Ismét rossz hírt kaptak a lakáshitelesek: akár 15 ezerrel is emelkedhet a törlesztőjük

Ismét rossz hírt kaptak a lakáshitelesek: akár 15 ezerrel is emelkedhet a törlesztőjük

2022. január 4. 15:35

2022. január első napjaiban 3 nagybank is megemelte új lakáshitelének kamatát, ezzel tovább folytatódott a lakáskölcsönök drágulása. A három érintett pénzintézetnél 0,3-0,5 százalékponttal emelkedett a legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú kölcsön THM értéke. Az eddigi kamatemelések hatását nagyon jól mutatja, ha az idén januári és a tavaly év eleji ajánlatokat összevetjük. Egy új, 20 millió forint összegű hitelre 3,3 millió forinttal kell többet fizetni, azért, mert idén és nem 2021. év elején igényelték azt.

A magas infláció miatt a jegybank kamatemelési ciklusba kezdett, az irányadó kamatokat 0,6 százalékról 4 százalékra emelte. Ez pedig maga után vonta a jelzáloghitelek kamatemelkedését is. A kereskedelmi bankok egyre drágábban kínálnak lakáshitelt az érdeklődők számára.

3 nagybank is hitelkamatot emelet 2022. elején

A kamatemelés folyamata sajnos nem állt meg 2021-ben: a CIB Bank, az OTP Bank és a Raiffeisen Bank is úgy döntött, hogy 2022. januárját kamatemeléssel indítja. Ennek következtében a legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódusú lakáskölcsönök THM értéke 0,3-0,5 százalékponttal emelkedett.

A kamatemelés miatt egy idén év elején igényelt 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztőrészlete a három érintett pénzintézetnél

3 500 - 6 700 forinttal magasabb, mintha a kölcsönt tavaly év végén vették volna fel.

Egy év alatt 15 ezer forintot emelkedhetett egy új kölcsön törlesztőrészlete

A kamatemelés hatását talán még jobban szemlélteti az, ha a jelenlegi és a 2021. év eleji ajánlatokat hasonlítjuk össze. Gyakorlatilag az összes lakáshitel kamata emelkedett az elmúlt évben. A legnagyobb mértékben a változó kamatozású konstrukciók drágultak: az egy éves kamatperiódusú kölcsönök THM értéke a duplájára nőtt egy év alatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fix kamatozású kölcsönök drágultak a legkisebb mértékben, ezen hitelek THM értéke "csak" 0,47 százalékponttal emelkedett egy év alatt. A jelenleg legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódusú lakáscélú jelzáloghitelek éves átlagos költsége 1,32 százalékponttal emelkedett. Ez egy 20 millió forint összegű kölcsön esetében 15 ezer forint törlesztőrészlet-emelkedést jelentene 20 éven keresztül. Vagyis 3,3 millió forintot spórolhatott valaki csak azért, mert egy évvel korábban vette fel a kölcsönét.

A Bankmonitor elemzői szerint a kölcsönök drágulásának azonban még koránt sincs vége, szakportál várakozása alapján a magas infláció miatt az irányadó kamatok további emelésére lehet számítani. Éppen ezért érdemes a lakásvásárlás előtt állóknak minél hamarabb döntést hozni és megigényelni a vásárláshoz szükséges lakáshitelt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem