Indul a roham az albérletpiacon: érdemes a járványt is belevenni a szerződésbe

Indul a roham az albérletpiacon: érdemes a járványt is belevenni a szerződésbe

2021. július 12. 11:32

Az elmúlt másfél év ingatlanpiaci változásai nem hagyták változás nélkül az albérleti kereslet-kínálatot sem, viszont közeleg az évnek az az időszaka, amikor a legélénkebb a mozgás a kiadó budapesti lakások piacán. A felsőoktatási intézményekbe jelentkezők, a szeptembertől a fővárosban élők most kezdenek majd körülnézni, így időszerű némi helyzetelemzés, hogy vajon miként változott a helyzet a tavalyi nyárhoz, illetve az előző évekhez képest.

„Egyelőre sokkal jobb helyzetben vannak az albérletkeresők, mint voltak 2 évvel korábban” – mondta Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője.

Hozzátette, most még bőven van miből válogatni, ráadásul minőségi, jó lakások közül, hiszen sok AirBnB céllal felújított lakás még mindig hosszútávú kiadásra vár.

Azért lassan már élénkül a rövidtávú kiadás is, de ez még nem számottevő, még nagyon kevés a külföldi turista a városban. Mindenesetre megfigyelhető, hogy szép lassan már elkezdtek felfelé kúszni a bérleti díjak, kezd helyreállni a korábbi kereslet-kínálat viszony. A nyár pedig egészen biztosan tovább formálja ezt a piaci helyzetet.

A szakember tippeket is adott a sikeres albérletkereséshez:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Szánjunk rá elég időt! Legalább 30 napot hagyjunk erre, hogy ne nyomás alatt kelljen dönteni!
  • Előre döntsük el, mit szeretnénk. Például bútorozott vagy bútorozatlan lakást. Jelenleg az AirBnB lakások miatt nagy számban inkább bútorozott lakások kiadók a belvárosi kerületekben, ez sokaknak előny, hogy minőségi, designos otthont találnak, a berendezéssel való fáradozás és költségek nélkül.
  • Ne csak az árra vagy a lokációra figyeljünk! A közbiztonság és a jó közlekedés ugyanolyan kulcsfontosságú legyen! Ki szeretné az ideje nagy részét utazással tölteni? Most nagyobb a kínálat, nem kell kompromisszumot kötni!
  • Mivel sok a kiadó lakás a piacon, a nagy számok törvénye miatt csalókba, kamu hirdetésekbe is botolhatunk, így biztonságosabb ingatlanossal dolgozni. Ennek költsége amúgy sem a keresőt, hanem a lakás bérbeadóját terheli.
  • Egyeztessünk minden részletet! Az ingatlanos legyen tisztábban a bérlő igényeivel, elvárásaival, a bérlő pedig nézzen meg a bérlendő lakásban mindent, hogy ne akkor derüljenek ki esetleg rejtett hibák, amikor már beköltöztünk. Extra igényeket is ilyenkor tudunk még érvényesíteni, később már nehezebb lesz.
  • Szerződjünk! A szerződés legalizálja az albérleti létet, rögzíti a kauciót, a rezsiköltségeket, a közös költséget és az esetleges felújítások költségeit is. Az ingatlanközvetítők ebben nagy segítségünkre lesznek.
  • Ha már beköltöztünk, becsüljük meg az új lakóhelyünket! Akár mintha a sajátunk lenne. A bérbeadóknak lehet rossz tapasztalata, ne vegyük zokon, ha néhány dologra figyelmeztet, vagy ha az első időben ellenőriz bennünket. Inkább figyeljünk úgy a tisztaságra, a lakás állagára, hogy a jó viszony tartósan megmaradjon, és akár hosszabb időre is a megtalált bérlemény legyen az otthonunk.

Egy fontos tanács még a szakértőtől, kifejezetten a jelenlegi helyzetre vonatkozóan: bár pillanatnyilag a járvány lecsengeni látszik, és kedvezőbbek az esetszámok, ennek ellenére érdemes a szerződésbe belefoglalni egy, kifejezetten a járványra vonatkozó „vis maior” felmondási lehetőséget, hogyha esetleg késő ősszel vagy télen ismét online oktatásra áll át a rendszer, hónapokra, vagy akár egy egész szemeszterre, akkor fel lehessen mondani a szerződést, vagy módosítani lehessen a bérleti díjat úgy, hogy egyik fél érdekei se sérüljenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem