Ezért boldogabbak az apák, mint az anyák: nálatok is így van?

Ezért boldogabbak az apák, mint az anyák: nálatok is így van?

2019. február 27. 14:30

Kiderült, mit gondolnak a Pénzcentrum olvasói arról, hogy mi a szülők legfontosabb feladata, képessége. A listán szerepel a szeretet, de az anyagi biztonság is fontos a válaszadók szerint. Valami viszont egyáltalán nem érdekes a szavazóknak. Ezt egy korábbi cikkünk kapcsán kérdeztük meg, amelyből az derült ki, miért boldogabb szülők az apák, mint az anyák.


Elsöprő többséggel a szeretetet nevezték meg olvasóink a legfontosabb szülői képességnek, feladatnak a Pénzcentrum szavazásán - a válaszadók 24,36 százaléka látta így. Az odafigyelésre szavaztak a második legtöbben (15,46%), utána jön a szülők közti egészséges viszony megteremtése (11,16%), majd pedig az anyagi biztonság megteremtése (9,76%).

A Pénzcentrum olvasói szerint legkevésbé a gyerek vallásos nevelése a fontos, erre mindössze 2,34 százaléknyian szavaztak mostani cikkünk megírásáig. Több mint 5 százalék szerint fontos a stabil jövőkép meghatározása, a stresszkezelést pedig 6 százaléknyian választották.

A helikopterszülők miatt nincs jövője a gyerekeknek

Nagyon kevesen választották a függetlenségre való bátorítást a szavazáson, pedig az öngondoskodás és tudatosság kérdése kiemelt jelentőségű a diákok esetében, számtalan alkalommal ugyanis a tizenéveseknek olyan hosszú távú döntéseket kell meghozniuk a jelenben, amelynek következményeit egyelőre nem ismerik. Senki sem tudja például Balatoni József szerint, hogy tíz év múlva szükség lesz-e könyvelőkre, a diákoknak azonban most kell dönteniük a karrierjükről. Ehhez olyan fokú tudatosság kell, amellyel nem csak a diákok, de sok esetben a felnőttek sem rendelkeznek - magyarázta Jocó bácsi, az ország tanára Portfolio Öngondoskodás konferenciáján.

A szülők például a tanár szerint inkább preferálják a fogyasztást a megtakarítások helyett, ezért a gyerekek sem terveznek előre. Balatoni József a nyári táborokban tapasztalta, hogy a diákok nagyon nagy része önellátásra nem képes- példaként említette, hogy a reggeli szendvics elkészítése is gyakran gondot okoz.

Ennek okát Jocó bácsi a "helikopterszülőségben" látta - a szülők gyakran semmilyen önállóságot nem hagynak a gyermekeknek. Az önállóságra nevelésre nagyszerű alkalom a tábor Jocó bécsi szerint - rendhagyó módon együtt tervezi meg a diákokkal a táborok költségvetését, és közösen járnak bevásárolni. A tanár szerint a gyerekeknek ugyanis érezniük kell, hogy "a vécépapír és a liszt nem magától kerül oda".

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Boldogabbak az apák?

Korábban a Kaliforniai Egyetem is végzett egy felmérést a szülők körében: ez arra jutott, hogy az anyukák kevésbé boldogok a gyerekkel töltött idő alatt, mint az apák.

Az ok egyszerű: a kutatók szerint az apák az együttöltött idő sokkal nagyobb részében játszanak a gyerekkel, mint az anyukák. A kutatók szerint ezért az anyáknak is több időt kéne fordítania a játékra a mindennapi teendők mellett. Ehhez persze nagy segítség lehet, ha az apák is átvállalnak valamit azokból a feladatokból, amit eddig a nők csináltak. Feltehetőleg ugyanis az anyák az időhiány miatt mellőzik a játékot, így mindenképpen szükségük lenne arra, hogy át tudjanak adni valamit a házimunkából.

Az is jó megoldás lehet például, hogy a házimunka egy részét kiszervezik, azaz megfizetik a takarítónak a költségét, aki cserébe tehermentesíti az anyákat. Ez persze csak azokban a családokban lehetséges, ahol ezt megtehetik. Ha nehéz is megoldani, mindenképp szükséges lenne, hogy az anyák időt szabadítsanak fel maguknak, amelyet a gyerekre tudnak fordítani - de nem a szokásos kötelességek formájában.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40