31 °C Budapest
Igazságügyi szakértő a plasztikától a DNS-vizsgálatig (x)

Igazságügyi szakértő a plasztikától a DNS-vizsgálatig (x)

Pénzcentrum
2021. március 22. 05:00

Perdöntő lehet egy szakértői vélemény

Igazságügyi szakértőt gyakran kérnek fel építőipari vitákban vagy balesetek okának megállapítására, de az élet számos területén, például egészségügyi kérdésekben is hasznos lehet egy független vélemény.

Gábornak meghalt az édesapja. A fiatalember a hagyatéki tárgyalás előtt kapott egy e-mailt, amelyben egy nő azt állította, hogy a féltestvére, az édesapa eltitkolt kapcsolatából született, és igényt tart az örökség rá eső részére. Azt is írta, hogy ugyan az apja nem vette a nevére, de támogatta őt, tartották a kapcsolatot és titokban többször találkoztak. A megdöbbent fiú nem tudta, hogy igazat mond-e a nő, vagy csak szélhámos és a két lakásból, egy nyaralóból álló örökségre fáj a foga. Végül a hagyatéki tárgyalás előtt igazságügyi szakértő kirendelését kezdeményezte közjegyzőnél, hogy DNS-teszt segítségével állapítsák meg a nő valódi származását. Az eredmény egyértelmű volt: a nő valóban a féltestvére, ezért jogosan jelezte igényét az örökségre.

Gábor esete csak egy azok közül, amelyekkel közjegyzőkhöz fordulnak igazságügyi szakértő kirendelését kezdeményezve. Munkához kötődő egészségkárosodás mértékének vagy egy betegség okának megállapítására is kérnek igazságügyi szakértői véleményt, és arra is volt már példa, hogy egy hibás, megsérült mellimplantátumnál kellett megállapítani, hogy a beültetésnél követtek el hibát vagy az implantátum volt gyári hibás. Az ilyen igazságügyi szakértői vélemények nemcsak perekben lehetnek döntő bizonyítékok, hanem a szakvéleménnyel gyakran megelőzhető a bírósági eljárás, mert a vétkes fél belátja, nem tudja elkerülni, hogy helyrehozza a hibát vagy fizessen.

Azt is kevesen tudják, hogy igazságügyi szakértőt nemcsak bíróság rendelhet ki, hanem bárki kezdeményezheti közjegyzőnél a szakértő kirendelését. Sokszor nem érdemes megvárni a bírósági eljárás kezdetét a bizonyítékok gyűjtésével, mert addigra gyakran már nehéz kideríteni, hogy mi okozta a problémát vagy egyszerűen az időmúlás okoz károkat. Az igazságügyi szakértő megállapíthatja a hibát, a kárt, annak összegét, mibenlétét, okait, és olykor a szakvéleményből gyakran egyértelművé válik az is, hogy ki idézte elő az adott problémát.

A tapasztalatok szerint van, aki csak valamilyen szakmai döntéshez szeretne hiteles támpontot szerezni a szakértő kirendelésével, többen azt akarják megtudni, hogy érdemes-e pereskedniük, míg mások abban bíznak, hogy ezzel elkerülnek egy bírósági eljárást, és gyorsan lezárhatják a kialakult a vitás helyzetet.

Hogyan lehet kezdeményezni igazságügyi szakértő kirendelését?

Bárki kérheti a közjegyzőnél igazságügyi szakértő kirendelését addig, amíg a kérdésben nem kezdődik meg valamilyen bírósági eljárás, esetleg a kérdéssel összefüggésben a kérelmezővel szemben büntetőeljárás. Akkor ugyanis már csak bíróság rendelhet ki szakértőt. Az eljárásra a kérelmező lakóhelye, tartózkodási helye, illetőleg székhelye szerinti közjegyző, valamint az a közjegyző illetékes, akinek illetékességi területén a szakértői vizsgálat tárgyát képező ingatlan fekszik vagy dolog található. Az ügyfél nem mondhatja meg, kit rendeljenek ki, azt a közjegyző maga választja ki az igazságügyi szakértők névjegyzékéből. Így lehet ugyanis biztosítani a szakértő függetlenségét. A szakértőnek harminc napon belül kell elkészítenie a szakvéleményt, egyszer kérhet ugyanilyen mértékű határidőhosszabbítást. Ha együttműködőek a felek, akkor rövid idő alatt lezárulhat az eljárás, és a közjegyző megküldi a szakértői véleményt. Ha a felek ezután sem tudnak megegyezni a vitájukban, akkor bírósághoz fordulhatnak. Ebben az esetben a korábban kért igazságügyi szakértői vélemény felhasználható, és gyakran perdöntő bizonyíték lesz.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?