6 °C Budapest
Kiadták a riasztást: akár 15 centis hóra is ébredhetünk reggel

Kiadták a riasztást: akár 15 centis hóra is ébredhetünk reggel

2021. január 24. 17:01

Csapadékzóna éri el hazánkat vasárnap délután dél felől, éjszaka sok helyen havazásba válthat át az eső. Az előrejelzések szerint a hegyekben akár 20 centiméternyi hó is hullhat.

Vasárnap délután délnyugat felől egy csapadékzóna éri el az országot, amely fokozatosan északkelet felé halad. Az esti óráktól kezdődően az eső helyett egyre nagyobb területen havazás kezdődik - írja Facebookon az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A figyelmeztető előrejelzésük szerint éjfélig elsősorban a Dunántúl déli részén, valamint a Duna-Tisza köze déli vidékein 2-7 centiméternyi tapadó hó hullhat.

A legintenzívebb csapadéktevékenység azonban éjszaka várható, amely a legtöbb helyen kezdetben esővel indul, majd ezt egyre nagyobb területen havazás váltja. Mint írják, a halmazállapot-váltás idejében jelentős a bizonytalanság, így a várható hócentiméterekben is nagy eltérés lehet kis területen belül.

A mostani forgatókönyvek alapján a legesélyesebb, hogy hétfőn a Duna vonalában és attól keletre nagy területen hullhat 5 centiméternyit meghaladó vizes, tapadó hó. A Duna-Tisza közén és az Északi-középhegységben a 10 centimétert, főként a hegyekben a 20 centimétert is elérheti, illetve meghaladhatja a friss hó mennyisége

- olvasható az OMSZ előrejelzésében.

Hétfőre ezért kilenc megyére adtak ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést havazás miatt.

A Dunától nyugatra jellemzően 5 centiméter alatti hóréteg alakulhat ki, északnyugat, nyugat felé haladva egyre kisebb eséllyel lehet hóra számítani. Reggelig északkeleten is még eső várható, az előrejelzés szerint itt majd napközben válthat át a halmazállapot. A meteorológiai szolgálat ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a mediterrán ciklon természetét ismerve a változás fennállhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 10. 19:16