15 °C Budapest
Modern apartment buildings, residential district in the city,  13rd district in Budapest, Hungary cimlapi

Továbbra is elég durva az építőipari drágulás: kegyetlen árakra kell számítani

2021. november 12. 13:02

2021 szeptemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 14,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építése 21,2, az egyéb építményeké 6,7%-kal magasabb volt a 2020. szeptemberinél. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése az augusztusihoz képest 4,2%-kal nőtt. A III. negyedévben az építőipar termelői árai 12,8%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A KSH friss statisztikája szerint 2021 szeptemberében az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületeké 21,2, az egyéb építményeké 6,7%-kal. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 30,1, az egyéb építmények építésében 12,7%-kal bővült a termelés. A speciális szaképítésé 6,3%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

A megkötött új szerződések volumene 16,1%-kal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 28,4%-kal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 34,9%-kal kisebb volt a 2020. szeptemberi bázisnál. Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene 12,9%-kal meghaladta a 2020. szeptember végit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 21,4, az egyéb építményeké 7,7%-kal bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A statisztikákból kiderült az is, hogy 2021 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 10,5%-kal emelkedett.

Építőipari termelői árak:

  • A III. negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 14,8, az egyéb építmények építése vonatkozásában 8,6, a legnagyobb súlyú speciális szaképítésben 14,4%-kal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva.
  • Az építőipar árai az előző negyedévinél 4,2%-kal magasabbak voltak.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm