7 °C Budapest

Csalóka lakáshirdetésekbe bukhatnak bele a gyanútlan magyarok

2019. március 28. 13:02

A lakáskeresők néhol már azzal szembesülhetnek, hogy a használt lakások árai megközelítették az újépítésűekét, annak ellenére, hogy például a főváros egészét tekintve átlagosan másfélszer kell többet fizetni egy új lakás négyzetméteréért. A hirdetések azonban néha csalókák: amíg az egyikbe azonnal lehet költözni, addig a másikra talán még évekig kell várni. Mi jobb választás? Erre adnak tanácsot szakértők.

 

Bár az ingatlan adásvételek bő 90 százaléka a használt lakások piacán történik, jelenleg a panellakások mellett mégis az újépítésű társasházi lakások a piac slágerei. A vásárlókat a piac - területtől függően - választás elé állítja: megéri-e egy új lakásért megfizetni a 45-50 százalékos árkülönbözetet, vagy sem. Sokak meglepetésére azonban ma már előfordulnak olyan területek, ahol az árak összeértek: a fővárosi XI. kerület belső részein (Újbuda központ) például egyaránt 900 ezer - 1 millió forintos négyzetméteráron kelnek el a kisméretű új és a teljes körűen, frissen felújított használt téglaépítésű ingatlanok is. Ebben az esetben - hacsak nincs valamilyen egyéb, például építészettörténeti megfontolás - sok érv szól az új ingatlan mellett, hiszen az a személyes igényeknek megfelelően alakíttatható ki és feltehetőleg fenntartási költségei is alacsonyabbak - derült ki az OTP Ingatlanpont közleményéből.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Az árakban tapasztalható jelenség oka egyrészt a piac működésére vezethető vissza, hiszen ahol nagy a kereslet a lakóingatlanok iránt, ott az ár is felfelé kúszik, függetlenül attól, hogy éppen új vagy régi az adott épület. "Azokon a népszerű környékeken, ahol a beépíthető területek hiányában kevés az új építés, ott a használt lakások ára is elérheti az újakét. Emellett nagy tömegben hiányoznak a piacról az "újszerű" lakások. A 2010-es évek első felének megtorpanó ingatlan beruházásai miatt ugyanis ma viszonylag kevés 5-6 éves ingatlan van a piacon, amely árában reális átmenetet képezhetne a teljesen új és a több évtizedes, vagy még régebbi ingatlanok között" - mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. 

Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy az újépítésű ingatlanokat legtöbbször már az építkezés befejezése előtt meghirdetik a piacon. "Egy azonnal költözhető használt lakás négyzetméterára áll szemben ebben az esetben egy olyan ingatlanéval, ami akár csak másfél-két év múltán készül el. Így érthető, hogy az alapvetően magasabb áron kínált újépítésű ingatlan akár 50 százalékos készültségi fokon kerül annyiba, mint egy használt lakás" - mondja Homolya Gergely, az OTP Ingatlanpont újépítésű ingatlanokért felelős projektmenedzsere. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Akinek nincs ellenére, hogy tervezőasztalról vásároljon ingatlant, és nem sürgős neki a költözés, annak azt javasolom, hogy olyan ingatlan beruházásokat válasszon, amelyek mögött komoly banki projektfinanszírozás áll, mert ebben az esetben a vásárló biztos lehet abban, hogy az épület valóban olyan minőségben és azon az áron fog megépülni, ahogy az előszerződésben rögzítették

- tette hozzá a szakértő. Az OTP Ingatlanpont szakértői minden érdeklődőnek azt javasolják, annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló összegből a legmegfelelőbb ingatlant kaphassák meg, mindenképp forduljanak egy széles adatbázissal rendelkező ingatlanközvetítőhöz.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm