Építkeznél? Szigorodtak a szabályok, mutatjuk a buktatókat

Építkeznél? Szigorodtak a szabályok, mutatjuk a buktatókat

2020. október 5. 19:03

Bár januártól jelentősen szigorodnak az új építésű ingatlanokra kötelező energiahatékonysági előírások, nem kell feltétlenül sokkal drágább házakat felhúzni, mint eddig. Sok építtetőt elriaszthat a a "közel nulla energiaigényű" kritérium, de pár fontos dologra figyelve ez sem kivitelezhetetlen feladat. Szigetelés, kert, megújulók - mutatjuk, mit kell nézni!


Bár jövő januártól rendesen megszigorították, hogy egy-egy új építésű ingatlantól milyen energiahatékonyságot várnak el, nem feltétlenül kell jelentős plusz költségekbe vernie magát annak, aki most építkezik. Az új jogszabály szerint kizárólag olyan ház kaphat használatbavételi engedélyt, amely teljesíti a "közel nulla energiaigényű" elvárásokat, amely fenyegetőbbnek hangzik, mint amilyen valójában - legalábbis ez derül ki a Wienerberger szerkesztőségünkhöz eljuttatott összefoglalójából.

Eleget szigetelő téglák

Sokan azt hiszik, hogy a hőszigetelés az egyik legkritikusabb pont, ők azonban tévednek.

A falak hőátbocsátása egyáltalán nem szigorodott. Ez azért lehetséges, mert az előírások már eddig is elég szigorúak voltak.

Már évekkel ezelőtt változott ugyanis az erre vonatkozó törvényi háttér. Persze így is elég komolyak a kritériumok, erős hőszigetelő anyagot kell választani. A jó hír az, hogy sok olyan tégla akad, amely ezt önmagában megoldja. Ha megfelelően választunk téglát tehát, akkor nem is kell külön hőszigeteléssel foglalkozni, illetve költeni rá.

Megújuló szivattyúk

A januártól érvényes európai uniós szabály szerint az éves energiafogyasztás negyedét megújuló energiaforrásból kell fedezni. Ennek kapcsán sokan azért félnek az elszálló költségektől, mert azt hiszik, ennek mindenképpen napelemek felszerelését kell jelentenie, holott mással is megoldható a zöldenergia előállítása - hívja fel a figyelmet a közlemény.

Példaként a hőszivattyús fűtési rendszert említik, amely a levegőben a földben vagy akár a talajvízben rejlő energiát használja. Ez a megoldás nem csak otthonunk szénlábnyomát segít csökkenteni, de anyagi hasznot is hoz: jelentős jelentős fűtési energiamegtakarítással jár a használatuk. Emellett a meleg nyári napokon a hőszivattyúk a lakás hűtésére is használhatóak, vagyis kiválthatjuk vele a légkondicionálót, ami tovább csökkenti a lakás éves energiaigényét.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Óvnak a fák

Az ingatlan közel nulla energiaigényének elérését passzív védelemmel, és árnyékolással is lehet segíteni. A titok a megfelelő kerttelepítésben rejlik.

Ehhez a lombhullató fákat a nap, tehát dél, délkeleti irányba, az örökzöldeket pedig északi oldalra kell ültetni. Így állandó hővédelmet biztosítunk a házunknak.

A lombhullató fák ugyanis a nyári nagy melegek alkalmával a levélzetüknek köszönhetően árnyékolják a házunkat, így védve a túlmelegedéstől. A lehulló leveleknek köszönhetően a téli nap viszont már eléri a házat, a nyílászárókat, ami így csökkentheti otthonunk energiafelhasználását. Az örökzöld fák pedig felfogják a téli, hideg szeleket, és éppen hogy óvják a házunkat a lehűléstől.

A nyaraló más tészta

Rendkívül hasznos információ lehet a nyaralótervezésnél, hogy a rendelet szerint az évente négy hónapnál rövidebb használatra szánt lakhatás és pihenés céljára használt épületek kivétel alá tartoznak. Ezekre nem vonatkoznak a "közel nulla energiaigényű" elvárások, így ezeket nem is szükséges ezen szabályok szerint kivitelezni. Fontos azonban az a kitétel, hogy a kivételre vonatkozó igazolást a tervezőnek a tervhez biztosítania, mellékelnie kell.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?