16 °C Budapest
High efficiency modern AC-heater unit on brick wall background

Ezzel a legális trükkel próbálják leküzdeni a rezsidémont: hamar megtérül a befektetés

2022. július 20. 15:02

A gyártók is igyekeznek hangsúlyozni, illetve a körülöttünk kialakult európai helyzet, valamint a támogatási rendszerek is egyre inkább a megújuló energiát használó hőszivattyúk felé irányítják a vásárlókat, aminek nem csupán fenntarthatósági, hanem gazdasági és környezetvédelmi előnyei is vannak. Vajon mennyire népszerű a gázfűtés, és mennyire lennének hajlandóak a felhasználók áttérni a hőszivattyúkra? Utóbbi megoldást mennyire tartják megbízhatónak? A telepítés körülményeivel és a gazdasági előnyeivel is tisztában van a többség – derült ki a Wagner Solar és a Panasonic közös, több mint 1600 fő részvételével készített online felmérésből.

A Wagner Solar és a Panasonic közös, 1600 fős felméréséből kiderült, hogy a válaszadók 97 százaléka gondolja úgy, hogy teljes mértékben ki tudnák szolgálni egy hőszivattyú segtségével a fűtési és hűtési igényeiket. Az online felmérés résztvevőinek 63%-a gázkazán segítségével fűt otthon, míg 9% fatüzelésű fűtési rendszerrel, 8% hőszivattyúkkal, 7% pedig elektromos fűtési rendszert használ.

A trendek mindenképpen a hőszivattyúk irányába mutatnak, a felmérés alapján is megerősítést nyert, hogy a válaszadók több mint fele tervez tíz éven belül hőszivattyúval fűteni, illetve hűteni. A kialakult európai helyzet és az európai tervek szerinti fűtés korszerűsítéshez a jövőben megjelenő támogatási rendszerek ezt az átallást gyorsítani fogják. A gázról történő váltás további előnye, hogy költséghatékonyabb megoldás, ezzel a válaszadók is pontosan tisztában voltak, jelentős többségük, azaz 89% biztos benne, hogy olcsóbb ezt a megoldást használni a téli fűtési szezonban, illetve a nyár folyamán is, amikor szükség van az otthonok hűtésére a megfelelő komfortérzethez – mutatott rá Bánhalmi Zoltán. A szakértő szerint az egyre emelkedő energiaárak mellett az is motiváló tényezőt jelent, hogy lakossági támogatást is lehet igényelni a hőszivattyús rendszerek telepítésére a családoknak, amivel a válaszadók 90%-a is tisztában van, illetve közel 70%-uk hallott már arról, hogy a hőszivattyúkhoz kedvezményes tarifák vehetők igénybe az áramszolgáltatótól.

A kutatás kitért arra is, hogy a válaszadók mennyire vannak tisztában a hőszivattyúk telepítésének körülményeivel és típusaival. A kitöltők túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy a legelterjedtebb hőszivattyútípus a „levegős” (levegő-víz/levegő-levegő), mindössze 12% szerint a talajkollektoros/talajszondás és csak 4% szerint a „kutas” a legelterjedtebb hőszivattyú típus Magyarországon. Közel 70% szerint nem kötelező kéményt építeni a levegő-víz hőszivattyús rendszerhez, és ugyan ennyien válaszolták helyesen, hogy úgy tudják, nem kell minden hőszivattyús fűtési és hűtési rendszer esetén szondákat telepíteni a földbe.

A válaszadók döntő többsége egyre tájékozottabb a hőszivattyút érintő témákban, köszönhetően a fűtési megoldások és az energia körül kialakult helyzetnek, valamint a piaci szereplők edukatív hozzáállásának. Ez a tájékozottság a helyes válaszok nagy arányában is tükröződik. A legelterjedtebb és legegyszerűbben telepíthető hőszivattyúk a levegő-víz és a levegő-levegő hőszivattyúk, természetesen a hőszivattyúkhoz nem kell kéményt építeni, így ennek a költségét új telepítés esetén nem kell megfizetnünk

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

– tette hozzá Bánhalmi Zoltán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?