19 °C Budapest
Kádár-kockák helyett jönnek a katalógusból választható CSOK-házak

Kádár-kockák helyett jönnek a katalógusból választható CSOK-házak

2019. május 23. 08:30

— A Nemzeti mintaterv-katalógus július végéig meghosszabbított pályázatával és a leendő tervgyűjteménnyel újabb fejezetet nyitunk hazánk épített környezetének alakításában — nyilatkozta Tuzson Bence. A Miniszterelnökség államtitkára szerint a tervtárnak fontos szerepe lehet a magyar kultúra megőrzésében és megerősítésében, hagyományaink ápolásában. A katalógus elsősorban a csok, illetve a júliustól elérhető falusi csok igénylőit támogatja: az építkezők és házfelújítók számára ingyenesen elérhetőek lesznek a tervdokumentációk és költségvetés-tervezetek.

A Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára azt mondta, a tervekkel ellensúlyozni szeretnénk a Kádár-kockák alkotta településképet, mivel a vidék és a falvak arculata a hatvanas-hetvenes években teljesen megváltozott, a települések elvesztették évszázadokon át jellemző képüket, sajátosságaikat. Korábban vidéken járva a tájjelleg vagy egyszerűen a település képe alapján szinte ismeretlenül is meg tudta mondani valaki, hol jár - vélekedett az államtitkár.

A magyar építészeti hagyományok fennmaradása, a településkép megóvása fontos célkitűzésünk. A Nemzeti mintaterv-katalógussal ugyanakkor a magyar vidék megtartóerejét, a családok boldogulását is szeretnénk segíteni. A tervtár a fiatal családok otthonteremtését lehetővé tevő csokot és a Magyar falu programot, illetve a falusi csokot támogatja ily módon

- mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Tuzson Bence. Az államtitkár szerint ha ma végigmegyünk egy-egy falun, mindenhol a Kádár-kockák alkotta kép tárul elénk, s bizony csak egy-egy jellegzetes elem maradhatott fenn. A Miniszterelnökség és háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont ennek ellensúlyozására hirdette meg a mintaterv-katalógus ötletpályázatát, amelyre meghosszabbított határidővel, július 31-ig várják a pályaműveket építészektől és építészhallgatóktól egyaránt.

A katalógusból száz-százötven különböző elképzelés közül lehet majd választani.
A pályázattal és a leendő tervgyűjteménnyel újabb fejezetet nyitunk hazánk épített környezetének alakításában

- jelentette ki az államtitkár. A katalógusba kerüléshez három kategóriában lehet pályázni:

  • kockaházak átalakítása, hogy az egyenépületeknek is tetszetős, a tájegységbe jobban illeszkedő arculatot lehessen adni
  • kalákában megépíthető családi házak,
  • korszerű technológiával épülő családi házak, vagy mai divatos kifejezéssel az "okos­otthonok"
A két utóbbi kategória között természetesen lehet átjárás. Azért határoztunk meg két külön csoportot az új épületeknél, mert vidéken ma is jellemző a közös munka, építkezés. A kalákában építhető házakhoz az egyszerűbben, kevesebb gépi vagy különleges szakértelmet igénylő technológiai eljárást igénylő otthonok terveit várjuk

- mondta Tuzson Bence, aki szerint minden kategóriában elsődleges szempont, hogy a háztervek könnyen, továbbá viszonylag gyorsan és olcsón megépíthető otthonokat jelentsenek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem mai keletű dologról beszélünk, hiszen már száz évvel ezelőtt, az 1910-es években is divatosak voltak a mintatervek. A nagy építészek, például Kotsis Iván, számos kiváló mintatervet tettek le az asztalra, amelyek alapján sok meghatározó épület készült el annak idején

- magyarázta Tuzson Bence, aki szerint a pályázat célja az is, hogy a katalógusba kerülni ma is presztízst jelentsen az építészek körében.

Hiszen ezek az elképzelések fogják döntően meghatározni, alakítani Magyarország, illetve a magyar vidék arculatát az államtitkár szerint.

Az államtitkár felidézte, hogy korábban a Népi építészeti programot is azért indították el, hogy a megmaradt tájjellegű épületek és házak "génmintáját" megőrizzék.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30