Kiderült a súlyos igazság az ország legboldogabb helyéről: ez vár rád, ha odaköltözöl

Kiderült a súlyos igazság az ország legboldogabb helyéről: ez vár rád, ha odaköltözöl

2022. január 5. 13:01

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztjében arra voltunk kíváncsiak, valójában mennyire boldog, elégedett nemzet a magyar. Az adatok részletes elemzéséből kiderül, hogy van-e összefüggés a kereset mértéke és az elégedettségi szint között, azaz boldogít-e a pénz?

A tavalyi év utolsó hónapjában futott a Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje, melyben arra voltunk kíváncsiak, valójában mennyire boldog, elégedett nemzet a magyar. A nem reprezentatív kutatásban összesen 6447-en vettek részt, és fontosabb megállapításait ebben a cikkben elemeztük.

Érdemes azonban közelebbről is megvizsgálni a beérkezett adatokat, például, hogy az ország különböző részein élők  miként válaszoltak. A legelső kérdés egyszerűen arra vonatkozott, mennyire boldog a kitöltő. Egészen meglepő az eredmény: a válaszadóink majdnem negyede 8-asra értékelte általános boldogságszintjét, 15,3 százalékuk 7-esre, 12,1 százalékuk 9-esre. A későbbi válaszok aztán tovább árnyalják a képet, de összességében elmondható, hogy a kitöltők több mint fele, 56,8 százalékuk 7-esre vagy annál magasabb szintre értékeli saját boldogságát.

Az azonban már nem meglepő, hogy minél fiatalabb valaki, annál boldogabb. Az összátlag 6,33 pont lett, foglalkozásukat tekintve leginkább a vállalkozók és a kismamák érzik teljesnek az életüket, legkevésbé a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közmunkások.

Megyei lebontás

Érdekes, és nem várt eredmény rajzolódik ki azonban, ha területileg vizsgáljuk az adatokat: a legboldogabb megye Veszprém lett, őt Pest megye és Vas megye követi.

A KSH adatait vizsgálva kiderül, hogy mindhárom térségben viszonylag alacsony a munkanélküliségi ráta

  • Veszprém megye: 2,3 %
  • Vas megye: 2,7 %
  • Pest megye: 2,9 %

Ugyanakkor ezek nem a legjobb adatok, hiszen Győr-Moson-Sopron, Fejér és Tolna megyékben ennél valamivel jobb az arány: mindhárom térségben 2% alatt van a mutató. Ahol pedig a legrosszabbul érzik magukat a válaszolóink, Heves megyében, ott a munkanélküliek aránya 4,1 százalék, gyakorlatilag az országos átlaggal megegyező szám, bőven túlszárnyalva például a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 9,4 százalékot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A foglalkoztatási ráta, azaz a dolgozók aránya szerinti rangsorban sem a legboldogabb megyék állnak az élen: Győr-Moson-Sopron megyében például, vagy a fővárosban a lakosság nagyobb hányada dolgozik, mint a Veszprémben, Vasban.

A pénz nem boldogít

Ha pedig a nettó átlagkeresetet vizsgáljuk, szintén az jön ki, hogy hiába keresnek a fővárosban a munkavállalók átlagosan havi nettó 351 248 forintot,

csupán a 7. helyen állnak : egy 10-es skálán átlagosan 6,33 pontot adtak a boldogságuknak, ugyanannyit, amennyit a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Hajdú-Bihar Megyében élők, holott az átlagos fizetések (196 ezer forint, illetve 235 ezer forint) jóval elmaradnak a budapesti kereseti lehetőségektől.

A legboldogabb megyében, Veszprémben a nettó átlagbér 258 ezer forint, legboldogtalanabb megyében, Hevesben nettó 260 ezer forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm