Egyik pillanatról a másikra 10 százalékot ugrottak az albérletárak: mi történt?

2021. március 3. 19:01

A korlátozó intézkedések tavaly márciusi bevezetése óta Budapest egyes kerületeiben akár tíz százalékkal is emelkedtek az albérletárak, mutatta ki egy friss összegzés, amely a tavalyi második negyedév adatait vetette össze az utóbbi négy hónap bérleti díjaival.

A koronavírus magyarországi megjelenése óta hektikusan mozgott az albérletpiac. A kezdeti áresés utáni visszapattanás áremelkedést hozott az Otthon Centrum legfrissebb tanulmánya szerint, amely a koronavírus kezdeti időszakában mért bérleti díjakat vetette össze az utóbbi négy hónap adataival.

Budapest belvárosában 10 százalékkal nőttek a bérleti díjak tavaly tavasz óta és átlagosan 158 ezer forintért bérlehető egy lakás a centrumba sorolt kerületekben. A bérleti díjak a VIII. és IX. kerület kivételével mindenhol 10 százalékkal emelkedtek. Amíg a VII., VIII. és IX. kerületben 125 ezer forintos havidíjat mért az Otthon Centrum, addig a többi kerületben elhelyezkedéstől függően átlagosan 150-200 ezer forint ellenében lehetett lakást bérelni. A legdrágább az VI. kerület volt, amelyhez a XIV. kerületi érték is közelített. A budai kerületekben az utóbbi hónapokban a bérletidíjak középértéke 170 ezer forint körül alakult. Ez az érték 7 százalékkal magasabb a belvárosi átlagnál, azonban a Duna ezen oldalán már eddig is nagyjából ez az ár volt az iránymutató, vagyis érdemben nem változott. A legdrágább a II. kerület, ahol 195 ezer forintos átlagos havi bérleti díj volt jellemző, míg az I. és III. kerületben 155 ezer forintért lehetett lakást bérelni.

A panellakások bérleti díjában nem tapasztalható számottevő különbség a fővárosi városrészek között, a kerületek többségében 115 -120 ezer forintot kérnek egy hónapért. A pesti oldalon azonban ez 7 százalékos emelkedés 2020 II. negyedévéhez képest.


A legnagyobb vidéki városokban a tégla és panellakások bérleti díja között nincs különbség: ezeken a településeken 90 ezer forintos középértéken adták ki a lakásokat. Ugyanakkor a panellakások bérleti díja 20 százalékkal emelkedett, míg a tégláé ugyanennyivel csökkent a legfrissebb adatok szerint. Jelenleg Győr a legdrágább 100 ezer forintos bérleti díjjal, míg a többi városban 70-90 ezer forint között változtak a bérleti díjak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?