Ezért boldogabbak az apák, mint az anyák: nálatok is így van?

Ezért boldogabbak az apák, mint az anyák: nálatok is így van?

2019. február 27. 14:30

Kiderült, mit gondolnak a Pénzcentrum olvasói arról, hogy mi a szülők legfontosabb feladata, képessége. A listán szerepel a szeretet, de az anyagi biztonság is fontos a válaszadók szerint. Valami viszont egyáltalán nem érdekes a szavazóknak. Ezt egy korábbi cikkünk kapcsán kérdeztük meg, amelyből az derült ki, miért boldogabb szülők az apák, mint az anyák.


Elsöprő többséggel a szeretetet nevezték meg olvasóink a legfontosabb szülői képességnek, feladatnak a Pénzcentrum szavazásán - a válaszadók 24,36 százaléka látta így. Az odafigyelésre szavaztak a második legtöbben (15,46%), utána jön a szülők közti egészséges viszony megteremtése (11,16%), majd pedig az anyagi biztonság megteremtése (9,76%).

A Pénzcentrum olvasói szerint legkevésbé a gyerek vallásos nevelése a fontos, erre mindössze 2,34 százaléknyian szavaztak mostani cikkünk megírásáig. Több mint 5 százalék szerint fontos a stabil jövőkép meghatározása, a stresszkezelést pedig 6 százaléknyian választották.

A helikopterszülők miatt nincs jövője a gyerekeknek

Nagyon kevesen választották a függetlenségre való bátorítást a szavazáson, pedig az öngondoskodás és tudatosság kérdése kiemelt jelentőségű a diákok esetében, számtalan alkalommal ugyanis a tizenéveseknek olyan hosszú távú döntéseket kell meghozniuk a jelenben, amelynek következményeit egyelőre nem ismerik. Senki sem tudja például Balatoni József szerint, hogy tíz év múlva szükség lesz-e könyvelőkre, a diákoknak azonban most kell dönteniük a karrierjükről. Ehhez olyan fokú tudatosság kell, amellyel nem csak a diákok, de sok esetben a felnőttek sem rendelkeznek - magyarázta Jocó bácsi, az ország tanára Portfolio Öngondoskodás konferenciáján.

A szülők például a tanár szerint inkább preferálják a fogyasztást a megtakarítások helyett, ezért a gyerekek sem terveznek előre. Balatoni József a nyári táborokban tapasztalta, hogy a diákok nagyon nagy része önellátásra nem képes- példaként említette, hogy a reggeli szendvics elkészítése is gyakran gondot okoz.

Ennek okát Jocó bácsi a "helikopterszülőségben" látta - a szülők gyakran semmilyen önállóságot nem hagynak a gyermekeknek. Az önállóságra nevelésre nagyszerű alkalom a tábor Jocó bécsi szerint - rendhagyó módon együtt tervezi meg a diákokkal a táborok költségvetését, és közösen járnak bevásárolni. A tanár szerint a gyerekeknek ugyanis érezniük kell, hogy "a vécépapír és a liszt nem magától kerül oda".

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Boldogabbak az apák?

Korábban a Kaliforniai Egyetem is végzett egy felmérést a szülők körében: ez arra jutott, hogy az anyukák kevésbé boldogok a gyerekkel töltött idő alatt, mint az apák.

Az ok egyszerű: a kutatók szerint az apák az együttöltött idő sokkal nagyobb részében játszanak a gyerekkel, mint az anyukák. A kutatók szerint ezért az anyáknak is több időt kéne fordítania a játékra a mindennapi teendők mellett. Ehhez persze nagy segítség lehet, ha az apák is átvállalnak valamit azokból a feladatokból, amit eddig a nők csináltak. Feltehetőleg ugyanis az anyák az időhiány miatt mellőzik a játékot, így mindenképpen szükségük lenne arra, hogy át tudjanak adni valamit a házimunkából.

Az is jó megoldás lehet például, hogy a házimunka egy részét kiszervezik, azaz megfizetik a takarítónak a költségét, aki cserébe tehermentesíti az anyákat. Ez persze csak azokban a családokban lehetséges, ahol ezt megtehetik. Ha nehéz is megoldani, mindenképp szükséges lenne, hogy az anyák időt szabadítsanak fel maguknak, amelyet a gyerekre tudnak fordítani - de nem a szokásos kötelességek formájában.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24