Kiderült a súlyos igazság az ország legboldogabb helyéről: ez vár rád, ha odaköltözöl

Kiderült a súlyos igazság az ország legboldogabb helyéről: ez vár rád, ha odaköltözöl

2022. január 5. 13:01

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztjében arra voltunk kíváncsiak, valójában mennyire boldog, elégedett nemzet a magyar. Az adatok részletes elemzéséből kiderül, hogy van-e összefüggés a kereset mértéke és az elégedettségi szint között, azaz boldogít-e a pénz?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A tavalyi év utolsó hónapjában futott a Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje, melyben arra voltunk kíváncsiak, valójában mennyire boldog, elégedett nemzet a magyar. A nem reprezentatív kutatásban összesen 6447-en vettek részt, és fontosabb megállapításait ebben a cikkben elemeztük.

Érdemes azonban közelebbről is megvizsgálni a beérkezett adatokat, például, hogy az ország különböző részein élők  miként válaszoltak. A legelső kérdés egyszerűen arra vonatkozott, mennyire boldog a kitöltő. Egészen meglepő az eredmény: a válaszadóink majdnem negyede 8-asra értékelte általános boldogságszintjét, 15,3 százalékuk 7-esre, 12,1 százalékuk 9-esre. A későbbi válaszok aztán tovább árnyalják a képet, de összességében elmondható, hogy a kitöltők több mint fele, 56,8 százalékuk 7-esre vagy annál magasabb szintre értékeli saját boldogságát.

Az azonban már nem meglepő, hogy minél fiatalabb valaki, annál boldogabb. Az összátlag 6,33 pont lett, foglalkozásukat tekintve leginkább a vállalkozók és a kismamák érzik teljesnek az életüket, legkevésbé a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közmunkások.

Megyei lebontás

Érdekes, és nem várt eredmény rajzolódik ki azonban, ha területileg vizsgáljuk az adatokat: a legboldogabb megye Veszprém lett, őt Pest megye és Vas megye követi.

A KSH adatait vizsgálva kiderül, hogy mindhárom térségben viszonylag alacsony a munkanélküliségi ráta

  • Veszprém megye: 2,3 %
  • Vas megye: 2,7 %
  • Pest megye: 2,9 %

Ugyanakkor ezek nem a legjobb adatok, hiszen Győr-Moson-Sopron, Fejér és Tolna megyékben ennél valamivel jobb az arány: mindhárom térségben 2% alatt van a mutató. Ahol pedig a legrosszabbul érzik magukat a válaszolóink, Heves megyében, ott a munkanélküliek aránya 4,1 százalék, gyakorlatilag az országos átlaggal megegyező szám, bőven túlszárnyalva például a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 9,4 százalékot.

A foglalkoztatási ráta, azaz a dolgozók aránya szerinti rangsorban sem a legboldogabb megyék állnak az élen: Győr-Moson-Sopron megyében például, vagy a fővárosban a lakosság nagyobb hányada dolgozik, mint a Veszprémben, Vasban.

A pénz nem boldogít

Ha pedig a nettó átlagkeresetet vizsgáljuk, szintén az jön ki, hogy hiába keresnek a fővárosban a munkavállalók átlagosan havi nettó 351 248 forintot,

csupán a 7. helyen állnak : egy 10-es skálán átlagosan 6,33 pontot adtak a boldogságuknak, ugyanannyit, amennyit a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Hajdú-Bihar Megyében élők, holott az átlagos fizetések (196 ezer forint, illetve 235 ezer forint) jóval elmaradnak a budapesti kereseti lehetőségektől.

A legboldogabb megyében, Veszprémben a nettó átlagbér 258 ezer forint, legboldogtalanabb megyében, Hevesben nettó 260 ezer forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?