12 °C Budapest

A legjobb rakott karfiol recept: rakott karfiol besamel mártással, rakott karfiol baconnel ízesítve

2020. december 12. 17:33

Rakott karfiol besamel mártással, rakott karfiol baconnel: gondoltad volna, hogy a rakott karfiol recept elkészítése ilyen egyszerű? Sőt, a rakott karfiol vega verziója, illetve a húsos karkott karfiol is elérhető bárki számára. Nézzük, hogyan készül az ínycsiklandó rakott karfiol besamellel és rengeteg sajttal a tetején!

A rakott karfiol egy egyszerű egytálétel, amit szinte bármilyen variációban könnyedén elkészíthetünk. Van, aki a darált húsos rakott karfiol mellett áll, van, aki azt szereti, ha a rakott karfiol baconnel készül. Mi az utóbbi esetre hoztunk egy nagyszerű rakott karfiol receptet, ami a baconös rakott karfiol besamel mártással. A rakott karfiol vega verziója is egyszerűen elkészíthető: egyszerűen hagyjuk ki a szalonnát az egyenletből és máris kész a rakott karfiol vega változata!

Rakott karfiol besamel mártással

Baconös rakott karfiol besamel mártással

Ha egy karfiolos egytálételt szeretnénk készíteni, a besameles rakott karfiol telitalálat: egyszerű, könnyű és mégis laktató fogás, amit szinte lehetetlen elrontani, ráadásul a besamel karfiol kombináció szinte elválaszthatatlan, kötelező társítása a hasonló egytálételeknek. Mi a következő receptünkben egy egyszerű besamel mártásos, baconos rakott karfiol készítését mutatjuk be - nézzük, hogyan készítsük!

A rakott karfiol hozzávalói

  • 1 fej karfiol (nagyobb)
  • 2 db vöröshagyma
  • 200 g bacon
  • ½ l tej
  • 4 ek vaj
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 2 ek liszt
  • 200 g trappista sajt
  • 1 csipet szerecsendió
  • só, bors ízlés szerint

A rakott karfiol recept elkészítése

  1. Tisztítsuk meg a karfiolt leveleitől, szedjük viszonylag kisebb rózsáira, majd mossuk meg alaposan. Főzzük félkészre egy kevés só társaságában.
  2. Amíg fő a karfiol, készítsük el a bacont: szeleteljük kis kockákra, majd egy serpenyőben a finomra aprított hagymával egyszerre pirítsuk le.
  3. Készítsünk besamel mártást: 2-3 kanálnyi vajat olvasszuk fel egy lábasban, majd sűrű kevergetés mellett pirítsuk rajta aranybarnára a lisztet. Ezt a vajat öntsük fel a tejjel és kevergetve főzzük 10 percen keresztül egy csipet szerecsendióval ízesítve. Ha híg, vajjal tovább sűríthetjük.
  4. A főtt karfiolokat csepegtessük le. A szalonnát keverjük hozzá a besamel mártáshoz. Egy jénai tálat vajazzunk ki vékonyan, majd szórjuk be zsemlemorzsával.
  5. Helyezzük a jénai aljára a karfiol egy részét, majd locsoljuk meg a szalonnás besamellel. Rétegeljük őket addig, míg a hozzávalók el nem fogynak, majd a rakott karfiol tetejét szórjuk meg reszelt trappista sajttal egyenletesen.
  6. 180°-ra előmelegített sütőben süssük készre kb. 45 perc alatt.

Rakott karfiol variációk

A besameles karfiol egy igazán egyszerű, könnyen variálható étel, amit nem csak baconös mártással készíthetünk el, hanem egyéb húsokkal is rétegezhetünk. A rakott karfiol csirkemellel besamel mártással igazán finom és könnyed fogást eredményez, azonban az ételünk elkészíthető magyarosra hangolva is: a rakott karfiol darált hússal besamellel, vagy akár füstölt kolbásszal is rétegezhető.

A rakott karfiol vega verziója

Aggodalomra semmi ok, a rakott karfiol besamel mártással hús nélkül is elkészíthető! Ha nem szeretjük a darálthúsos rakott karfiol vagy a baconös rakott karfiol ízét, készítsük el a receptet a fent leírtak szerint, ám a húsos hozzávalókat hagyjuk ki, vagy helyettesítsük más, vegetáriánus hozzávalókkal. Nagyszerűen illik a rakott karfiol receptbe a gomba, a paprika, a hagymafélék vagy a különböző sajtok, túrók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem