11 °C Budapest
View over a suburban area with big blocks of flats cimlapi

Kiderült az igazság: a legtöbb fiatal csak így juthat saját lakáshoz Magyarországon

2021. november 12. 17:29

Mindössze a fiatalok nagyjából egyharmada képes készpénzzel finanszírozni lakásvásárlását, de feltehetőleg ők is külső forrásra, vagyis szülői támogatásra szorulnak. Az anyagi lehetőségek függvényében leginkább panellakás, vagy egy agglomerációban lévő családi ház érdekli a 30 év alatti korosztályt.

Az Otthon Centrum 2021-es adatai alapján a fiatalok a többi korosztályhoz képest jóval nagyobb arányban szorulnak hitelre, ugyanakkor életkorukból fakadóan sokkal hatékonyabban tudják kihasználni a családtámogatási kedvezményeket – mutatta be Soóki-Tóth Gábor a 30 év alatti korosztály lakásvásárlási szokásait elemző kutatás egyik megállapítását.

Az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, a 30 évnél idősebb generációhoz képest lényeges különbség, hogy a fiatalok jóval kisebb százaléka képes lakásvásárlását készpénzből finanszírozni, erre mindössze a korosztály 37 százaléka képes, de ők is feltételezhetően külső tőketámogatás segítségévél. Esetükben jellemzően a családi háttér jelenti a bankot.

Ezzel szemben az idősebb generációk 62,5 százaléka tudja készpénzben, hitel nélkül megoldani lakásvásárlását. A különbség érthető, hiszen a fiatalok életkorukból adódóan kevesebb megtakarítással rendelkeznek. Piaci hitelt 35 százalékuk vett fel, míg a fennmaradó 28 százalék valamelyik családtámogatási kedvezmény igénybevételével jutott ingatlanhoz.

Soóki-Tóth Gábor leszögezte, az adatok megyénként jelentős szórást mutatnak. A készpénzből vásárlók aránya Győr-Moson-Sopron megyében volt a legalacsonyabb (21 százalék), és Heves megyében a legmagasabb (64,3 százalék). A piaci hitelt választók aránya Zala megyében volt a legalacsonyabb (12,1 százalék), míg Győr Moson-Sopron megyében a legmagasabb (63,2 százalék). A családtámogatást legkevésbé Budapesten vették igénybe (13,5 százalék), míg Pest megyében a legtöbben (41,7 százalék

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

„Idén az Otthon Centrum közvetítésével lakást vásárló 30 év alatti ügyfelek leggyakrabban használt házat vásároltak, arányuk elérte a 44 százalékot, míg téglalakást 26, panelt 22,5 százalék választott” – ismertette a  szakember, aki az adatokat összehasonlította az idősebb generációk vásárlási szokásaival. Kiderült, a fiatalok az idősebbeknél nagyobb arányban vásároltak házat, illetve panellakást, míg téglaépítésű lakást kevésbé. „A különbség az anyagi lehetőségekkel magyarázható”

– összegezte a végeredményt Soóki-Tóth Gábor. Fiatalok a leggyakrabban az agglomerációt választották lakóhelyül (19,3 százalék), ami 4 százalékkal magasabb az idősebb lakásvásárlókhoz képest. Budapesten arányuk valamivel kisebb, csak úgy, mint vidéken a megyei jogú városokban. Az ötezer főnél kisebb településeket a korosztály 16,3 százaléka választotta, ami szintén magasabb, míg külső pesti kerületekben a korosztály 14,5 százaléka vásárolt ingatlant.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem