1 °C Budapest
Young worried couple reading their financial bills over laptop at home.

Egyre nehezebben jutnak a fiatalok házhoz, lakáshoz: szűkülnek a lehetőségek, lépni kell?

2022. május 18. 21:01

Csökkent az első lakásvásárlók aránya a hazai ingatlanpiacon az idei év első negyedévének értékesítési adatai alapján. Azok a vevők, akik 2022-ben vásárolták életük első lakását, átlagosan 38,3 millió forintot költöttek Budapesten, míg vidéken 28 millió forintba került saját otthonhoz jutni. A vásárolt ingatlanok ára országosan növekedett, a méretük azonban a fővárosban változatlanul 55, valamint vidéken 80 négyzetméter körül mozgott.

Az év végéig igényelhető Babaváró támogatás még emelheti az első lakásvásárlók arányát, bár a folyamatosan dráguló ingatlanárak és a bizonytalan gazdasági környezet nehezebb helyzetbe hozhatja a fiatalokat - közölte a Duna House.

Az elmúlt három év tranzakciós adatait vizsgálva kiderül, hogy nehezebb helyzetbe kerültek az első lakásukat vásárlók Budapesten. Arányuk 2019-ben 22% volt, a pandémia ideje alatt 2020-ban 25%-ra emelkedett. 2021-ben volt a legmagasabb (26%), amihez viszonyítva 8 százalékpontot csökkent az otthonteremtők száma az idei első negyedévben. 2019-ben átlagosan 30,3 millió Ft volt elegendő egy kb. 53 négyzetméteres első lakáshoz, 2022-ben már 8 millió forinttal többre volt szükség egy hasonló méretű, saját ingatlan megszerzéséhez.

Vidéken is érezhető a változás, a legtöbb első lakást 2020-ban vásárolták (26%), ehhez viszonyítva az idei év adatai alapján 5 százalékponttal kevesebben vállalkoztak adásvételre ebből a célból. Az ingatlanok drágulása a fővároson kívül eső területeken is jelentős volt, 11 millió forinttal többet kellett félretenni az otthonteremtéshez, ugyanakkor a vidéken letelepedők szerencsésebbnek mondhatók, hiszen az elköltött összegért cserébe átlagosan 80 négyzetméteres ingatlanok kerültek a birtokukba.

Az otthonteremtési céllal vásárlók közül az egyik legjelentősebb csoport az első lakásukat vásárlók. Az ő csoportjuknak az ingatlanpiacon betöltött részaránya sokat árul el általában a lakáshoz jutás helyzetéről

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. „Az elmúlt időszakban az arányuk kisebb mértékben csökkent, ami valószínűleg az emelkedő lakásáraknak köszönhető. Az idei évben várhatóan nem lesz könnyebb dolguk, hiszen az árak mellett a pénzügyi finanszírozás is nehezebb lesz az emelkedő kamatok miatt, segítséget az idén még biztosan elérhető családtámogatási kedvezmények jelenthetnek számukra, amelyek arányaiban a vidéki ingatlanhoz jutást segítik nagyobb mértékben.”  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm