18 °C Budapest
Komoly a baj a magyar temetőkben: fontos szolgáltatás állt le, ez is a családokra szakad

Komoly a baj a magyar temetőkben: fontos szolgáltatás állt le, ez is a családokra szakad

2022. május 13. 10:09

Az Új Köztemetőben, ami Budapest legnagyobb temetője már nem lehetséges megrendelni a sírgondozást, családon belül kell megoldani számolt be a Telex. A Budapesti Temetkezési Intézet közleménye szerint a szolgáltatás létezik, csak technikai okokból kifolyólag korlátozottan elérhető.

A Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. elmondása szerint ennek a helyzetnek a kialakulása az önkormányzati díjstopra vezethető vissza, ami kimondja, hogy a helyi önkormányzatok vagy az általuk fenntartott szervezetek, gazdasági társaságok nem emelhetik meg a szolgáltatásaik eddigi díját és útdíjat se vezethetnek be.

Az egyik következménye ennek pedig az, hogy azok az önkormányzati cégek, amelyek az érintett piaci szolgáltatásokat, mint jelen esetben a sírgondozás, alvállalkozóknak adják ki, „megbízási díjtételeiket nem képesek emelni a piaci változásoknak sokszor erősen kitett vállalkozók felé, ez a körülmény viszont egyes esetekben az adott tevékenység ellehetetlenülését, számos esetben alvállalkozói felmondást eredményez”. Áll a társaság a lapnak adott válaszában.

A BTI közbeszerzést írt ki a probléma megoldására, ami viszont ajánlattevők hiányában érvénytelen lett, de annak ellenére is, hogy a sírgondozás nem minősül közszolgáltatásnak – tehát nem áll fenn jogszabályi kötelezettség – a temetkezési divízió újabb pályázatot írt ki.

A sírgondozásra való igény az elmúlt években folyamatosan csökkent, 2021-ben kevesebb, mint 3000 alkalommal vették igénybe ezt a szolgáltatást. Ráadásul ez sem azt jelenti, hogy ennyi család rendelte meg a szolgáltatást, hiszen sokszor többször, részletekben rendelték meg a gondozást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30