6 °C Budapest

Indul a magyar Netflix: ki nem találod, milyen filmekre fizethetsz itt elő

MTI
2020. november 16. 20:07

Magyar alkotásokat bemutató, online filmtárat indít csütörtöktől a Nemzeti Filmintézet (NFI) Filmio néven, amelyen klasszikus, valamint a közelmúlt legjobb magyar alkotásai lesznek elérhetőek.

A magyarországi streamingszolgáltatóknál elérhető magyar filmek sikerére alapozva indítja útjára az NFI Filmio nevű online videotár-szolgáltatását - közölte az NFI hétfőn. Mint írják, az NFI által megrendelt reprezentatív kutatásból az derült ki, hogy egyre nagyobb szerep jut a magyarországi streamingszolgáltatóknál a magyar tartalmaknak. A kutatást a Kantar-Hoffmann készítette 800, 15 éves vagy idősebb magyar lakos online megkérdezésével. 

A Netflixnél és az HBO GO-nál jelenleg 50-50, a Cinegónál 28 magyar produkció közül válogathatnak az előfizetők. A filmek népszerűségét igazolja, hogy ezeken a platformokon számos magyar film bekerült a legnézettebb alkotások aktuális listájára. A kutatás szerint Magyarországon egyelőre még mindig a tévénézés a legkedveltebb tartalomfogyasztás, de 

a magyarok 47 százaléka használ, vagy használt már előfizetős videós tartalomszolgáltatást.

Az NFI közlése szerint a nemzetközi statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a járványhelyzet hatására jelentősen megnőtt a streaming-előfizetők száma. Az Ipsos ez év áprilisában publikált felméréséből az szűrhető le, hogy ez a trend idehaza is hasonlóan alakult: a válaszadók 47 százaléka mondta azt, hogy a járványhelyzet előtti időszakhoz képest gyakrabban néz streamingcsatornán keresztül elérhető tartalmat - olvasható a közleményben.

A Netflix a világ vezető internetes szórakoztató szolgáltatásaként egy éve indította el lokalizált verzióját Magyarországon. Az első év végéig 50 népszerű magyar filmet tettek hozzáférhetővé az előfizetőknek. Ezen belül 2019-ben és 2020-ban összesen 37 mozifilmet vásároltak meg a Nemzeti Filmintézettől. Köztük nemzetközi ismertségig jutó alkotásokat, például az Oscar-díjas Saul fiát, a Napszállta és az Oscar-jelölt Akik maradtak című filmeket, az elmúlt években készült, sokszínű műfajú magyar filmeket (Nyitva, Curtiz) és korábbi hazai filmsikereket, például a Valami Amerikát, a Kaméleont vagy a Csak szex és más semmit. A magyar filmek többször szerepeltek már a szolgáltató magyarországi Top 10-es listán, legutóbb az Akik maradtak került a legnépszerűbbek közé.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az HBO GO 2017 novemberétől fizethető elő önállóan Magyarországon. A szolgáltató színes kínálatban egyaránt szerepelnek magyar filmek, sorozatok, dokumentumfilmek - a Testről és lélekről, a Rossz versek, Az állampolgár, az 1945 vagy a Lajkó, cigány az űrben is elérhető a szolgáltatónál. Az előfizetők egynegyede rendszeresen néz magyar tartalmakat. Idén szeptemberben náluk debütáló Drakulics elvtárs vagy korábban a FOMO - Megosztod, és uralkodsz című film is bekerült az oldal legnézettebb filmjei közé.

Művészfilmeket érhetők el Cinego portálon, amely több magyar filmforgalmazó összefogásával indult el ez év májusában. A jelenlegi kínálatban szereplő mintegy 250 filmből 30 magyar alkotás, a szolgáltató célja a magyar gyártású tartalmak folyamatos bővítése - olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem