12 °C Budapest
London, UK, January 29, 2015 : Posing on the kitchen floor a quick snapshot

Egyre több ilyen lakást adnak ki Magyarországon: valósággal kapkodnak utánuk

2021. október 4. 17:33

Az albérletpiaci kínálatban jelentősen nőtt az olyan lakások aránya, amelyeknél a tulajdonosok engedélyezik a bérlőknek, hogy kisállatot hozzanak magukkal. Budapesten 2016-ban csak a kiadásra meghirdetett lakóingatlanok 10 százalékába lehetett kisállatot vinni, idén viszont már 18 százalék volt ez az arány. Országosan is hasonlóan alakult a helyzet: a 2016-os 10 százalékkal szemben 2021-ben már a kiadó albérletek 15 százaléka volt állatbarát. Az idén ráadásul a teljes kínálat szűkülése mellett emelkedett az állatbarát albérletek száma és aránya, ami a kisállattartás növekvő elfogadottságát jelzi.

A kiadásra meghirdetett lakások és házak között egyre nagyobb arányban vannak azok, amelyekbe a bérlők magukkal vihetik az kisállataikat, például kutyát vagy macskát - derül ki az ingatlan.com állatok világnapjára készített - az elmúlt években feladott több mint 420 ezer albérlethirdetés adatain alapuló - összefoglalójából. A kérdés azért is érdekes, mert már évekkel ezelőtt is több millió kutya és macska élt a magyarországi háztartásokban. A bérlők pedig a bérbeadókra vannak utalva, ha kisállataikkal szeretnének költözni.

Az idén január és szeptember között kiadásra meghirdetett budapesti lakások és házak 18 százaléka volt olyan, amelyben a tulajdonosok jelezték, hogy kisállatot is vihetnek a bérlők. Ez jelentős növekedést jelent a korábbi évekhez képest, 2016 azonos időszakában ugyanis még csak 10 százalékos volt az “állatbarátként” meghirdetett fővárosi albérletek aránya.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

A kisállat tartását megengedő hirdetések száma és aránya idén ráadásul úgy növekedett a fővárosban és országos szinten is, hogy a 2021-ben a teljes kínálat a tavalyi rekordhoz képest csökkent. Ez két dolgot jelez: egyrészt a bérlők igényeit egyre inkább meghallgatják a tulajdonosok, másrészt pedig a kisállattartás körülményei rengeteget fejlődtek, és a jelenség is sokkal elfogadottabbá vált.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Már albérletek tízezreibe lehet kisállatot vinni

A budapesti változásokkal összhangban vannak az országos adatok is. 2016 januárja és szeptembere között a feladott albérlethirdetések 10 százalékánál engedélyezték a tulajdonosok, hogy a bérlők a kedvenceikkel költözzenek. 2021 azonos időszakában pedig ugyanez már a feladott kiadó lakás- és házhirdetések 15 százalékára volt igaz. Az ingatlan.com adatai szerint idén több mint 9 ezer, országosan összesen pedig több mint 12 ezer állatbarát albérlethirdetés volt a kínálatban.

Az ingatlan.com összefoglalója felhívja a figyelmet arra, hogy a tulajdonosok előírásai mellett a vonatkozó jogszabályokat is figyelembe kell venniük az érintett bérlőknek, csakúgy mint a társasházak szervezeti és működési szabályzatát (szmsz) és házirendjét, továbbá az adott önkormányzat kisállattartásra vonatkozó szabályait is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem