9 °C Budapest
A brutális zöldségárakról vallottak a vidéki sztárséfek: csak így tudják túlélni a szezont

A brutális zöldségárakról vallottak a vidéki sztárséfek: csak így tudják túlélni a szezont

2020. október 3. 08:30

Ha nagyon felmennek az árak, bizonyos ételek esetében sokkal kisebb a haszonkulcs, sokkal kevesebb az árrés, amivel dolgozni tudnak. De mi a megoldás? Ennek járt utána a HelloVidék. 

Az élelmiszerek ára éves összevetésben 7,9 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké 17,1 százalékkal drágult, a gyümölcsök ára 46 százalékkal emelkedett. A HelloVidék megkérdezett néhány, országosan is ismert és elismert vidéki éttermet, hogyan reagáltak a jelentős áremelkedésre: történt-e emiatt változás az étlapon, illetve hogyan változtatta meg a költségek kalkulálását.

 Természetesen mi sem tudtuk magunkat ettől függetleníteni. De minden évben úgy kalkulálunk, főleg a zöldség-gyümölcsféléknél, hogy az árba mindig belejátszik az időjárás mint tényező, így igazán sosem lehet tudni, hogy éppen minek lesz erős a szezonja, elfagy, nem fagy-e el stb. Ezért próbálunk úgy beárazni, hogy nagy meglepetések ne érjenek minket.

 - válaszolta Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem ügyvezetője, majd hozzátette:

Mindig megpróbálunk egy szezonális, regionális kínálattal előrukkolni. A kínálatunkra nincs drasztikus hatással az árdrágulás, nem úgy működünk, hogy ha például a sárgabarack elfagy, akkor egyáltalán nem teszünk étlapra olyan fogást, ami azzal készül.

Ha érdekel, mit válaszolt a többi sztárséf, kattints a HelloVidék oldalára! KATT!

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40