8 °C Budapest

Kis otthoni barkácsolásból is nagy baj lehet: te ne kövesd el ezeket a hibákat

2021. január 23. 20:03

Legyen szó tűzifa feldarabolásáról vagy a téli fakivágásról, a téli időszakban fokozott körültekintést igényel a motorfűrészek használata. A szakértőnk összegyűjtötte, mely dolgokra érdemes a leginkább odafigyelni.

Január közepére megérkezett az igazi tél: komoly fagyokra és helyenként havazásokra is lehet már számítani. Az időjárási körülmények változása ellenére a továbbiakban is gyakran kell elővennünk motorfűrészünket, melyet most elsősorban a tűzifa feldarabolásához és az esetleges kerti károk, fakidőlések és ágletörések felszámolására használunk. A motorfűrészek üzemeltetése során, ahogyan az év minden napján, úgy most is különös figyelmet kell fordítanunk, a fagyok miatt pedig további óvintézkedéseket kell tennünk. A STIHL szakértője egycsokorba gyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a téli motorfűrész-használatról. 

1. Hóviharban és erős szélben lehetőleg ne vágjunk bele a munkába!

A rendkívül szeles, viharos időjárási körülmények között, vagy erős havazás esetén halasszuk el a munkát, hiszen a kedvezőtlen időjárási körülmények számos veszélyt rejtenek.

2. Napi karbantartás igen fontos!

A különös tekintettel a biztonsági berendezések ellenőrzésére, fokozott figyelemmel kell elvégezni a motorfűrész napi karbantartását, melyet az adott gép használati utasítása alapján célszerű elvégezni. Ha pedig olyan problémát tapasztalunk amit nem tudunk elhárítani, keressük fel a hozzánk legközelebb található hivatalos szakszervízt! 

3. Egyéni védőfelszerelések nélkül egy lépést se!

Az egyéni védőfelszerelés viselése az év 365 napján fontos. A téli időszakban azonban, mivel fokozottabb a baleseti kockázat, a vágásbiztos nadrág, az acélbetétes és csúszásmentes talpú lábbeli, a kesztyű és az arcvédőt is tartalmazó ipari védősisak a használata még nagyobb jelentőséggel bír. A megfagyott fa is máshogy viselkedik és mi is nehezebben, bizonytalanabbul mozgunk, a vastagabb ruházatban, a csúszós talajon. A vágás során kisebb-nagyobb fűrészpor és fadarabok pattanhatnak felénk, amelyek sérüléseket is okozhat az arcon, vagy a szemen. 

4. Porlasztófűtés a fagyokban végzett munkáért!

Amennyiben a motorfűrész rendelkezik ezzel a funkcióval, nagy segítséget jelent, hiszen ezzel korszerű megoldással, a porlasztó nem jegesedik el, a motorfűrészünk teljesítménye maximális marad és megelőzhetjük a motor meghibásodását is. 

5. A kéz védelme és a munka biztonsága fogantyúfűtéssel!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legkorszerűbb motorfűrészeken megtalálható, ki-be kapcsolható fogantyúfűtési megoldással a kéz megkímélése a hideg ellen és a balesetmegelőzésétre és a vibrációs ártalmak kialakulása ellen is véd ez az egyedülálló fejlesztés. A munkavégzést igazán függetleníti időjárástól és a hidegben hamarabb jelentkező elfáradást, a kéz elmerevedése és a hideg ártalom miatti fájdalom fellépése helyett valóban kényelmessé teszi a favágást és a balesetek bekövetkeztének kockázatát jelentősen lecsökkenti. 

6. Friss benzint használjunk!

A nedvesség nem tesz jót az üzemanyagnak, így törekedjünk arra, hogy a tartály feltöltésekor ne kerülhessen bele hó vagy jég, ellenkező esetben ugyanis a motor akár meg is hibásodhat. Mivel az olvadt hó sűrűbb, mint a benzin, ezért az üzemanyagtartály aljára kerül, ahonnan az üzemanyag-vezetékbe kerülhet. Azonban a víz nem gyullad meg az üzemanyaghoz hasonlóan, így a motor leállhat, vagy még jelentős kárt is szenvedhet. Törekedjünk arra is, hogy a gépben, vagy a kannában az üzemanyag ne álljon túlságosan hosszú ideig, a bioetanol tartalom miatt a benzin megromolhat, mely szintén a motor meghibásodásához vezethet. 

7. Készítsük elő a munkaterületet!

Mielőtt elkezdenénk a favágását, törekedjünk arra, hogy a lehető legjobban el tudjuk távolítani a fa törzséről a havat és a jeget, mely hamar eltompítja a láncot, illetve próbáljuk ügyelni a csúszásveszélyre is, csúszásmentes lábbeli használata itt különösen fontos lehet!

8. Mire figyeljünk használat közben!

Az gépünket tartsuk mindig tisztán a hótól és a jégtől, így a csapadék nem tud keveredni az olajjal és a fűrészporral, megőrizhetjük a hajtás, a hűtés az anti-vibrációs rendszer hatékonyságát és megelőzhetjük a gép meghibásodását is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm