30 °C Budapest
Indul a roham az albérletpiacon: érdemes a járványt is belevenni a szerződésbe

Indul a roham az albérletpiacon: érdemes a járványt is belevenni a szerződésbe

2021. július 12. 11:32

Az elmúlt másfél év ingatlanpiaci változásai nem hagyták változás nélkül az albérleti kereslet-kínálatot sem, viszont közeleg az évnek az az időszaka, amikor a legélénkebb a mozgás a kiadó budapesti lakások piacán. A felsőoktatási intézményekbe jelentkezők, a szeptembertől a fővárosban élők most kezdenek majd körülnézni, így időszerű némi helyzetelemzés, hogy vajon miként változott a helyzet a tavalyi nyárhoz, illetve az előző évekhez képest.

„Egyelőre sokkal jobb helyzetben vannak az albérletkeresők, mint voltak 2 évvel korábban” – mondta Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője.

Hozzátette, most még bőven van miből válogatni, ráadásul minőségi, jó lakások közül, hiszen sok AirBnB céllal felújított lakás még mindig hosszútávú kiadásra vár.

Azért lassan már élénkül a rövidtávú kiadás is, de ez még nem számottevő, még nagyon kevés a külföldi turista a városban. Mindenesetre megfigyelhető, hogy szép lassan már elkezdtek felfelé kúszni a bérleti díjak, kezd helyreállni a korábbi kereslet-kínálat viszony. A nyár pedig egészen biztosan tovább formálja ezt a piaci helyzetet.

A szakember tippeket is adott a sikeres albérletkereséshez:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • Szánjunk rá elég időt! Legalább 30 napot hagyjunk erre, hogy ne nyomás alatt kelljen dönteni!
  • Előre döntsük el, mit szeretnénk. Például bútorozott vagy bútorozatlan lakást. Jelenleg az AirBnB lakások miatt nagy számban inkább bútorozott lakások kiadók a belvárosi kerületekben, ez sokaknak előny, hogy minőségi, designos otthont találnak, a berendezéssel való fáradozás és költségek nélkül.
  • Ne csak az árra vagy a lokációra figyeljünk! A közbiztonság és a jó közlekedés ugyanolyan kulcsfontosságú legyen! Ki szeretné az ideje nagy részét utazással tölteni? Most nagyobb a kínálat, nem kell kompromisszumot kötni!
  • Mivel sok a kiadó lakás a piacon, a nagy számok törvénye miatt csalókba, kamu hirdetésekbe is botolhatunk, így biztonságosabb ingatlanossal dolgozni. Ennek költsége amúgy sem a keresőt, hanem a lakás bérbeadóját terheli.
  • Egyeztessünk minden részletet! Az ingatlanos legyen tisztábban a bérlő igényeivel, elvárásaival, a bérlő pedig nézzen meg a bérlendő lakásban mindent, hogy ne akkor derüljenek ki esetleg rejtett hibák, amikor már beköltöztünk. Extra igényeket is ilyenkor tudunk még érvényesíteni, később már nehezebb lesz.
  • Szerződjünk! A szerződés legalizálja az albérleti létet, rögzíti a kauciót, a rezsiköltségeket, a közös költséget és az esetleges felújítások költségeit is. Az ingatlanközvetítők ebben nagy segítségünkre lesznek.
  • Ha már beköltöztünk, becsüljük meg az új lakóhelyünket! Akár mintha a sajátunk lenne. A bérbeadóknak lehet rossz tapasztalata, ne vegyük zokon, ha néhány dologra figyelmeztet, vagy ha az első időben ellenőriz bennünket. Inkább figyeljünk úgy a tisztaságra, a lakás állagára, hogy a jó viszony tartósan megmaradjon, és akár hosszabb időre is a megtalált bérlemény legyen az otthonunk.

Egy fontos tanács még a szakértőtől, kifejezetten a jelenlegi helyzetre vonatkozóan: bár pillanatnyilag a járvány lecsengeni látszik, és kedvezőbbek az esetszámok, ennek ellenére érdemes a szerződésbe belefoglalni egy, kifejezetten a járványra vonatkozó „vis maior” felmondási lehetőséget, hogyha esetleg késő ősszel vagy télen ismét online oktatásra áll át a rendszer, hónapokra, vagy akár egy egész szemeszterre, akkor fel lehessen mondani a szerződést, vagy módosítani lehessen a bérleti díjat úgy, hogy egyik fél érdekei se sérüljenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 24. szombat
Kinga, Kincső
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?