1 °C Budapest
Így jutottak a vételár feléért otthonhoz az élelmesek: most már ennek is vége

Így jutottak a vételár feléért otthonhoz az élelmesek: most már ennek is vége

2021. május 18. 11:31

Változás várható az önkormányzati bérlakások szabályozásában, bár még egyelőre elfogadott jogszabály nincs, de a tervezet szerint a bérlők kedvezményesen juthatnának hozzá az adott ingatlanhoz. Ha a szabályozás életbe lép, akkor a magyarországi lakáspiac valószínűleg búcsút inthet a bérleti jogok csereberéjének, mivel a bérlők jelentős része ingatlantulajdonossá válhat.

Az ingatlan.com oldalán 2018 óta a tulajdonosok és közvetítők évente 237-327 ezer Budapesten és megyeszékhelyen található lakáshirdetést adtak fel, de csak 0,2 százalék volt azoknak az aránya, ahol a bérleti jogot kínálták eladásra. A legtöbb bérleti jogot Budapesten és Szegeden kínálták eladásra. A portál adatai szerint a bérleti jogért a budapesti lakások esetén átlagosan a tulajdonjogot jelentő négyzetméterenkénti ár 49 százalékát, Szegeden pedig a 46 százalékát kérték tavaly az eladók.

Változhat az önkormányzati bérlakásokra vonatkozó szabályozás egy, a napokban megjelent - még el nem fogadott - törvénytervezet szerint. A jogszabály-tervezet alapján a bérlők kedvezményes áron vásárolhatnák meg önkormányzati bérleményüket - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely bemutatja, hogy a lakáspiacon mekkora része van a bérleti joggal történő eladásoknak a kínálatban és mennyivel olcsóbbak a “sima” - tulajdonjogot is tartalmazó - lakásoknál.

Inkább megveszik a bérlők?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “Ha most ismert formájában lép életbe a jogszabály-tervezet, akkor eltűnhet a magyarországi lakáspiacról a bérleti jogok csereberéje, adásvétele. A költözést eddig úgy oldották meg a bérlők, hogy hivatalosan az önkormányzati lakás bérleti jogát egy másik lakás tulajdonjogára cserélték, de a legtöbb ügyletnek pénzben kifejezett értéke is volt. A tervezet szerinti kedvezményes ár miatt sok bérlő várhatóan megvásárolja a bérleményét, így a bérleti jogok adásvétele eltűnhet a piacról.”

Hozzátette: “2018 óta a tulajdonosok és közvetítők évente 237-327 ezer Budapesten és megyeszékhelyen található lakáshirdetést adtak fel az ingatlan.com oldalán, de csak 0,2 százalék volt ezek közül a bérleti jogot kínáló hirdetések aránya. A legtöbb bérleti jogot Budapesten és Szegeden kínálták eladásra.”

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jókora eltérés az árakban

A portál elemzése szerint egy négyzetméterre vetítve nagyságrendileg a tulajdonjog feléért lehetett bérleti jogot vásárolni a nagyvárosokban. Tavaly Budapesten a bérleti jogok kínálati négyzetméterára átlagosan 370 forint volt, ami az 52 százalékát tette ki a tulajdonjogra vonatkozó 751 ezer forintos átlagos négyzetméterárnak. Az I. kerületben, ahol viszonylag sok a bérleti jogos lakás, 63 százalékos az arány. Tulajdonjog vásárlása esetén ugyanis tavaly majdnem 988 ezer forint az átlagos négyzetméterenkénti kínálati ár, miközben bérleti jog esetében 621 ezer forintot kértek a hirdetők.

A szegedi lakáspiacon pedig az átlagos négyzetméterár 46 százalékán “forognak” a bérleti joggal kínált lakások. A megyeszékhelyen a tulajdonjognál érvényes 425 ezer forintos átlagos négyzetméterárral szemben a bérleti jogot 195 ezer forintért kínálták fel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem