0 °C Budapest
View over a suburban area with big blocks of flats cimlapi

Kiderült az igazság: a legtöbb fiatal csak így juthat saját lakáshoz Magyarországon

2021. november 12. 17:29

Mindössze a fiatalok nagyjából egyharmada képes készpénzzel finanszírozni lakásvásárlását, de feltehetőleg ők is külső forrásra, vagyis szülői támogatásra szorulnak. Az anyagi lehetőségek függvényében leginkább panellakás, vagy egy agglomerációban lévő családi ház érdekli a 30 év alatti korosztályt.

Az Otthon Centrum 2021-es adatai alapján a fiatalok a többi korosztályhoz képest jóval nagyobb arányban szorulnak hitelre, ugyanakkor életkorukból fakadóan sokkal hatékonyabban tudják kihasználni a családtámogatási kedvezményeket – mutatta be Soóki-Tóth Gábor a 30 év alatti korosztály lakásvásárlási szokásait elemző kutatás egyik megállapítását.

Az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, a 30 évnél idősebb generációhoz képest lényeges különbség, hogy a fiatalok jóval kisebb százaléka képes lakásvásárlását készpénzből finanszírozni, erre mindössze a korosztály 37 százaléka képes, de ők is feltételezhetően külső tőketámogatás segítségévél. Esetükben jellemzően a családi háttér jelenti a bankot.

Ezzel szemben az idősebb generációk 62,5 százaléka tudja készpénzben, hitel nélkül megoldani lakásvásárlását. A különbség érthető, hiszen a fiatalok életkorukból adódóan kevesebb megtakarítással rendelkeznek. Piaci hitelt 35 százalékuk vett fel, míg a fennmaradó 28 százalék valamelyik családtámogatási kedvezmény igénybevételével jutott ingatlanhoz.

Soóki-Tóth Gábor leszögezte, az adatok megyénként jelentős szórást mutatnak. A készpénzből vásárlók aránya Győr-Moson-Sopron megyében volt a legalacsonyabb (21 százalék), és Heves megyében a legmagasabb (64,3 százalék). A piaci hitelt választók aránya Zala megyében volt a legalacsonyabb (12,1 százalék), míg Győr Moson-Sopron megyében a legmagasabb (63,2 százalék). A családtámogatást legkevésbé Budapesten vették igénybe (13,5 százalék), míg Pest megyében a legtöbben (41,7 százalék

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

„Idén az Otthon Centrum közvetítésével lakást vásárló 30 év alatti ügyfelek leggyakrabban használt házat vásároltak, arányuk elérte a 44 százalékot, míg téglalakást 26, panelt 22,5 százalék választott” – ismertette a  szakember, aki az adatokat összehasonlította az idősebb generációk vásárlási szokásaival. Kiderült, a fiatalok az idősebbeknél nagyobb arányban vásároltak házat, illetve panellakást, míg téglaépítésű lakást kevésbé. „A különbség az anyagi lehetőségekkel magyarázható”

– összegezte a végeredményt Soóki-Tóth Gábor. Fiatalok a leggyakrabban az agglomerációt választották lakóhelyül (19,3 százalék), ami 4 százalékkal magasabb az idősebb lakásvásárlókhoz képest. Budapesten arányuk valamivel kisebb, csak úgy, mint vidéken a megyei jogú városokban. Az ötezer főnél kisebb településeket a korosztály 16,3 százaléka választotta, ami szintén magasabb, míg külső pesti kerületekben a korosztály 14,5 százaléka vásárolt ingatlant.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?