Purchase agreement for new house

Albérleti szerződés minta 2021: Erre érdemes figyelned szerződéskötéskor!

2021. szeptember 23. 12:35

Életünk során számos alkalommal találkozhatunk olyan eseménnyel, amikor egy ingóságot vagy egy ingatlant bérbe adunk vagy bérbe veszünk – mindezek közül az egyik leggyakoribb eset az, ha albérletbe költözünk, amikor is szükséges egy albérleti szerződés minta létrehozása, kitöltése.

Cikkünkben egy albérleti szerződés minta 2021 ingyen verzióját mutatjuk be: eláruljuk, hogy néz ki egy albérleti szerződés, mit kell, hogy tartalmazzon egy albérleti szerződés minta, illetve, hogy mi a különbség a határozott idejű albérleti szerződése és a határozatlan idejű albérleti szerződés minta 2021 között. Mi az, amire mindenképpen figyeljünk egy albérleti szerződés megkötésekor, akár albérlők, akár bérbeadók vagyunk?

Mi az albérleti szerződés?

Az albérleti szerződés a bérleti szerződések egyik fajtája, konkrétan egy ingatlan albérlet célú bérbeadásával foglalkozik. Az albérleti szerződés egy bizonyító erejű magánokirat, ami tartalmazza a szerződést megkötő felek adatait és aláírását. Magánokiratként az albérleti szerződés egyszerűen, házilag is elkészíthető egy albérleti szerződés minta használatával, azonban minden vitás vagy jogi esetben az albérleti szerződés bizonyítékként felhasználható.

Az albérleti szerződés a bérbeadó és az albérlő között jön létre, vonatkozhat határozott vagy határozatlan időre és rögzíti mind a bérlő, mind a bérbeadó kötelezettségeit az albérleti szerződés érvényessége alatt. Az albérleti szerződés tárgya maga az ingatlan, amelynek adataival (tulajdonos, cím, helyrajzi szám stb.) teszik egyértelművé, hogy az albérleti szerződés pontosan melyik lakásra vonatkozik.

Az albérleti szerződés időtartama

A bérleti szerződések lehetnek határozott vagy határozatlan idejűek, azonban az albérleti szerződés időtartama általában határozott időre (pl. 1 év) vonatkozik, amit bizonyos időközönként, ha lejárt az albérleti szerződés, meg kell hosszabbítani. A határozatlan albérleti szerződés sok szempontból előnyös: akár a bérbeadóval, akár az albérlővel vannak problémák, az albérleti szerződés lejárta után mindenki tovább léphet, illetve erre az időtartamra az albérleti szerződés is biztonságot nyújt a feleknek, bármilyen probléma is merüljön fel.

Az albérleti szerződés érvényessége

Határozott idejű albérleti szerződés megkötése esetén a szerződés addig érvényes, amíg az le nem jár, határozatlan esetén pedig addig, míg a felek fel nem bontják. Gyakran az albérleti szerződés egy ideig határozott, majd a szerződés tartalma szerint határozatlanná válik, ha letelt a kötött időszak. Az albérleti szerződés tartamára más szabályok is vonatkoznak: nem tekinthető érvényesnek olyan albérleti szerződés, aminek a tartalma erkölcsileg megkérdőjelezhető, vagy ha uzsorát foglal magában – ide értendő a feltűnő értékaránytalanság is.

A felek tévedése, megtévesztése is érvénytelenné tesz egy ilyen magánokiratot, illetve, ha valamelyik fél visszaél az albérleti szerződés nyújtotta biztonsággal (például az albérlő nem rendeltetésszerűen használja a lakást, ha ebből adódóan indokolatlan mértékben lelakja azt, vagy ha nem teljesíti a fizetési kötelezettségeket.

Az albérlet ára, a kaució és a kötelezettségek

Az albérleti szerződés legfontosabb része, hogy mennyi a kaució (általában 2 havi lakbér ára, ami biztosíték gyanánt szolgál a tulajdonosnak, hogy az esetleges károkozás fedezve lesz), illetve, hogy mennyi a lakbér. Határozott idejű szerződés esetén a szerződés időtartama alatt nem növelhető a lakbér, de szerződéshosszabbítás esetén könnyen előfordulhat, hogy megdrágul a lakhatás.

A kauciót egyszer fizetjük ki, a beköltözéskor, azonban számos tulajdonos máshogy értékeli azt, hogy ebből a letétből mennyi jár vissza és mennyi nem. Szokásosan a kaucióból csak akkor vonhat le a tulajdonos, ha nem rendeltetésszerű használatból eredően károsodik az ingatlan állapota (ide nem értendő például egy csőtörés, ami a bérlő hibáján kívül történt, de egy összetört kanapé már igen). Az albérleti szerződés megkötésekor egyes tulajdonosok egyedi feltételeket is szabhatnak (például a tisztasági festéssel való távozás), amelyek szintén növelhetik a költségeket.

Albérleti szerződés minta 2021 ingyen

Az albérleti szerződés minta 2021 során is tartalmazza a legfontosabb kitételeket, amelyek a következők:

  • A bérbeadó adatai (név, születési hely és idő, anyja neve, lakcím, SZIG);
  • az albérlő adatai (név, születési hely és idő, anyja neve, lakcím, SZIG);
  • az albérleti szerződés tárgyának adatai (az ingatlan címe, helyrajzi száma, illetve annak az alapvető műszaki paraméterei);
  • a kaució mértéke (jellemzően 1-3 havi lakbér);
  • az albérleti szerződés időtartama (pl. 1 évre szóló, határozott idejű albérleti szerződés), a bérleti szerződés kezdő- és a lejárati dátuma, illetve határozatlan albérleti szerződés esetén ennek a ténye;
  • az albérleti szerződés egyéb feltételei (a bérlő nem lakhatja le az albérletet, különben veszít a kaucióból stb.).

Mi a teendő konfliktusok esetén?

Akár albérlőként, akár tulajdonosként érezhetjük úgy, hogy nem volt jó ötlet megkötni ezt a szerződést. Amennyiben meg tudja indokolni, bármelyik fél felbonthatja a határozott idejű szerződést is. A leggyakoribb eset, hogy az albérlő elmarad a fizetési kötelezettségekkel, vagy ha a magatartása nem felel meg a lakóközösség elvárásainak (kárt tesz a közös tulajdonban, folyamatosan csendháborítást követ el, stb.).

Mindig hallani olyan rémtörténeteket is, amikor a problémás bérlő az albérleti szerződés lejárta után, vagy a tulajdonos többszöri felszólítására sem költözik ki. Ilyen esetekben a tulajdonost védi az albérleti szerződés, vagyis a bérlőt hatósági úton el lehet távolíttatni az ingatlanból – éppen az ilyen esetek elkerülése végett, vagy a vitás jogi ügyek kezelése céljából sose mulasszuk el megkötni a szerződéseket, például egy egyszerű albérleti szerződés minta használatával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?