtési és fűtési időszakban is. Ezt az EU/626/2011 szabványnak megfelelően kell minden gyártónak megadnia az átlagos régióra. Az értéket fel kell tüntetni a készülékekhez mellékelt energia címkéken és a katalógusokban is. Ezekből az adatokból elvégezhető egy gyors kalkuláció így az összehasonlíthatóvá válik a rendszer a háztartás már működő fűtési megoldásaival. Azt viszont ne felejtsük el, hogy 1 darab klímaberendezés azt a helyiséget tudja felfűteni – illetve nyáron lehűteni – ahová telepítve van.

A hatékonyság kapcsán Zuggó Balázs arról beszélt, hogy a mai split klímák levegő-levegő hőszivattyúk, a levegő energiáját használják hűtésre és fűtésre is.

A hagyományos, komfort készülékek általában -15°C külső hőmérsékletig képesek fűteni, de tudni kell, hogy a külső hőmérséklet csökkenésével fokozatosan csökken a teljesítményük is, és -15°C-ban már közel 50%-os teljesítményvesztéssel kell számolni, azaz az a bizonyos fűtési jósági foka, COP-ja 4 helyett például 2-3 lesz. Ez a jósági fok mutatja meg, hogy 1 kW felvett villamosenergiából mennyi hőenergiát képes leadni

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- ismertette az ügyvezető. Mivel a hagyományos, komfort split klímáknak csökken a teljesítménye a téli mínuszokban, ezért a legtöbb gyártó forgalmaz fűtésre optimalizált klímákat is, amelyek lényegesen hatékonyabbak, mert direkt erre a célra fejlesztett erősebb kompresszorral és egy megnövelt felületű hőcserélővel rendelkeznek. Ezek a készülékek azonban általában drágábbak is.

Vannak gyártók, ahol külön elektromos csepptálca-fűtéssel gondoskodnak arról, hogy a kültéri egységben a leolvasztáskor keletkező kondenzátum ne fagyjon oda, míg a Daikinnál (illetve egyes japán márkák felsőbb kategóriás, prémium gépeinél) ezt energiahatékonyabb módon oldották meg. A fűtésre optimalizált gépeknél sincs szükség plussz elektromos áram felvételre a csepptálcában lévő fűtőszál melegítéséhez, hanem a kültéri által termelt forró gáz gondoskodik a lefagyás elkerüléséről, a csepptálcán pedig több helyen tud elfolyni a kondenzátum, így ezeknek a készülékeknek alacsonyabb az energiafogyasztásuk

- magyarázta. Az azonban nem mindegy, hogy akár a komfort, akár a fűtésre optimalizált klíma milyen módon van telepítve, ha a felhasználó és a telepítő tudja, hogy fűtésre is fogják használni. A téli használat során a leolvasztáskor keletkező nagyobb mennyiségű (akár 3-4-5 liter) kondenzvíz elvezetéséről gondoskodni kell előre, és szélvédettebb helyre kell kerülnie a kültéri egységnek, néha még védő tetőt vagy oldalsó védőkerítést is szoktak a készülék fölé/köré építeni.

Ha valaki ezentúl a téli mínuszokban is tervezi használni a klímáját, mindenképp javasolt előtte egy szakembert kihívni, hogy ellenőrizze a fentieket. A klímával történő fűtéskor érdemes még azt figyelembe venni, hogy a klíma a levegő keringetésével szabályozza a helyiség hőmérsékletét, így komfortérzet szempontjából kompromisszumosabb megoldás, mint egy radiátoros fűtés például

- tette hozzá Zuggó Balázs.

Szabó-Jilek Ágnes is arra hívta fel a figyelmet, hogy a hűtési és fűtési időszak váltásakor mindenkor karbantartásra van szükség, a kültéri egységben összegyűlt szennyeződések és a beltéri egység szűrőinek tisztítására minimum. A karbantartás jó alkalom a szakember számára, hogy szaktanácsokat adjon a fűtéssel kapcsolatban is. Érdemes kérdezni őket, hisz az általuk kezelt esetleges meghibásodásokból is rengeteg tanulságot tudnak megosztani a felhasználókkal.

Ennyit fogyaszt a fűtő klíma

Arra a kérdésünkre, hogy költségek tekintetében érdemes-e klímával kiváltani a gázfűtést, Zuggó Balázs azt felelte: a jelenlegi új, lakossági energiaárakra vonatkozó részletszabályokat figyelembe véve mindenképp.

Ugyanis a részletszabályokban meghatározott éves átlagfogyasztásig egy hagyományos kéményes gázkazán kb. 16-17, egy kondenzációs gázkazán mintegy 14 forintból képes 1 kWh energiát előállítani. Amennyiben elektromos áramot használunk (pl. villanykazán, fűtőpanelek, fűtőfólia), akkor ez a költség 36 forint. Ez éves szinten még egy új, modern, az energetikai szabályozásnak megfelelő épületszerkezet esetén – száz négyzetméterre vetítve és 20 Celsius-fokos belső hőmérséklet mellett – évi 360 ezer forint energiaköltséget jelenthet.

Ezzel szemben a hőszivattyú „jósági”, azaz szezonális hatékonysági foka (SCOP) miatt 1 kWh energia 12-13 forintból jön ki, ha ehhez kedvezményes tarifát (pl H- vagy B-Geo tarifa) is igénybe tudunk venni, akkor a költség akár 7-8 forintra is le tud csökkenni - sorolta a szakértő.

A telek egyre enyhébbek, melegszik az éghajlat, manapság Magyarország nagyvárosaiban nagyon kevés már a nulla fok alatti hőmérsékletű napok száma. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor a split klímával, azaz levegő-levegő hőszivattyúval történő fűtés hatékony tud lenni, mert 7°C-g nem, utána pedig csak minimálisan csökken a klíma jósági foka (COP-ja), azaz 3-as és 4-es COP mellett 1 kW elektromos energiából 3-4 kW-nyi fűtési hőenergiát tudunk előállítani

- mondta az ügyvezető.

Szabó-Jilek Ágnes szerint egy berendezés fogyasztása nagyban függ a készülék fűtőteljesítményétől, az épület minőségétől és a felhasználó szokásaitól. Hozzátette, a fűtésre vásárolt klímák esetében fontos még odafigyelni, hogy a 0°C és attól alacsonyabb hőmérséklet esetében a levegő páratartalma igen magas, amelynek következtében a kültéri egységre ez lefagyhat. Ekkor előfordulhat, hogy a készülék a leolvasztáshoz megáll, de nem kell aggódni, a gyors leolvasztás után folytatja a berendezés a fűtést.

Fontos megjegyezni a rendszeres karbantartás szükségességét is. A szűrők és a teljes rendszer fokozott ellenőrzést igényel minden klíma esetében, évente 2-szer, fűtési szezon előtt, és annak végén is, hiszen ellenkező esetben a levegőminőség és az energiahatékonyság rovására írható a mulasztás. Előnyösebb a helyiség adottságaihoz javasolt, szabványoknak megfelelő teljesítményű készüléket választani

- magyarázta a szakértő. Hozzátette, hatalmas eltérések vannak az egyes típusok között, és a legtöbb felmerülő problémát vagy hátrányt olyan esetekben lehet tapasztalni, amikor nem megfelelő légkondicionálót választott a vevő vagy az egyes modellek teljesítményénél jóval többet vár el a felhasználó. Mindenképpen javasoljuk szakértők segítségét kérni a megfelelő készülék kiválasztásához!

Ennyi lenne kifűteni egy lakást

Arra a kérdésünkre, hogy kb. mennyibe kerülne klímával kifűteni egy nagyjából 100 négyzetméteres lakást, Zuggó Balázs kifejtette: az áramfelvétel nagyjából ugyanannyi a klímánál fűtésben is, mint hűtésben. Az áramigényt nem a fűtendő alapterület, hanem a készülékek darabszáma és teljesítménye határozza meg. Egy 100 négyzetméteres ház esetén helyiségenként szükség van egy-egy klímára, a hálószobákba és a nappaliba, azaz legalább 3-4 db  2~3,5kW teljesítményű klímára van szükség.

Szükség lehet arra, hogy átnézzék a régi áramhálózatot, a kábeleket a falban. Jellemzően a régi, akár a 80-as években épült ingatlanoknál is elavultak a régi alumíniumvezetékek és nem bírják el a megnövekedett áramfelvételt. Villanyszerelővel előtte lehet, hogy ki kell cseréltetni ezeket a régi alumíniumvezetékeket új, réz kábelekre, és mellette az 1-szer 16 ampert is valószínűleg bővíteni kell annak, aki az egész ingatlant klímával szeretné fűteni

- sorolta. Zuggó Balázs számításai szerint egy régebbi 100 nm-es ház esetén (2000-es évek elején épült, kis mértékben szigetelt ingatlan) a fűtési energiaigény 80 W/nm. A kb. 100 négyzetméteres ingatlan éves fűtési energiaigénye tehát körülbelül 3000-3500kWh/év ez H tarifa esetén nagyjából 70-80 ezer forintot jelent évente - a jelenleg érvényes tarifákkal számolva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem