Young worried couple reading their financial bills over laptop at home.

Egyre nehezebben jutnak a fiatalok házhoz, lakáshoz: szűkülnek a lehetőségek, lépni kell?

2022. május 18. 21:01

Csökkent az első lakásvásárlók aránya a hazai ingatlanpiacon az idei év első negyedévének értékesítési adatai alapján. Azok a vevők, akik 2022-ben vásárolták életük első lakását, átlagosan 38,3 millió forintot költöttek Budapesten, míg vidéken 28 millió forintba került saját otthonhoz jutni. A vásárolt ingatlanok ára országosan növekedett, a méretük azonban a fővárosban változatlanul 55, valamint vidéken 80 négyzetméter körül mozgott.

Az év végéig igényelhető Babaváró támogatás még emelheti az első lakásvásárlók arányát, bár a folyamatosan dráguló ingatlanárak és a bizonytalan gazdasági környezet nehezebb helyzetbe hozhatja a fiatalokat - közölte a Duna House.

Az elmúlt három év tranzakciós adatait vizsgálva kiderül, hogy nehezebb helyzetbe kerültek az első lakásukat vásárlók Budapesten. Arányuk 2019-ben 22% volt, a pandémia ideje alatt 2020-ban 25%-ra emelkedett. 2021-ben volt a legmagasabb (26%), amihez viszonyítva 8 százalékpontot csökkent az otthonteremtők száma az idei első negyedévben. 2019-ben átlagosan 30,3 millió Ft volt elegendő egy kb. 53 négyzetméteres első lakáshoz, 2022-ben már 8 millió forinttal többre volt szükség egy hasonló méretű, saját ingatlan megszerzéséhez.

Vidéken is érezhető a változás, a legtöbb első lakást 2020-ban vásárolták (26%), ehhez viszonyítva az idei év adatai alapján 5 százalékponttal kevesebben vállalkoztak adásvételre ebből a célból. Az ingatlanok drágulása a fővároson kívül eső területeken is jelentős volt, 11 millió forinttal többet kellett félretenni az otthonteremtéshez, ugyanakkor a vidéken letelepedők szerencsésebbnek mondhatók, hiszen az elköltött összegért cserébe átlagosan 80 négyzetméteres ingatlanok kerültek a birtokukba.

Az otthonteremtési céllal vásárlók közül az egyik legjelentősebb csoport az első lakásukat vásárlók. Az ő csoportjuknak az ingatlanpiacon betöltött részaránya sokat árul el általában a lakáshoz jutás helyzetéről

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

– kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. „Az elmúlt időszakban az arányuk kisebb mértékben csökkent, ami valószínűleg az emelkedő lakásáraknak köszönhető. Az idei évben várhatóan nem lesz könnyebb dolguk, hiszen az árak mellett a pénzügyi finanszírozás is nehezebb lesz az emelkedő kamatok miatt, segítséget az idén még biztosan elérhető családtámogatási kedvezmények jelenthetnek számukra, amelyek arányaiban a vidéki ingatlanhoz jutást segítik nagyobb mértékben.”  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06