17 °C Budapest

Ezeket a karácsonyi számokat hallgatják a magyarok egy héttel az ünnep előtt

2020. december 18. 16:50

Nem csak a turizmusnak és a vendéglátásnak, de a rendezvényszervezésnek és a zeneiparnak is gyászos éve volt, hiszen szinte minden eseményt törülniük kellett a naptárból, arról nem is beszélve, hogy egyelőre bizonytalan, miképp fog alakulni a 2021-es év. Ha az élőzenei koncerteket nem is pótolja az otthoni zenehallgatás, de legalább közel érezhetjük magunkhoz kedvenceinket, sőt támogatni is tudjuk őket.

A legfontosabb zenehallgatási csatorna ma is a rádió, amelyen a lakosság 82 százaléka hallgat zenét heti rendszerességgel, míg a második helyezett YouTube-ra 67 százalék jut a ProArt reprezentatív lakossági felmérése szerint. Az első számú zenehallgatási eszköz mára 68 százalékkal az okostelefon és a tablet, a lakosság 20 százaléka használ valamilyen streamingszolgáltatást.

6 nappal karácsony előtt nagyon úgy tűnik, hogy a magyarok kellően ráhangolódtak az ünnepekre - mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a Spotify hazai leghallgatottab dal listájának első öt helyén karácsonyi szám van:

  • Mariah Carey - All I Want for Christmas Is You
  • Wham! - Last Christmas
  • Brenda Lee - Rockin' Around the Christmas Tree
  • Ariana Grande - Santa Tell Me
  • Bobby Helms - jingle bell rock

Óriási bajban a zeneipar

Soha nem tapasztalt mértékű visszaesést szenvedett el a magyarországi élő zenei piac az idén, miután a tavalyinál 76,2 százalékkal kevesebb élő és elektronikus zenei fellépés volt az év első nyolc hónapjában. Legalább negyvenmilliárd forintos bevételkiesést okozott a pandémia, mivel a veszélyhelyzeti korlátozások miatt a rendezvények háromnegyede elmaradt. Tóth Péter Benjamin, az Artisjus üzleti transzformációs igazgatója szerint a zeneiparra súlyos, sőt tartós csapást mért a járvány, az élő zenés nagyrendezvényekkel kapcsolatos bizonytalanság miatt egyelőre megbecsülni sem lehet, mit hoz a jövő év. 

Nagy kérdés, hogy a kieső élő zenés forgalomból mennyit pótolhat az online terület, hiszen bár felgyorsult az online zenefelhasználás térnyerése, de bőven van még fejlődési lehetőség e téren.

Nincs ingyen

A Spotify egy digitális zene-, podcast- és videostreamelő szolgáltatás, amely több millió dalhoz és egyéb tartalomhoz nyújt hozzáférést előadóktól a világ minden tájáról. Az alapvető funkciók, mint például a zenelejátszás, ingyenesek, de előfizethetsz a Prémium szolgáltatásra is, ami szélesebbkörű funkciókat tesz lehetővé.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • A Premium egyéni előfizetést egy személy használhatja: 4.99 EUR havonta (1780 forint)
  • A Premium Student előfizetést egy olyan személy használhatja, aki jelenleg akkreditált főiskola vagy egyetem hallgatója: 2.49 EUR havonta (890 forint)
  • A Premium Duót egy közös háztartásban élő pár veheti igénybe 6.49 EUR havonta (2316 forint)
  • A Családi Premium csomag az egy lakcímen élő akár 6 családtagot felölelő előfizetés. 7.99 EUR havonta (2850 forint)

A zenészek is kapnak pénzt, igaz nem sokat

Még márciusban jelentették be, hogy több mint 124 millió fizetős feliratkozóval büszkélkedhetnek, és egy tanulmány szerint három nagy kiadó tavaly 19 millió dollárt keresett a platformon. Magyarországon  elég 121 212 lejátszásra van szükséfe egy zenésznek, hogy megkeresse a streamingszolgáltatón keresztül a 160 ezer forintos minimálbért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem